Domowe burrito krok po kroku. Prosty przepis
Burrito to klasyczne danie meksykańskiej kuchni. Farsz z ryżu i mięsa, zawinięty w placki pszennej tortilli. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", proponuje nieco uproszczoną wersję tego przysmaku.
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
placki tortilli
mięso - użyłam mięso doner kebab
Ryż po meksykańsku:
- ugotowany ryż
- passata pomidorowa lub koncentrat - do smaku
- czarna fasola
- sól i pieprz
Salsa z pomidorów i kolendry:
- 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę
- garść posiekanej kolendry
- 3 pomidory - sparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
- 0,5 papryczki chili - w kostkę bez nasionek
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz do smaku
Przepis
- Ryż wymieszać z fasolą i passatą pomidorową. Doprawić do smaku wedle swojego gustu.
- Wszystkie składniki salsy wymieszać i odstawić do lodówki.
- Na placek tortilli położyć 2 łyżki ryżu, na ryż położyć mięso, na wierzchu rozłożyć salsę, zawinąć ciasno zwijając boki do środka.
- Gotowe burrito zawinąć w folie aluminiowa (można później podgrzać w piekarniku lub na grillu).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl