Domowa szarlotka z cynamonem

Szarlotka to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Chyba każda pani domu ma swój przepis na to ciacho. Zobaczcie, jak szarlotkę przygotowuje Paulina. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".

Domowa szarlotka z cynamonemDomowa szarlotka z cynamonem
Paulina Kryjom

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przepis

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i skropić cytryną. Następnie wraz z cukrem i cynamonem usmażyć w rondelku oraz wystudzić. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Pierwszą wyłożyć na dno i boki blaszki (24 cm na 24 cm) i podpiec w piekarniku przez około 10 min w 180 stopniach. Gdy spód będzie lekko podpieczony, wyłożyć jabłka, drugą cześć ciasta rozwałkować i delikatnie położyć na górę. Piec około 50 min. w 180 stopniach

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości