Będzie pysznie!
Któż nie kocha panierki? Chrupiący schabowy, pyszne kąski z kurczaka, ryba z pieca ze smakowitą kruszonką na wierzchu, a może zdrowe warzywa otoczone panierką? Jak się okazuje, bułka tarta nie jest niezastąpiona. Co w zamian? Oto przepyszne propozycje na panierkę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sezam
Masz w domu sezam? Zatem nie pozostaje ci nic innego jak wykorzystać go jako panierkę. Szybko się pali, więc na pewno nie sprawdzi się do schabowych, ale będzie dobrze współgrał z nuggetsami czy kotletami z fileta z kurczaka. Możesz wymieszać sezam biały i czarny lub kupić niełuskany – będzie zdrowszy. Twoim potrawom nada lekko orzechowy posmak i wyjątkową chrupkość.
Orzechy włoskie
Kolejna propozycja dla fanów orzechowych aromatów. Jak wykonać panierkę z orzechów włoskich? Przełóż orzechy do młynka do kawy lub blendera. Zmiel dość drobno. Jeśli chcesz, możesz wymieszać je z drobno startym, twardym, dojrzewającym serem typu parmezan albo dodać suszone zioła. Dla urozmaicenia warto do orzechów włoskich dodać pistacji. A może zaszalejesz z innymi orzechami? Sprawdź, co masz w kuchennych szafkach!
Siemię lniane lub płatki owsiane
Jeśli myśl o panierce budzi w tobie wyrzuty sumienia, wypróbuj zdrowszą alternatywę dla bułki tartej. Co powiesz na siemię lniane lub płatki owsiane? Płatki trzeba zmielić w młynku, a ziarenka siemienia możesz potraktować tak samo, jak sezam. Co powiesz na kotlety mielone obtoczone w płatkach owsianych? W tym wydaniu potrawa na pewno będzie zdrowsza, a co najważniejsze – wciąż niesamowicie chrupiąca.
Wiórki kokosowe
Brzmi egzotycznie? Być może, ale wystarczy, że raz spróbujesz zapanierować kurczaka w wiórkach kokosowych, a już na zawsze zapomnisz o bułce tartej. Wiórki nadają charakterystycznego smaku potrawie, ale są na tyle subtelne, że nie zdominują żadnego dania. Do wiórków kokosowych pasuje drób, ale także delikatne warzywa, takie jak cukinia. Jeśli jednak kokos do ciebie nie przemawia, rozgnieć delikatnie w moździerzu garść płatków migdałowych – panierowane w nich paluszki rybne lub filet przyprawią o zawrót głowy.