WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Dodatki, które wzbogacą herbatę. Moc przypraw

Kultura picia herbaty nie jest u nas tak bogata, jak w Indiach czy Wielkiej Brytanii. Nie zawsze też potrafimy odróżnić czy choćby wypowiedzieć "pu-erh" czy "oolong", jednak warto pamiętać, że napar z liści herbaty może być zdrowy i warto go pić.

Herbata z cynamonem i anyżemDodatki, które wzbogacą herbatę
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Herbata - dlaczego warto ją pić?

O poranku czy w południe często wybieramy kawę, bo pobudza. Ale herbata zawiera teinę, odpowiednik kofeiny, i również szybko stawia na nogi. Jest smaczna, a mnogość jej rodzajów sprawia, że każdy odnajdzie swoją ulubioną. Od klasyki gatunku, czyli herbaty czarnej, przez napar młodości – herbatę zieloną, aż po herbaty wciąż dla nas egzotyczne – białą, czerwoną czy żółtą.

A czym różnią się rodzaje herbat? Procesem produkcji – poczynając od etapu więdnięcia liści (na słońcu lub pod przykryciem), przez suszenie, a nawet prażenie na patelniach, aż po formowanie (zwijanie, formowanie kulek itd.). Te dość skomplikowane procesy wpływają znacząco na smak i walory zdrowotne herbaty.

Nie poleca się picia dużej ilości herbaty, zwłaszcza czarnej, jednak na pewno nie zaszkodzi w umiarze, a z dodatkiem kilku drogocennych przypraw, szczególnie popularnych w sezonie zimowym, stanie się i zdrowa, i pyszna.

5 herbat, które działają lepiej niż kawa

Dodatki, które wzbogacą herbatę – zimowe przyprawy

Kardamon

Ta egzotyczna przyprawa, najczęściej występująca u nas jako składnik mieszanki do piernika, ma niesamowite działanie prozdrowotne. Warto dodawać szczyptę kardamonu do każdego naparu herbacianego, bo przyprawa ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, szczególnie więc pomocna będzie w leczeniu grypy i przeziębienia. Kardamon ponadto łagodzi uporczywy kaszel – herbatę z jego dodatkiem warto pić w stanach zapalnych dróg oddechowych.

Szczypta kardamonu w poobiedniej herbacie wspomoże trawienie, a także odświeży oddech. W medycynie ajurwedyjskiej kardamonowi przypisuje się działanie antydepresyjne, więc czy jest coś lepszego na zimowe krótkie dni?

Goździki

Bardzo intensywnie pachną i cudownie wzbogacają smak herbaty. Ich walory są nieocenione. Goździki wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pomogą w łagodzeniu stanów zapalnych w jamie ustnej, a także przyspieszą wychodzenie z infekcji o charakterze wirusowym oraz bakteryjnym. Goździki mają moc odtruwania organizmu i wzmagają produkcję kwasu solnego w żołądku.

Regularne dodawanie goździków do herbaty wspomoże naszą odporność, więc zimowa herbata nie może obyć się bez tej przyprawy.

Cynamon

Zawiera związki wspierające nasze zdrowie. Wśród nich aldehyd cynamonowy i eugenol, które odpowiadają za właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne cynamonu. Badania na szczurach wykazały, że stosowanie cynamonu blokuje rozwój wirusa grypy.

A co poza tym? Cynamon mocno rozgrzewa, ma działanie przeciwdepresyjne, bo zawiera kumarynę. Substancja ta ma właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwobrzękowe.

Wspomaga trawienie – dodatek cynamonu do herbaty skutecznie złagodzi wzdęcia, a także przyspieszy przemianę materii. A dla nieprzekonanych: cynamon jak żadna inna przyprawa kojarzy się ze śnieżną zimą, świętami i gorącym, trzaskającym kominkiem.

Wanilia

Kojarzona ze słodkimi wypiekami, jest również świetnym dodatkiem do zimowej herbaty. Jej delikatny zapach działa kojąco na zmysły, więc polecana jest w stanach napięcia nerwowego. Wanilia ma udowodnione działanie uspokajające, a dodatkowo poprawia jakość snu. Herbatę z odrobiną tej przyprawy warto wypić przed snem.

Co ciekawe aromat wanilii blokuje w mózgu aktywność tych ośrodków, które odpowiedzialne są za jedzenie kompulsywne, czy inaczej zajadanie stresu. Zamiast sięgać po chipsy, warto wypić więc herbatę z wanilią.

Herbata z korzennymi przyprawami
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów