Dojrzałe awokado w godzinę. To naprawdę możliwe

To prawdopodobnie najmodniejszy owoc sezonu, a nawet kilku ostatnich sezonów. Wszyscy kochamy awokado. Być może z wyjątkiem tych, którzy nie wiedzą, że należy jeść wyłącznie dojrzałe. Podpowiadamy dwa sposoby na szybkie dojrzewanie tych owoców w warunkach domowych.

Dojrzewanie awokado można przyspieszyć
Źródło zdjęć: © 123RF
Przemysław Bociąga

Awokado jest dobre dopiero wtedy, kiedy jest miękkie. Doskonale sprawdza się jako masło o botaniczno-orzechowym posmaku. Żeby jednak osiągnąć ten stan owocu, awokado musi być miękkie, tak bardzo miękkie, że niemal wydaje się nieapetyczne albo wręcz zepsute. Nigdy jednak nie da się takiego kupić w sklepie, pozostaje więc kupienie niezjadliwie twardego i czekanie, aż dojrzeje na parapecie.

I wtedy na scenę wchodzą one: dwie doskonałe metody, by awokado było dojrzałe już po dniu, a w ekstremalnych wypadkach nawet po kilkudziesięciu minutach. Pierwsza metoda jest powolniejsza – zajmuje dzień lub dwa (zamiast tygodnia), jest jednak mniej inwazyjna i bardziej naturalna.

ZOBACZ TEŻ: Jak szybko obierać awokado?

Aby przyspieszyć dojrzewanie awokado o kilka dni, należy szczelnie zapakować je w torbę razem z bananem albo jabłkiem. Te dwa owoce oddychają gazem – etylenem, który jest ich gazowym hormonem wzrostu. Umieszczenie awokado w zamkniętym ekosystemie (papierowej torbie), w którą jabłko lub banan "wydychać" będą etylen, doprowadzi do atmosfery sprzyjającej szybkiemu dojrzewaniu.

Jeśli ta metoda uchodzi za szybką, to kolejna jest metodą turboszybką. Aby doprowadzić do tego, by awokado dojrzało w nawet kilkadziesiąt minut, należy zawinąć je w folię aluminiową (tu podpowiadamy, którą stroną folii do środka)
i umieścić w piekarniku w temperaturze 95 stopni. W zależności od tego, jak niedojrzałe jest awokado, proces jego "dojrzewania" przez stymulację temperaturą może zająć od dziesięciu minut do godziny. Po odwinięciu z folii i lekkim przestudzeniu można schłodzić je w lodówce. Nie cofnie się przecież w rozwoju do stanu niedojrzałego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany