Jak kupować bakalie? Poradnik nie tylko na święta

Choć o bakaliach przypominamy sobie najczęściej przed świętami, to tak naprawdę powinny towarzyszyć nam przez cały rok. Odpowiednia ilość suszonych owoców i orzechów w codziennej diecie jest wskazana. Jednak czy na pewno wiemy, jak kupować bakalie?

Suszone owoce i orzechy w miseczkachJak kupować bakalie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Bakalie – wartości odżywcze

Pod pojęciem bakalii kryje się cała mnogość dobra: są to wszelakie orzechy, suszone, wędzone i kandyzowane owoce (np. skórka pomarańczowa, skorka cytrynowa). Wybór jest bardzo szeroki, a dostępność bakalii – łatwa.

Mogą być alternatywą dla słodyczy, przekąską, dodatkiem do posiłku oraz, co oczywiste, słodkim akcentem świątecznych deserów oraz wypieków. W bakaliach odnajdziemy błonnik, witaminy E i K oraz kwas foliowy, a także potas, fosfor, magnez czy żelazo. Najbardziej wartościowe wśród bakalii są orzechy – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, a także dużą ilość białka i kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Próżno szukać innej tak wartościowej przekąski. Warto jednak pamiętać, że bakalie są też źródłem fruktozy i mogą być prawdziwą bombą kaloryczną, więc jedzmy je z umiarem.

Co istotne, nie wszystkie bakalie zajmują to samo miejsce w naszej diecie, a ich wybór powinien być podyktowany indywidualnym zapotrzebowaniem. Czy wiedzieliście, że suszone morele to świetne źródło żelaza, więc warto, by miały je pod ręką ciężarne, a rodzynki obfitują w wapń, szczególnie potrzebny dzieciom czy kobietom w okresie okołomenopauzalnym?

Dlaczego warto jeść bakalie?

Jakich bakalii unikać?

Choć zdrowe, smaczne, poręczne, chętnie dajemy je dzieciom i skubiemy podczas pracy, to jednak na bakalie trzeba uważać.

Szczególne miejsce bakalie zajmują w świątecznych potrawach – ponieważ bakalie symbolizują płodność czy urodzaj, nie sposób wyobrazić sobie świątecznego keksu bez rodzynek czy bigosu bez wędzonych śliwek. W ferworze zakupów wrzucamy do koszyka bakalie, nie czytając etykiet. A to błąd – lista składników naszych bakalii powinna być dla nas drogowskazem.

Jakie składniki bakalii znalazły się na naszej czarnej liście?

  • Dwutlenek siarki. Jest konserwantem, który nie przysłuży się zdrowiu – przede wszystkim pozbawia bakalie witamin. Na etykiecie może widnieć pod tą właśnie nazwą lub pod skrótem E220 czy jako bezwodnik kwasu siarkowego. Niekiedy producent informuje, że produkt zawiera siarczyny.
  • Sorbinian potasu, czyli E202. Spotykany dużo rzadziej niż dwutlenek siarki, ale nie mniej szkodliwy. Może powodować reakcje alergiczne, a nawet uszkodzenia DNA.
  • Benzoesan sodu i kwas benzoesowy (E211 i E210). Teoretycznie bezpieczny, wydalany w całości z organizmu po około 6 godzinach, ale może podrażniać przewód pokarmowy, więc osoby chorujące na wrzody czy choroby zapalne jelit powinny go unikać.
  • Barwniki. Sprawiają, że bakalie wyglądają bardziej apetycznie, mają intensywne barwy, ale na pewno są syntetyczne, więc mogą powodować reakcje alergiczne, a niektóre mają działanie kancerogenne.
  • Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, poprawiający smak. Dodawany w dużej ilości do owoców kandyzowanych oraz niektórych suszonych (przede wszystkim do żurawiny). Przyczynia się do powstania cukrzycy typu 2., winowajca plagi otyłości wśród dzieci.
  • Oleje mineralne. Spryskiwane nim bakalie nie sklejają się i ładnie błyszczą. Ale uwaga! Oleje mineralne utrudniają wchłanianie minerałów i witamin.

Jak kupować bakalie?

Zatem jak wybrać bakalie, by były i smaczne, i zdrowe? Przede wszystkim wybierzmy się na zakupy wtedy, gdy mamy czas na przeanalizowanie etykiet. Szukajmy bakalii na działach ze zdrową żywnością, unikajmy za to tych sprzedawanych, zarówno w marketach, jak i na targu, na wagę – nigdy nie wiadomo, co zawierają, kiedy zostały otwarte oraz czy były odpowiednio zabezpieczone przed bakteriami i grzybami.

Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę?

  • Krótki skład. Suszone owoce to owoce pozbawione wody w procesie suszenia. Naprawdę nic więcej im nie trzeba, by były pyszne.
  • Pakowane w opakowaniach nieprzepuszczających światła. Promienie UV powodują utratę walorów smakowych, a przede wszystkim witamin i wartości odżywczych bakalii. Ciemne, nieprzezroczyste opakowania będą najlepszym wyborem.
  • Kolor, wygląd, zapach. Gdy już otwieramy w domu paczkę z bakaliami, zwróćmy uwagę na to, jak wyglądają i pachną – tak na wszelki wypadek. Te bez dodatku konserwantów będą pewnie mniejsze, ciemniejsze, może sklejone, a ich skórka sucha lub klejąca się, ale na pewno nie tłusta. Co ciekawe, suszone morele niesiarkowane są po prostu brzydkie – małe, jakby skurczone i wcale nie pomarańczowe, a... brązowe. W orzechach często pojawia się pleśń, a wraz z nią aflatoksyny, bardzo groźne dla zdrowia. Zapach piwnicy zdecydowanie oznacza konieczność wyrzucenia orzechów.
  • Ekocertyfikat. Nie zawsze mamy taką możliwość, ale warto wybierać bakalie ekologiczne. To gwarancja jakości, która ma bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie.
Bakalie na świątecznym stole
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji