Dwie strony folii aluminiowej różnią się od siebie. Wiemy czym

Na pewno nie raz, przyglądając się folii aluminiowej, zastanawiałeś się, czemu jedna jej strona jest błyszcząca, a druga matowa. A co jeszcze ważniejsze, którą stronę lepiej zawinąć do środka, a którą pozostawić na zewnątrz. Odpowiedź jest prosta.

Dwie strony folii aluminiowej różnią się od siebie. Wiemy czym
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Przemysław Bociąga

Folia aluminiowa produkowana jest inaczej, niż sobie powszechnie wyobrażamy. Zazwyczaj sądzimy, że powstała po tym, jak Szkot i Krakus równocześnie znaleźli na ulicy aluminiową monetę. Tymczasem prawda jest znacznie prostsza: jej produkcja odbywa się w fabryce, gdzie ciężki walec jeździ po powierzchni folii, dzięki czemu jest taka gładka i taka cienka. Strona, która ma kontakt z walcem, robi się od tego śliska i błyszcząca. Druga pozostaje matowa. To na tej drugiej powierzchni uzyskać można wzorek albo, jak robią to niektórzy producenci, wytłloczyć logo firmy. Pozostaje jeszcze pytanie, która strona jest odpowiednia, by zawinąć ją do środka.

Zazwyczaj, kierując się podstawową wiedzą o fizyce, używamy błyszczącej strony do środka. Jesteśmy bowiem przekonani, że śliska, błyszcząca powierzchnia odbije (a zatem zatrzyma) więcej promieniowania cieplnego. Naukowcy pochylili się kiedyś nad tym tematem, by dokładnie zbadać ewentualne oszczędności energii.

Z badań wynika, że chociaż efekt ten rzeczywiście ma miejsce, to jednak różnica w oszczędności energii między matową i błyszczącą stroną folii aluminiowej jest pomijalna, jest więc w zasadzie wszystko jedno, którą stroną do środka zapakujemy gorące lub schłodzone jedzenie.

Ważne jest jednak by pamiętać, że folia kuchenna zrobiona jest z aluminium, które jest podatne na działanie kwasów. Jeśli więc używamy jej do zapakowania kwaśnych produktów, takich jak ogórki kiszone czy pokrojona cytryna, możemy spodziewać się zaczernienia, a nawet korozji folii. Warto więc uważać, by zbyt długo nie trzymać w folii aluminiowej kwaśnych produktów spożywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć