Domowe wędliny bez konserwantów – sprawdzone przepisy

Każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem jest świadom, jak wiele konserwantów kryje się w wędlinach. Szynki i polędwice dostępne w większości sklepów przyciągają wyglądem, skład jednak pozostawia wiele do życzenia. Sprawdź, jak przygotować wędlinę we własnej kuchni.

Schab wieprzowy wędlina
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Konserwanty w wędlinach

W większości wędlin dostępnych w sklepach znajduje się istna tablica Mendelejewa. Producenci bardzo często starają się zmylić konsumentów poprzez nadawanie swym wyrobom nazw sugerującym, że produkt jest zdrowy i naturalny. Swego czasu głośno było o sytuacji, gdy grupa producentów wędlin doprawiała swe wyroby solą przemysłową. Innym razem rozgłos zyskała afera, w której producent sprzedawał pasztet z zająca, w którym nie było ani grama zająca. Po wykryciu oszustwa producent ten zdecydował się na inny sposób: odnalazł technologa o nazwisku Zając i zaczął sprzedaż swego wyrobu jako „pasztet Zająca”. Wyniki wielokrotnych kontroli nie pozostawiają złudzeń: producenci często posuwają się do produkowania wędlin z tańszych zamienników i nie informują o tym na etykietach. To tylko kilka z wielu przykładów zasadzek, jakie czekają na konsumenta w gąszczu sklepowych półek, w tym przypadku sklepowych chłodni.

Domowe wędliny lepsze niż ze sklepu?

Każdy konsument powinien dokładnie czytać etykiety produktów, ponieważ pasztet z zająca może okazać się produktem 100% drobiowym lub wieprzowym. Pasztet z kurcząt może natomiast okazać się mieszanką skór wieprzowych z odrobiną mięsa drobiowego. Oprócz składnika podstawowego, jakim jest mięso, warto zwracać uwagę na ilość surowca, jaką użyto do wyprodukowania produktu. Może się bowiem okazać, że kilogram szynki powstało z 0,5 kilograma mięsa połączonego z wodą i konserwantami. Woda to jednak najmniejsze zło, jakie kryje się w wędlinach. Trifosforany i polifosforany, glukoza, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki i konserwanty, a czasami (o dziwo) przyprawy uzupełniają aromatyczne wędliny ze sklepowej półki. Oczywiście w sklepach bywają produkty dobrej jakości, doprawione naturalnymi przyprawami, ale najczęściej kosztują krocie i trudno je znaleźć.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© Fotolia

Jest jednak dobra wiadomość: mięsne dodatki do kanapek możesz przygotować samodzielnie w domu. Nie wymagają one dużych nakładów finansowych ani (wbrew pozorom) dużego nakładu pracy. Aby przyrządzić domowy schab do kanapek potrzebujesz:
• 1 kg schabu bez kości
• 1 cytrynę
• 1 cebulę
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki miodu
• 3 łyżki musztardy francuskiej
• pieprz i sól
Sposób przygotowania: obraną cebulę i cytrynę pokrój na cienkie plasterki, następnie wypłucz schab i natrzyj go olejem, solą i pieprzem, włóż go do miski, obłóż cytrynami i cebulą. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Musztardę wymieszaj dokładnie z miodem i natrzyj nią wyjęty z lodówki schab. Na patelni podgrzej olej i smaż schab z obu stron przez kilka minut, aż się lekko zarumieni, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

(( embed.article 6085034082460801 )

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów