Trwa ładowanie...
d4ce3ys
Paulina Michalak

Domowe burrito krok po kroku. Prosty przepis

Przepis

Burrito to klasyczne danie meksykańskiej kuchni. Farsz z ryżu i mięsa, zawinięty w placki pszennej tortilli. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", proponuje nieco uproszczoną wersję tego przysmaku.

d4ce3ys
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

placki tortilli
mięso - użyłam mięso doner kebab

Ryż po meksykańsku:

  • ugotowany ryż
  • passata pomidorowa lub koncentrat - do smaku
  • czarna fasola
  • sól i pieprz

Salsa z pomidorów i kolendry:

  • 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • garść posiekanej kolendry
  • 3 pomidory - sparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 0,5 papryczki chili - w kostkę bez nasionek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Ryż wymieszać z fasolą i passatą pomidorową. Doprawić do smaku wedle swojego gustu.
  • Wszystkie składniki salsy wymieszać i odstawić do lodówki.
  • Na placek tortilli położyć 2 łyżki ryżu, na ryż położyć mięso, na wierzchu rozłożyć salsę, zawinąć ciasno zwijając boki do środka.
  • Gotowe burrito zawinąć w folie aluminiowa (można później podgrzać w piekarniku lub na grillu).

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Domowe burrito krok po kroku. Prosty przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d4ce3ys

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
Więcej tematów
d4ce3ys