Trwa ładowanie...
d1vu3h8
30-11-2021 10:31

Domowe drożdżówki z budyniem. W sam raz na podwieczorek

Przepis

Domowe drożdżówki z budyniem to świetna propozycja na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d1vu3h8
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanka ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
Przepis
  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Budyń ugotować ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, rozsmarować budyń i zwinąć w roladę pokroić w 3-4 cm plastry i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 min.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec przez około 20 min.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Domowe drożdżówki z budyniem. W sam raz na podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vu3h8
d1vu3h8
d1vu3h8
d1vu3h8
Więcej tematów
d1vu3h8