Trwa ładowanie...
kawa
Katarzyna Gileta
Dzisiaj, 1 maja 2025, 08:03

Wsyp łyżeczkę do kawy. Mózg będzie działał jak komputer, a cukier spadnie

Kawa z dodatkiem kakao to nie tylko smakowite połączenie, ale także napój pełen korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować ten wyjątkowy napój i jakie ma właściwości.

KawaKawaŹródło: Adobe Stock
d1rmyg8
d1rmyg8

Dla wielu osób poranek nie jest kompletny bez filiżanki kawy. Kofeina nie tylko budzi, ale także może być wzbogacona o dodatkowe korzyści zdrowotne. W ostatnim filmie na TikToku ekspert ds. zdrowia dr Karan Rajan oraz dietetyk Corey Rodriguez podkreślili zalety "synergii żywności" – łączenia określonych produktów, aby wzmocnić ich zdrowotne właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Kakao w kawie – jak to działa?

Corey Rodriguez wyjaśnił: "Jeśli dodasz kakao do swojej kawy, kofeina z kawy i teobromina z kakao współpracują, aby poprawić nastrój, czujność i jasność umysłu." Ważne jest, aby znać różnicę między proszkiem kakaowym a surowym kakao. Surowe kakao, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, jest mniej przetworzone niż proszek kakaowy i zachowuje więcej wartości odżywczych, oferując bogatszy smak.

d1rmyg8

Kakao czy kakao surowe?

Proszek kakaowy, powszechnie dostępny w supermarketach, jest bardziej przetworzony i często zawiera sztuczne dodatki. Surowe kakao jest postrzegane jako zdrowsza opcja ze względu na mniejszy stopień przetworzenia, ale oba produkty oferują korzyści, gdy są spożywane z umiarem.

Badania wykazały, że polifenole zawarte w kakao mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych poprzez poprawę funkcji mózgu i krążenia krwi. Te związki są również związane z poprawą poziomu cukru we krwi. Jednak przetwarzanie i podgrzewanie kakao może prowadzić do utraty tych korzystnych właściwości.

Surowe kakao jako superfood

Eksperci z Healthline uważają surowe kakao za superfood, które posiada jedne z najpotężniejszych właściwości antyoksydacyjnych. Kakao działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, zwiększa poziom dobrego cholesterolu i redukuje zły cholesterol, a także oferuje korzyści kognitywne. Dzięki właściwościom poprawiającym nastrój i działaniu antydepresyjnemu, kakao jest doskonałe dla zdrowia mózgu.

Źródło: Express

d1rmyg8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rmyg8
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj