Chrupiąca i pyszna. Czym zastąpić bułkę tartą w panierce?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Będzie pysznie!

Obraz
© 123RF

Któż nie kocha panierki? Chrupiący schabowy, pyszne kąski z kurczaka, ryba z pieca ze smakowitą kruszonką na wierzchu, a może zdrowe warzywa otoczone panierką? Jak się okazuje, bułka tarta nie jest niezastąpiona. Co w zamian? Oto przepyszne propozycje na panierkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Sezam

Obraz
© 123RF

Masz w domu sezam? Zatem nie pozostaje ci nic innego jak wykorzystać go jako panierkę. Szybko się pali, więc na pewno nie sprawdzi się do schabowych, ale będzie dobrze współgrał z nuggetsami czy kotletami z fileta z kurczaka. Możesz wymieszać sezam biały i czarny lub kupić niełuskany – będzie zdrowszy. Twoim potrawom nada lekko orzechowy posmak i wyjątkową chrupkość.

/ 5Orzechy włoskie

Obraz
© 123RF

Kolejna propozycja dla fanów orzechowych aromatów. Jak wykonać panierkę z orzechów włoskich? Przełóż orzechy do młynka do kawy lub blendera. Zmiel dość drobno. Jeśli chcesz, możesz wymieszać je z drobno startym, twardym, dojrzewającym serem typu parmezan albo dodać suszone zioła. Dla urozmaicenia warto do orzechów włoskich dodać pistacji. A może zaszalejesz z innymi orzechami? Sprawdź, co masz w kuchennych szafkach!

/ 5Siemię lniane lub płatki owsiane

Obraz
© 123RF

Jeśli myśl o panierce budzi w tobie wyrzuty sumienia, wypróbuj zdrowszą alternatywę dla bułki tartej. Co powiesz na siemię lniane lub płatki owsiane? Płatki trzeba zmielić w młynku, a ziarenka siemienia możesz potraktować tak samo, jak sezam. Co powiesz na kotlety mielone obtoczone w płatkach owsianych? W tym wydaniu potrawa na pewno będzie zdrowsza, a co najważniejsze – wciąż niesamowicie chrupiąca.

/ 5Wiórki kokosowe

Obraz
© 123RF

Brzmi egzotycznie? Być może, ale wystarczy, że raz spróbujesz zapanierować kurczaka w wiórkach kokosowych, a już na zawsze zapomnisz o bułce tartej. Wiórki nadają charakterystycznego smaku potrawie, ale są na tyle subtelne, że nie zdominują żadnego dania. Do wiórków kokosowych pasuje drób, ale także delikatne warzywa, takie jak cukinia. Jeśli jednak kokos do ciebie nie przemawia, rozgnieć delikatnie w moździerzu garść płatków migdałowych – panierowane w nich paluszki rybne lub filet przyprawią o zawrót głowy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce