Domowa pizza z pieczarkami, oliwkami i serem

Cienkie ciasto, aromatyczny pomidorowy sos, ulubione dodatki i ciągnący się ser. Kto z nas nie lubi pizzy? Ten włoski przysmak ma mnóstwo fanów na całym świecie. oto sprawdzony przepis na przepyszną domową pizzę z pieczarkami.

Pizza z pieczarkamiPizza z pieczarkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 30 g drożdży
  • 0,6 l letniej wody
  • olej, szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

Farsz pizzy:

  • 300 g sera żółtego
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 2 garście oliwek
  • 2 świeże pomidory
  • oregano, listki świeżej mięty

Przepis

  • Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać.
  • Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 min., żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min.
  • Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek.
  • Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać startym serem, ułożyć pokrojone w cząstki pomidory i plasterki pieczarek, a oliwki w całości.
  • Posypać oregano i upiec w temp. 250 stopni C. Po upieczeniu udekorować listkami mięty.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja