Domowe lody, czyli najlepszy deser na upały

W naszych domach przygotowujemy różne desery i słodycze. Ciastka, ciasteczka, cukierki, budynie i galaretki to standard. Warto zaskoczyć znajomych, przygotowując na deser w gorący dzień lody. Samodzielnie! Przyrządzanie ich wcale nie jest czasochłonne i wyjątkowo skomplikowane. Cierpliwości wymaga jedynie etap zamrażania. Poza tym - łatwizna.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Podstawą klasycznych lodów są: mleko, żółtka (ok. 12 na litr mleka), szklanka lub dwie cukru i szklanka śmietany kremówki. Żółtka ucieramy z cukrem, podgrzewając masę w miseczce nad gorącą parą, a następnie wlewamy do tej masy cienkim strumykiem zagotowane mleko, cały czas ubijając trzepaczką. Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę z ognia i ubijamy, aż całość ostygnie. Na koniec mieszamy bardzo delikatnie z dobrze ubitą śmietaną. Teraz wkładamy wszystko do zamrażalnika i zaczynamy najtrudniejszy etap pracy.

Aby lody uzyskały puszystą konsystencję, trzeba je co kilkanaście minut wyjmować i miksować lub mieszać, tak by do masy dostało się powietrze. Możemy też kupić specjalną maszynę do robienia lodów, która będzie miksowała masę, jednocześnie ją zamrażając. Urządzenia tego typu są jednak dość drogie. Lody z lodówki są gotowe po 3-4 godzinach.

Ten przepis można na najróżniejsze sposoby modyfikować, bo właśnie z lodów śmietankowych powstają kolejne rodzaje tego smakołyku. Możemy do śmietankowej masy dodawać orzechy, rodzynki, kakao, czekoladę w wiórkach - słowem: co tylko chcemy. Lody owocowe przygotujemy dodając przeciery z ulubionych owoców. Lody straciatella przygotowujemy na przykład dodając do masy kakaowej wiórki z białej czekolady. Przepis na lody truskawkowe, jedne z najbardziej popularnych także jest prosty: truskawki posypać cukrem i zmiksować (niezbyt drobno). Do gotowej masy śmietankowej dodajemy masę truskawkową i mieszamy. Wciskamy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy. I na koniec zamrażamy.

Jeśli ktoś nie lubi lodów klasycznych lub nie może ich jeść, bo np. się odchudza, znakomitym rozwiązaniem są orzeźwiające owocowe sorbety. Do ich przygotowania potrzebujemy szklankę wody, pół szklanki cukru i szklankę soku ze świeżych owoców. Gotujemy wodę z cukrem, a kiedy ostygnie, do syropu dolewamy sok, ewentualnie miksujemy z owocowym miąższem. Całość umieszczamy w zamrażarce i co kilkanaście minut miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Dobry sorbet powinien mieć puszystą, drobnoziarnistą konsystencję.

Gdy znajdziemy w domu jakieś foremki, możemy nawet przygotować lody na patyku. Wystarczy dość mocno zamrożoną już i pulchną masę przełożyć do foremki, wbić patyczek i zamrozić. W ten sposób możemy zrobić lody o każdym, najbardziej wymyślnym kształcie - w zależności od tego jaką foremką dysponujemy. Najlepsze są elastyczne foremki z teflonem - do nich lody się nie przyklejają.

Warto chociaż spróbować zrobić lody w domu. Zaoszczędzimy dzięki temu pieniądze, zadziwimy gości i będziemy pewni, że są zdrowe i dokładnie w takim smaku, na jaki mamy ochotę!

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne