Dodatki, które wzbogacą herbatę. Moc przypraw
Kultura picia herbaty nie jest u nas tak bogata, jak w Indiach czy Wielkiej Brytanii. Nie zawsze też potrafimy odróżnić czy choćby wypowiedzieć "pu-erh" czy "oolong", jednak warto pamiętać, że napar z liści herbaty może być zdrowy i warto go pić.
Herbata - dlaczego warto ją pić?
O poranku czy w południe często wybieramy kawę, bo pobudza. Ale herbata zawiera teinę, odpowiednik kofeiny, i również szybko stawia na nogi. Jest smaczna, a mnogość jej rodzajów sprawia, że każdy odnajdzie swoją ulubioną. Od klasyki gatunku, czyli herbaty czarnej, przez napar młodości – herbatę zieloną, aż po herbaty wciąż dla nas egzotyczne – białą, czerwoną czy żółtą.
A czym różnią się rodzaje herbat? Procesem produkcji – poczynając od etapu więdnięcia liści (na słońcu lub pod przykryciem), przez suszenie, a nawet prażenie na patelniach, aż po formowanie (zwijanie, formowanie kulek itd.). Te dość skomplikowane procesy wpływają znacząco na smak i walory zdrowotne herbaty.
Nie poleca się picia dużej ilości herbaty, zwłaszcza czarnej, jednak na pewno nie zaszkodzi w umiarze, a z dodatkiem kilku drogocennych przypraw, szczególnie popularnych w sezonie zimowym, stanie się i zdrowa, i pyszna.
5 herbat, które działają lepiej niż kawa
Dodatki, które wzbogacą herbatę – zimowe przyprawy
Kardamon
Ta egzotyczna przyprawa, najczęściej występująca u nas jako składnik mieszanki do piernika, ma niesamowite działanie prozdrowotne. Warto dodawać szczyptę kardamonu do każdego naparu herbacianego, bo przyprawa ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, szczególnie więc pomocna będzie w leczeniu grypy i przeziębienia. Kardamon ponadto łagodzi uporczywy kaszel – herbatę z jego dodatkiem warto pić w stanach zapalnych dróg oddechowych.
Szczypta kardamonu w poobiedniej herbacie wspomoże trawienie, a także odświeży oddech. W medycynie ajurwedyjskiej kardamonowi przypisuje się działanie antydepresyjne, więc czy jest coś lepszego na zimowe krótkie dni?
Goździki
Bardzo intensywnie pachną i cudownie wzbogacają smak herbaty. Ich walory są nieocenione. Goździki wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pomogą w łagodzeniu stanów zapalnych w jamie ustnej, a także przyspieszą wychodzenie z infekcji o charakterze wirusowym oraz bakteryjnym. Goździki mają moc odtruwania organizmu i wzmagają produkcję kwasu solnego w żołądku.
Regularne dodawanie goździków do herbaty wspomoże naszą odporność, więc zimowa herbata nie może obyć się bez tej przyprawy.
Cynamon
Zawiera związki wspierające nasze zdrowie. Wśród nich aldehyd cynamonowy i eugenol, które odpowiadają za właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne cynamonu. Badania na szczurach wykazały, że stosowanie cynamonu blokuje rozwój wirusa grypy.
A co poza tym? Cynamon mocno rozgrzewa, ma działanie przeciwdepresyjne, bo zawiera kumarynę. Substancja ta ma właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwobrzękowe.
Wspomaga trawienie – dodatek cynamonu do herbaty skutecznie złagodzi wzdęcia, a także przyspieszy przemianę materii. A dla nieprzekonanych: cynamon jak żadna inna przyprawa kojarzy się ze śnieżną zimą, świętami i gorącym, trzaskającym kominkiem.
Wanilia
Kojarzona ze słodkimi wypiekami, jest również świetnym dodatkiem do zimowej herbaty. Jej delikatny zapach działa kojąco na zmysły, więc polecana jest w stanach napięcia nerwowego. Wanilia ma udowodnione działanie uspokajające, a dodatkowo poprawia jakość snu. Herbatę z odrobiną tej przyprawy warto wypić przed snem.
Co ciekawe aromat wanilii blokuje w mózgu aktywność tych ośrodków, które odpowiedzialne są za jedzenie kompulsywne, czy inaczej zajadanie stresu. Zamiast sięgać po chipsy, warto wypić więc herbatę z wanilią.
Zobacz także: