Domowe cebularze krok po kroku. Smakują wybornie

Cebularz to przysmak, który zna chyba każdy mieszkaniec Lubelszczyzny. Te drożdżowe bułki z cebulą i makiem doskonale sprawdzą się na kolację czy piknik. Przekonajcie się sami. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Cebularze krok po krokuCebularze krok po kroku
Paulina Michalak

Składniki

  • 10 g suchych drożdży
  • 250 g ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju

Farsz:

  • 400 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 30 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • żółtko do posmarowania
  • czarnuszka lub mak do posypania

Przepis

  • Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz.
  • Cebulę zeszklić na maśle wraz z przyprawami.
  • Wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i spłaszczyć w dłoniach, szklanką zrobić wgłębienie na środku i w to miejsce nałożyć farsz.
  • Posmarować żółtkiem i posypać czarnuszka. Piec około 25 min. w 200 stopniach.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw