Domowe wędliny bez konserwantów – sprawdzone przepisy

Każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem jest świadom, jak wiele konserwantów kryje się w wędlinach. Szynki i polędwice dostępne w większości sklepów przyciągają wyglądem, skład jednak pozostawia wiele do życzenia. Sprawdź, jak przygotować wędlinę we własnej kuchni.

Schab wieprzowy wędlina
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Konserwanty w wędlinach

W większości wędlin dostępnych w sklepach znajduje się istna tablica Mendelejewa. Producenci bardzo często starają się zmylić konsumentów poprzez nadawanie swym wyrobom nazw sugerującym, że produkt jest zdrowy i naturalny. Swego czasu głośno było o sytuacji, gdy grupa producentów wędlin doprawiała swe wyroby solą przemysłową. Innym razem rozgłos zyskała afera, w której producent sprzedawał pasztet z zająca, w którym nie było ani grama zająca. Po wykryciu oszustwa producent ten zdecydował się na inny sposób: odnalazł technologa o nazwisku Zając i zaczął sprzedaż swego wyrobu jako „pasztet Zająca”. Wyniki wielokrotnych kontroli nie pozostawiają złudzeń: producenci często posuwają się do produkowania wędlin z tańszych zamienników i nie informują o tym na etykietach. To tylko kilka z wielu przykładów zasadzek, jakie czekają na konsumenta w gąszczu sklepowych półek, w tym przypadku sklepowych chłodni.

Domowe wędliny lepsze niż ze sklepu?

Każdy konsument powinien dokładnie czytać etykiety produktów, ponieważ pasztet z zająca może okazać się produktem 100% drobiowym lub wieprzowym. Pasztet z kurcząt może natomiast okazać się mieszanką skór wieprzowych z odrobiną mięsa drobiowego. Oprócz składnika podstawowego, jakim jest mięso, warto zwracać uwagę na ilość surowca, jaką użyto do wyprodukowania produktu. Może się bowiem okazać, że kilogram szynki powstało z 0,5 kilograma mięsa połączonego z wodą i konserwantami. Woda to jednak najmniejsze zło, jakie kryje się w wędlinach. Trifosforany i polifosforany, glukoza, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki i konserwanty, a czasami (o dziwo) przyprawy uzupełniają aromatyczne wędliny ze sklepowej półki. Oczywiście w sklepach bywają produkty dobrej jakości, doprawione naturalnymi przyprawami, ale najczęściej kosztują krocie i trudno je znaleźć.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© Fotolia

Jest jednak dobra wiadomość: mięsne dodatki do kanapek możesz przygotować samodzielnie w domu. Nie wymagają one dużych nakładów finansowych ani (wbrew pozorom) dużego nakładu pracy. Aby przyrządzić domowy schab do kanapek potrzebujesz:
• 1 kg schabu bez kości
• 1 cytrynę
• 1 cebulę
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki miodu
• 3 łyżki musztardy francuskiej
• pieprz i sól
Sposób przygotowania: obraną cebulę i cytrynę pokrój na cienkie plasterki, następnie wypłucz schab i natrzyj go olejem, solą i pieprzem, włóż go do miski, obłóż cytrynami i cebulą. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Musztardę wymieszaj dokładnie z miodem i natrzyj nią wyjęty z lodówki schab. Na patelni podgrzej olej i smaż schab z obu stron przez kilka minut, aż się lekko zarumieni, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

(( embed.article 6085034082460801 )

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw