Domowa kiszona kapusta. Polskie superfood

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Jak ją przygotować?

Obraz
© 123RF.COM

Sezon na kiszenie kapusty uważamy za rozpoczęty! Nie ma nic lepszego jesienią i zimą niż surówka z kiszonej kapusty do obiadu. To prawdziwe źródło zdrowia, witamin i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Czas więc naszykować duży kamionkowy garnek, szatkownicę i zabrać się do roboty. Bo najlepsza jest oczywiście ta domowa kiszona kapusta, przygotowana z ekologicznych składników, bez zbędnych dodatków, takich jak ocet spirytusowy czy kwas cytrynowy.

Zobacz też: Tradycyjne polskie dania

/ 5Właściwości kiszonej kapusty

Obraz
© 123RF.COM

Kiszona kapusta to doskonałe źródło witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera także sporo witaminy E, zwanej eliksirem młodości, niacyny, beta-karotenu i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas czy siarka. Kiszona kapusta wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i grypy. Reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Warto pamiętać, że sok z kiszonej kapusty także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie – dostarcza nam bowiem cennych substancji, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, kościec oraz miażdżycę. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm.

/ 5Wybieramy odpowiednie składniki

Obraz
© 123RF.COM

Domowa kiszona kapusta ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż ta, którą możemy kupić w sklepie, szczelnie zapakowaną w foliowe torebki lub plastikowe wiaderka. Ukiszenie kapusty w domu nie jest skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu i… siły. Do kiszenia wybieramy jesienne odmiany białej kapusty (chociaż czerwona także się nadaje). Na przełomie września i października trwa na nie sezon. Kapusta powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła, a więc nie kupujemy jej w markecie. Lepiej jest wybrać główki z upraw ekologicznych. Ważne, by w minimalnym stopniu były nawożone sztucznymi nawozami. Wybieramy białe, zwarte główki i oczyszczamy je z wierzchnich liści. Następnie musimy kapustę poszatkować – możemy w tym celu użyć szatkownicy lub dużego, ostrego noża.

/ 5Tajemnica fermentacji

Obraz
© 123RF.COM

Aby mógł zajść proces fermentacji, potrzeba jest oczywiście sól. Nie powinna być jodowana, dlatego zdecydujmy się na specjalną sól do przetworów, wzbogaconą o inne minerały. Sól hamuje rozwój szkodliwych dla zdrowia bakterii i wywiera pozytywny wpływ na rozwój bakterii kwasu mlekowego. Kapustę kisimy w kamionkowym garnku, drewnianej beczce lub dużym słoju z szeroką szyjką (naczynie musi być szczelne). Zanim zaczniemy w nim układać kapustę, pojemnik należy dokładnie umyć i osuszyć. Aby kapusta dobrze się ukisiła, sól powinna być rozmieszczona równomiernie. Warto więc posypywać solą kolejne warstwy kapusty w garnku czy słoju. Każdą warstwę dokładnie ubijamy, by warzywa puściły sok. Sok chroni przed dostępem powietrza, a co za tym idzie,  przed zepsuciem.

/ 5Ostatnie szlify

Obraz
© 123RF.COM

Ubitą kapustę przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Naczynie z kapustą przez pierwsze dwa dni musi stać w dość ciepłym miejscu. Najlepsza temperatura to 20-22 stopnie Celsjusza. Po tym czasie przenosimy naczynie z kapustą w chłodniejsze miejsce (8-12 stopni). Kiedy zauważymy na powierzchni pianę, będzie to oznaczało, że rozpoczął się proces fermentacji. Wówczas wystarczy kapustę nakłuć w kilku miejscach lub ubić ją, by odprowadzić nadmiar gazu. Kapustę można kisić z różnymi dodatkami: marchewką, buraczkami, kwaśnym jabłkiem, cebulą, koprem, kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał