Dwie strony folii aluminiowej różnią się od siebie. Wiemy czym

Na pewno nie raz, przyglądając się folii aluminiowej, zastanawiałeś się, czemu jedna jej strona jest błyszcząca, a druga matowa. A co jeszcze ważniejsze, którą stronę lepiej zawinąć do środka, a którą pozostawić na zewnątrz. Odpowiedź jest prosta.

Dwie strony folii aluminiowej różnią się od siebie. Wiemy czym
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Przemysław Bociąga

Folia aluminiowa produkowana jest inaczej, niż sobie powszechnie wyobrażamy. Zazwyczaj sądzimy, że powstała po tym, jak Szkot i Krakus równocześnie znaleźli na ulicy aluminiową monetę. Tymczasem prawda jest znacznie prostsza: jej produkcja odbywa się w fabryce, gdzie ciężki walec jeździ po powierzchni folii, dzięki czemu jest taka gładka i taka cienka. Strona, która ma kontakt z walcem, robi się od tego śliska i błyszcząca. Druga pozostaje matowa. To na tej drugiej powierzchni uzyskać można wzorek albo, jak robią to niektórzy producenci, wytłloczyć logo firmy. Pozostaje jeszcze pytanie, która strona jest odpowiednia, by zawinąć ją do środka.

Zazwyczaj, kierując się podstawową wiedzą o fizyce, używamy błyszczącej strony do środka. Jesteśmy bowiem przekonani, że śliska, błyszcząca powierzchnia odbije (a zatem zatrzyma) więcej promieniowania cieplnego. Naukowcy pochylili się kiedyś nad tym tematem, by dokładnie zbadać ewentualne oszczędności energii.

Z badań wynika, że chociaż efekt ten rzeczywiście ma miejsce, to jednak różnica w oszczędności energii między matową i błyszczącą stroną folii aluminiowej jest pomijalna, jest więc w zasadzie wszystko jedno, którą stroną do środka zapakujemy gorące lub schłodzone jedzenie.

Ważne jest jednak by pamiętać, że folia kuchenna zrobiona jest z aluminium, które jest podatne na działanie kwasów. Jeśli więc używamy jej do zapakowania kwaśnych produktów, takich jak ogórki kiszone czy pokrojona cytryna, możemy spodziewać się zaczernienia, a nawet korozji folii. Warto więc uważać, by zbyt długo nie trzymać w folii aluminiowej kwaśnych produktów spożywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów