Domowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis

Na cienkim czy na grubym? Z ostrym sosem, a może łagodnym? Polacy coraz częściej zajadają się kebabami. A, gdy nie mogą ich dostać na mieście, to próbują sami przyrządzać je w domu.

Kebaba w fast foodzie kupimy za ok. 10 zł
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Jeszcze kilka lat temu najczęstszymi fast foodami były hot dogi i hamburgery. Dziś te szybkie przekąski odeszły do lamusa. Na ich miejsce wskoczyły kebaby. Polacy pokochali dania przyrządzane w 10 minut. Mięso w bułce czy na talerzu najpierw królowało jako danie poimprezowe. Dziś kebaby jedzone są na śniadanie, obiad czy kolacje.I choć polski kebab nijak się ma do prawdziwego kebapa, to danie to zyskuje coraz więcej fanów w kraju.

Internet jest pełen przepisów na domowego kebaba. Różnią się one rodzajem mięsa, sposobem podania czy surówką w środku. Kilka dni temu w sieci wyłonił się jednak zwycięzca. Przedstawiamy przepis, który pokochali fani "tureckiego" jedzenia.

Zob. też: Pierwszy w Polsce kebab z automatu. Sprawdzamy, jak smakuje

Domowego kebaba przygotujemy z 800 gramów mięsa z kurczaka. Najlepsze do tego będą filety z udek, ponieważ nie będzie trzeba ich "rozdrabniać". Plastry kurczaka należy natrzeć solą, pieprzem, słodką lub ostrą, mieloną papryką i granulowanym czosnkiem. Następnie mięso marynujemy w 300 ml jogurtu naturalnego i odstawiamy na kilka godzin. W międzyczasie przygotowujemy stelaż na kebaba. Na trzy lub cztery patyczki z szaszłyka nadziewamy połówkę dużego obranego ziemniaka. Warzywo ma stanowić nasz spód, tak aby mięso nie zsunęło się na dół. Kolejno na to nadziewamy kurczaka i na wierzch wbijamy połówkę cebuli. Naszego kebaba na patyczkach owijamy w folię spożywczą, formując zgrabny rulon. Wkładamy do lodówki na m.in. godzinę. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odwijamy go z folii, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Kebaba ustawiamy w pozycji pionowej, patyczki zaczepiamy o "kratki" w środku. Całość pieczemy ok. 1,5 godziny.

Kebaba podajemy na talerzu z frytkami lub w bułce. Frytki możemy kupić mrożone i odgrzać je w piekarniku lub usmażyć na oleju. Jeśli nie jesteśmy jednak fanami kupnych produktów, to dodatek możemy przygotować sami w domu. Pięć ziemniaków należy obrać i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa myjemy w wodzie, a następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wrzucamy do garnka z gotującym olejem. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się tłuszczu.

W kebabie ważna jest także surówka. Tę najlepiej przygotować z białej lub czerwonej kapusty. Białą kapustę myjemy, szatkujemy i obficie solimy. Odstawiamy za kilkanaście minut, aby wchłonęła sól do środka. Do miski z kapustą dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę i cebulę. Wszystko mieszamy z olejem, sokiem z cytryny i cukrem.

Łagodny sos do kebaba przygotujemy z czterech łyżek majonezu, łyżki jogurtu naturalnego, czterech łyżek ketchupu, szczypty soli i pieprzu. Całość mieszamy w szklance z ziołami prowansalskimi. Jeśli chcemy mocniej doprawić sos, aby był pikantny, to dodajmy do niego np. papryczkę chili.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm