Domowy chlebek bez zagniatania. Prosty i szybki przepis
Chrupiący domowy chleb bez zagniatania z miękkim i pachnącym środkiem. To prostsze niż myślisz.Mamy przepis, który zawsze się udaje. Nie potrzebujesz zakwasu ani maszynki do wypieku chleba, wystarczą suche drożdże, miska i drewniana łyżka.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mąki do wypieku chleba
- 500 ml ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki soli morskiej
- świeży rozmaryn
- 1-2 łyżki mąki do podsypania
- oliwa z oliwek
Przepis
Wlej 500 ml ciepłej wody do dużej miski, dodaj drożdże i wymieszaj dokładnie, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj mąkę, listki rozmarynu i sól morską. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw na noc do wyrośnięcia.
Przepis
Przygotuj kolejną dużą miskę. Wysmaruj ją oliwą i obsyp mąką. Ostrożnie przełóż ciasto do naczynia, posyp wierzch mąką, przykryj folią i odstaw jeszcze na godzinę. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 st. (bez termoobiegu 200 st.). Wstaw do środka dużą blachę lub naczynie żaroodporne, by się nagrzało.
Przepis
Gdy będzie już gorące, wyjmij je i przełóż do niego chleb. Piecz przez około godzinę. Upieczony chleb wystudź na kratce. Najlepiej smakuje na ciepło z oliwą z oliwek i płatkami morskiej soli.