Domowe cebularze krok po kroku. Smakują wybornie
Cebularz to przysmak, który zna chyba każdy mieszkaniec Lubelszczyzny. Te drożdżowe bułki z cebulą i makiem doskonale sprawdzą się na kolację czy piknik. Przekonajcie się sami. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 10 g suchych drożdży
- 250 g ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g oleju
- Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz.
- Cebulę zeszklić na maśle wraz z przyprawami.
- Wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i spłaszczyć w dłoniach, szklanką zrobić wgłębienie na środku i w to miejsce nałożyć farsz.
- Posmarować żółtkiem i posypać czarnuszka. Piec około 25 min. w 200 stopniach.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze