Trwa ładowanie...
d38cte9
Paulina Michalak
19-05-2022 10:08

Domowe cebularze krok po kroku. Smakują wybornie

Przepis

Cebularz to przysmak, który zna chyba każdy mieszkaniec Lubelszczyzny. Te drożdżowe bułki z cebulą i makiem doskonale sprawdzą się na kolację czy piknik. Przekonajcie się sami. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d38cte9
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 10 g suchych drożdży
  • 250 g ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju

Farsz:

  • 400 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 30 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • żółtko do posmarowania
  • czarnuszka lub mak do posypania
Przepis
  • Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz.
  • Cebulę zeszklić na maśle wraz z przyprawami.
  • Wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i spłaszczyć w dłoniach, szklanką zrobić wgłębienie na środku i w to miejsce nałożyć farsz.
  • Posmarować żółtkiem i posypać czarnuszka. Piec około 25 min. w 200 stopniach.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Domowe cebularze krok po kroku. Smakują wybornie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d38cte9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38cte9
d38cte9
d38cte9
d38cte9
Więcej tematów
d38cte9