To najłagodniejsza kawa. Nie podrażnia żołądka i jelit, a pomaga schudnąć
Zaparz ten napój zamiast klasycznej kawy, a twój żołądek wreszcie odetchnie. Efekt? Energia bez nerwów i problemów trawiennych. I może jej smak i wygląd wyda ci się dziwny, ale koniecznie daj jej szansę. Zielona kawa to remedium na wiele problemów.
Zielona kawa to nie jest byle drink z baru lub herbatka z saszetki z apteki. To poważny napar, który może konkurować z prawdziwymi ziołami. Jest zdrowszy i łagodniejszy niż klasyczna kawa. Ja wiem, że ciężko zrezygnować małej czarnej lub dużej latte, ale warto czasem zaskoczyć swój organizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje
Zielona kawa na odchudzanie
To napój, który może stać się twoją tajną bronią, jeśli zwykła kawa wywołuje u ciebie zgagę, a po jej wypiciu czujesz się rozdrażniony i zmęczony. Znasz to? Pijesz małą czarną: najpierw dostajesz zastrzyk energii, a potem wszystko zmienia się w ostry "zjazd" – energia spada, a ty się jedynie denerwujesz. Zielona kawa to zupełnie inna historia. Też ma kofeinę, ale działa ona nieco inaczej. Wszystko dzięki kwasowi chlorogenowemu.
Zielona kawa wprowadza Cię w stan pełnej koncentracji, ale bez typowego dla palonej kawy efektu "kawowego kaca". Jej działanie jest subtelniejsze, przez co bardziej stabilne. Ty zaś nie musisz obawiać się nagłego zmęczenia ani irytujących problemów z układem trawiennym.
A teraz najlepsze. Zielona kawa i zwykła kawa jest tym samym. Tak, naprawdę. Różni je tylko jedna rzecz: klasyczny napar wytwarza się z palonych ziaren. Dlatego jest bardziej intensywna w smaku. Ma też mniej kwasu chlorogenowego, który w połączeniu z kofeiną wspomaga odchudzanie, spowalnia tempo metabolizacji cukru i pomaga zredukować cellulit.
Zielona kawa i jej właściwości
To, że zielona kawa wspomaga odchudzanie, już wiadomo. Ale czy wiesz, jakie jeszcze ma działanie? Przede wszystkim łagodzi ból i poprawia koncentrację. Kwas chlorogenowy to prawdziwy skarb wśród przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie i neutralizować wolne rodniki.
Zielona kawa ma jeszcze więcej zalet. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga zwalczać infekcje. Badania pokazują, że jej regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, tworzenia się kamieni żółciowych u mężczyzn oraz obniżać poziom złego cholesterolu. Zielona kawa wspiera też zdrowie serca i układu krwionośnego.
Jak parzyć zieloną kawę?
Przygotowanie zielonej kawy jest proste. Można ją zaparzać podobnie jak herbatę, zalewając gorącą wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Po 10 minutach będzie miała idealne właściwości. Zielona kawa ma ziołowo-goryczkowy smak, który można wzbogacić dodatkami takimi jak mleko, miód czy cytryna.