Domowe wędliny bez konserwantów – sprawdzone przepisy

Każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem jest świadom, jak wiele konserwantów kryje się w wędlinach. Szynki i polędwice dostępne w większości sklepów przyciągają wyglądem, skład jednak pozostawia wiele do życzenia. Sprawdź, jak przygotować wędlinę we własnej kuchni.

Schab wieprzowy wędlina
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Konserwanty w wędlinach

W większości wędlin dostępnych w sklepach znajduje się istna tablica Mendelejewa. Producenci bardzo często starają się zmylić konsumentów poprzez nadawanie swym wyrobom nazw sugerującym, że produkt jest zdrowy i naturalny. Swego czasu głośno było o sytuacji, gdy grupa producentów wędlin doprawiała swe wyroby solą przemysłową. Innym razem rozgłos zyskała afera, w której producent sprzedawał pasztet z zająca, w którym nie było ani grama zająca. Po wykryciu oszustwa producent ten zdecydował się na inny sposób: odnalazł technologa o nazwisku Zając i zaczął sprzedaż swego wyrobu jako „pasztet Zająca”. Wyniki wielokrotnych kontroli nie pozostawiają złudzeń: producenci często posuwają się do produkowania wędlin z tańszych zamienników i nie informują o tym na etykietach. To tylko kilka z wielu przykładów zasadzek, jakie czekają na konsumenta w gąszczu sklepowych półek, w tym przypadku sklepowych chłodni.

Domowe wędliny lepsze niż ze sklepu?

Każdy konsument powinien dokładnie czytać etykiety produktów, ponieważ pasztet z zająca może okazać się produktem 100% drobiowym lub wieprzowym. Pasztet z kurcząt może natomiast okazać się mieszanką skór wieprzowych z odrobiną mięsa drobiowego. Oprócz składnika podstawowego, jakim jest mięso, warto zwracać uwagę na ilość surowca, jaką użyto do wyprodukowania produktu. Może się bowiem okazać, że kilogram szynki powstało z 0,5 kilograma mięsa połączonego z wodą i konserwantami. Woda to jednak najmniejsze zło, jakie kryje się w wędlinach. Trifosforany i polifosforany, glukoza, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki i konserwanty, a czasami (o dziwo) przyprawy uzupełniają aromatyczne wędliny ze sklepowej półki. Oczywiście w sklepach bywają produkty dobrej jakości, doprawione naturalnymi przyprawami, ale najczęściej kosztują krocie i trudno je znaleźć.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© Fotolia

Jest jednak dobra wiadomość: mięsne dodatki do kanapek możesz przygotować samodzielnie w domu. Nie wymagają one dużych nakładów finansowych ani (wbrew pozorom) dużego nakładu pracy. Aby przyrządzić domowy schab do kanapek potrzebujesz:
• 1 kg schabu bez kości
• 1 cytrynę
• 1 cebulę
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki miodu
• 3 łyżki musztardy francuskiej
• pieprz i sól
Sposób przygotowania: obraną cebulę i cytrynę pokrój na cienkie plasterki, następnie wypłucz schab i natrzyj go olejem, solą i pieprzem, włóż go do miski, obłóż cytrynami i cebulą. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Musztardę wymieszaj dokładnie z miodem i natrzyj nią wyjęty z lodówki schab. Na patelni podgrzej olej i smaż schab z obu stron przez kilka minut, aż się lekko zarumieni, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

(( embed.article 6085034082460801 )

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców