Dodatki, które wzbogacą herbatę. Moc przypraw

Kultura picia herbaty nie jest u nas tak bogata, jak w Indiach czy Wielkiej Brytanii. Nie zawsze też potrafimy odróżnić czy choćby wypowiedzieć "pu-erh" czy "oolong", jednak warto pamiętać, że napar z liści herbaty może być zdrowy i warto go pić.

Herbata z cynamonem i anyżemDodatki, które wzbogacą herbatę
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Herbata - dlaczego warto ją pić?

O poranku czy w południe często wybieramy kawę, bo pobudza. Ale herbata zawiera teinę, odpowiednik kofeiny, i również szybko stawia na nogi. Jest smaczna, a mnogość jej rodzajów sprawia, że każdy odnajdzie swoją ulubioną. Od klasyki gatunku, czyli herbaty czarnej, przez napar młodości – herbatę zieloną, aż po herbaty wciąż dla nas egzotyczne – białą, czerwoną czy żółtą.

A czym różnią się rodzaje herbat? Procesem produkcji – poczynając od etapu więdnięcia liści (na słońcu lub pod przykryciem), przez suszenie, a nawet prażenie na patelniach, aż po formowanie (zwijanie, formowanie kulek itd.). Te dość skomplikowane procesy wpływają znacząco na smak i walory zdrowotne herbaty.

Nie poleca się picia dużej ilości herbaty, zwłaszcza czarnej, jednak na pewno nie zaszkodzi w umiarze, a z dodatkiem kilku drogocennych przypraw, szczególnie popularnych w sezonie zimowym, stanie się i zdrowa, i pyszna.

5 herbat, które działają lepiej niż kawa

Dodatki, które wzbogacą herbatę – zimowe przyprawy

Kardamon

Ta egzotyczna przyprawa, najczęściej występująca u nas jako składnik mieszanki do piernika, ma niesamowite działanie prozdrowotne. Warto dodawać szczyptę kardamonu do każdego naparu herbacianego, bo przyprawa ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, szczególnie więc pomocna będzie w leczeniu grypy i przeziębienia. Kardamon ponadto łagodzi uporczywy kaszel – herbatę z jego dodatkiem warto pić w stanach zapalnych dróg oddechowych.

Szczypta kardamonu w poobiedniej herbacie wspomoże trawienie, a także odświeży oddech. W medycynie ajurwedyjskiej kardamonowi przypisuje się działanie antydepresyjne, więc czy jest coś lepszego na zimowe krótkie dni?

Goździki

Bardzo intensywnie pachną i cudownie wzbogacają smak herbaty. Ich walory są nieocenione. Goździki wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pomogą w łagodzeniu stanów zapalnych w jamie ustnej, a także przyspieszą wychodzenie z infekcji o charakterze wirusowym oraz bakteryjnym. Goździki mają moc odtruwania organizmu i wzmagają produkcję kwasu solnego w żołądku.

Regularne dodawanie goździków do herbaty wspomoże naszą odporność, więc zimowa herbata nie może obyć się bez tej przyprawy.

Cynamon

Zawiera związki wspierające nasze zdrowie. Wśród nich aldehyd cynamonowy i eugenol, które odpowiadają za właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne cynamonu. Badania na szczurach wykazały, że stosowanie cynamonu blokuje rozwój wirusa grypy.

A co poza tym? Cynamon mocno rozgrzewa, ma działanie przeciwdepresyjne, bo zawiera kumarynę. Substancja ta ma właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwobrzękowe.

Wspomaga trawienie – dodatek cynamonu do herbaty skutecznie złagodzi wzdęcia, a także przyspieszy przemianę materii. A dla nieprzekonanych: cynamon jak żadna inna przyprawa kojarzy się ze śnieżną zimą, świętami i gorącym, trzaskającym kominkiem.

Wanilia

Kojarzona ze słodkimi wypiekami, jest również świetnym dodatkiem do zimowej herbaty. Jej delikatny zapach działa kojąco na zmysły, więc polecana jest w stanach napięcia nerwowego. Wanilia ma udowodnione działanie uspokajające, a dodatkowo poprawia jakość snu. Herbatę z odrobiną tej przyprawy warto wypić przed snem.

Co ciekawe aromat wanilii blokuje w mózgu aktywność tych ośrodków, które odpowiedzialne są za jedzenie kompulsywne, czy inaczej zajadanie stresu. Zamiast sięgać po chipsy, warto wypić więc herbatę z wanilią.

Herbata z korzennymi przyprawami
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany