Domowe drożdżówki z budyniem. W sam raz na podwieczorek
Domowe drożdżówki z budyniem to świetna propozycja na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanka ciepłego mleka
Nadzienie:
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
Przepis
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- Budyń ugotować ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, rozsmarować budyń i zwinąć w roladę pokroić w 3-4 cm plastry i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 min.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec przez około 20 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl