Domowe lody, czyli najlepszy deser na upały

W naszych domach przygotowujemy różne desery i słodycze. Ciastka, ciasteczka, cukierki, budynie i galaretki to standard. Warto zaskoczyć znajomych, przygotowując na deser w gorący dzień lody. Samodzielnie! Przyrządzanie ich wcale nie jest czasochłonne i wyjątkowo skomplikowane. Cierpliwości wymaga jedynie etap zamrażania. Poza tym - łatwizna.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Podstawą klasycznych lodów są: mleko, żółtka (ok. 12 na litr mleka), szklanka lub dwie cukru i szklanka śmietany kremówki. Żółtka ucieramy z cukrem, podgrzewając masę w miseczce nad gorącą parą, a następnie wlewamy do tej masy cienkim strumykiem zagotowane mleko, cały czas ubijając trzepaczką. Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę z ognia i ubijamy, aż całość ostygnie. Na koniec mieszamy bardzo delikatnie z dobrze ubitą śmietaną. Teraz wkładamy wszystko do zamrażalnika i zaczynamy najtrudniejszy etap pracy.

Aby lody uzyskały puszystą konsystencję, trzeba je co kilkanaście minut wyjmować i miksować lub mieszać, tak by do masy dostało się powietrze. Możemy też kupić specjalną maszynę do robienia lodów, która będzie miksowała masę, jednocześnie ją zamrażając. Urządzenia tego typu są jednak dość drogie. Lody z lodówki są gotowe po 3-4 godzinach.

Ten przepis można na najróżniejsze sposoby modyfikować, bo właśnie z lodów śmietankowych powstają kolejne rodzaje tego smakołyku. Możemy do śmietankowej masy dodawać orzechy, rodzynki, kakao, czekoladę w wiórkach - słowem: co tylko chcemy. Lody owocowe przygotujemy dodając przeciery z ulubionych owoców. Lody straciatella przygotowujemy na przykład dodając do masy kakaowej wiórki z białej czekolady. Przepis na lody truskawkowe, jedne z najbardziej popularnych także jest prosty: truskawki posypać cukrem i zmiksować (niezbyt drobno). Do gotowej masy śmietankowej dodajemy masę truskawkową i mieszamy. Wciskamy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy. I na koniec zamrażamy.

Jeśli ktoś nie lubi lodów klasycznych lub nie może ich jeść, bo np. się odchudza, znakomitym rozwiązaniem są orzeźwiające owocowe sorbety. Do ich przygotowania potrzebujemy szklankę wody, pół szklanki cukru i szklankę soku ze świeżych owoców. Gotujemy wodę z cukrem, a kiedy ostygnie, do syropu dolewamy sok, ewentualnie miksujemy z owocowym miąższem. Całość umieszczamy w zamrażarce i co kilkanaście minut miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Dobry sorbet powinien mieć puszystą, drobnoziarnistą konsystencję.

Gdy znajdziemy w domu jakieś foremki, możemy nawet przygotować lody na patyku. Wystarczy dość mocno zamrożoną już i pulchną masę przełożyć do foremki, wbić patyczek i zamrozić. W ten sposób możemy zrobić lody o każdym, najbardziej wymyślnym kształcie - w zależności od tego jaką foremką dysponujemy. Najlepsze są elastyczne foremki z teflonem - do nich lody się nie przyklejają.

Warto chociaż spróbować zrobić lody w domu. Zaoszczędzimy dzięki temu pieniądze, zadziwimy gości i będziemy pewni, że są zdrowe i dokładnie w takim smaku, na jaki mamy ochotę!

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja