Domowe lody, czyli najlepszy deser na upały

W naszych domach przygotowujemy różne desery i słodycze. Ciastka, ciasteczka, cukierki, budynie i galaretki to standard. Warto zaskoczyć znajomych, przygotowując na deser w gorący dzień lody. Samodzielnie! Przyrządzanie ich wcale nie jest czasochłonne i wyjątkowo skomplikowane. Cierpliwości wymaga jedynie etap zamrażania. Poza tym - łatwizna.

Domowe lody, czyli najlepszy deser na upały
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Podstawą klasycznych lodów są: mleko, żółtka (ok. 12 na litr mleka), szklanka lub dwie cukru i szklanka śmietany kremówki. Żółtka ucieramy z cukrem, podgrzewając masę w miseczce nad gorącą parą, a następnie wlewamy do tej masy cienkim strumykiem zagotowane mleko, cały czas ubijając trzepaczką. Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę z ognia i ubijamy, aż całość ostygnie. Na koniec mieszamy bardzo delikatnie z dobrze ubitą śmietaną. Teraz wkładamy wszystko do zamrażalnika i zaczynamy najtrudniejszy etap pracy.

Aby lody uzyskały puszystą konsystencję, trzeba je co kilkanaście minut wyjmować i miksować lub mieszać, tak by do masy dostało się powietrze. Możemy też kupić specjalną maszynę do robienia lodów, która będzie miksowała masę, jednocześnie ją zamrażając. Urządzenia tego typu są jednak dość drogie. Lody z lodówki są gotowe po 3-4 godzinach.

Ten przepis można na najróżniejsze sposoby modyfikować, bo właśnie z lodów śmietankowych powstają kolejne rodzaje tego smakołyku. Możemy do śmietankowej masy dodawać orzechy, rodzynki, kakao, czekoladę w wiórkach - słowem: co tylko chcemy. Lody owocowe przygotujemy dodając przeciery z ulubionych owoców. Lody straciatella przygotowujemy na przykład dodając do masy kakaowej wiórki z białej czekolady. Przepis na lody truskawkowe, jedne z najbardziej popularnych także jest prosty: truskawki posypać cukrem i zmiksować (niezbyt drobno). Do gotowej masy śmietankowej dodajemy masę truskawkową i mieszamy. Wciskamy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy. I na koniec zamrażamy.

Jeśli ktoś nie lubi lodów klasycznych lub nie może ich jeść, bo np. się odchudza, znakomitym rozwiązaniem są orzeźwiające owocowe sorbety. Do ich przygotowania potrzebujemy szklankę wody, pół szklanki cukru i szklankę soku ze świeżych owoców. Gotujemy wodę z cukrem, a kiedy ostygnie, do syropu dolewamy sok, ewentualnie miksujemy z owocowym miąższem. Całość umieszczamy w zamrażarce i co kilkanaście minut miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Dobry sorbet powinien mieć puszystą, drobnoziarnistą konsystencję.

Gdy znajdziemy w domu jakieś foremki, możemy nawet przygotować lody na patyku. Wystarczy dość mocno zamrożoną już i pulchną masę przełożyć do foremki, wbić patyczek i zamrozić. W ten sposób możemy zrobić lody o każdym, najbardziej wymyślnym kształcie - w zależności od tego jaką foremką dysponujemy. Najlepsze są elastyczne foremki z teflonem - do nich lody się nie przyklejają.

Warto chociaż spróbować zrobić lody w domu. Zaoszczędzimy dzięki temu pieniądze, zadziwimy gości i będziemy pewni, że są zdrowe i dokładnie w takim smaku, na jaki mamy ochotę!

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów