Dwie strony folii aluminiowej różnią się od siebie. Wiemy czym

Na pewno nie raz, przyglądając się folii aluminiowej, zastanawiałeś się, czemu jedna jej strona jest błyszcząca, a druga matowa. A co jeszcze ważniejsze, którą stronę lepiej zawinąć do środka, a którą pozostawić na zewnątrz. Odpowiedź jest prosta.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Przemysław Bociąga

Folia aluminiowa produkowana jest inaczej, niż sobie powszechnie wyobrażamy. Zazwyczaj sądzimy, że powstała po tym, jak Szkot i Krakus równocześnie znaleźli na ulicy aluminiową monetę. Tymczasem prawda jest znacznie prostsza: jej produkcja odbywa się w fabryce, gdzie ciężki walec jeździ po powierzchni folii, dzięki czemu jest taka gładka i taka cienka. Strona, która ma kontakt z walcem, robi się od tego śliska i błyszcząca. Druga pozostaje matowa. To na tej drugiej powierzchni uzyskać można wzorek albo, jak robią to niektórzy producenci, wytłloczyć logo firmy. Pozostaje jeszcze pytanie, która strona jest odpowiednia, by zawinąć ją do środka.

Zazwyczaj, kierując się podstawową wiedzą o fizyce, używamy błyszczącej strony do środka. Jesteśmy bowiem przekonani, że śliska, błyszcząca powierzchnia odbije (a zatem zatrzyma) więcej promieniowania cieplnego. Naukowcy pochylili się kiedyś nad tym tematem, by dokładnie zbadać ewentualne oszczędności energii.

Z badań wynika, że chociaż efekt ten rzeczywiście ma miejsce, to jednak różnica w oszczędności energii między matową i błyszczącą stroną folii aluminiowej jest pomijalna, jest więc w zasadzie wszystko jedno, którą stroną do środka zapakujemy gorące lub schłodzone jedzenie.

Ważne jest jednak by pamiętać, że folia kuchenna zrobiona jest z aluminium, które jest podatne na działanie kwasów. Jeśli więc używamy jej do zapakowania kwaśnych produktów, takich jak ogórki kiszone czy pokrojona cytryna, możemy spodziewać się zaczernienia, a nawet korozji folii. Warto więc uważać, by zbyt długo nie trzymać w folii aluminiowej kwaśnych produktów spożywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce