Wsyp łyżeczkę do kawy. Mózg będzie działał jak komputer, a cukier spadnie

Kawa z dodatkiem kakao to nie tylko smakowite połączenie, ale także napój pełen korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować ten wyjątkowy napój i jakie ma właściwości.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Dla wielu osób poranek nie jest kompletny bez filiżanki kawy. Kofeina nie tylko budzi, ale także może być wzbogacona o dodatkowe korzyści zdrowotne. W ostatnim filmie na TikToku ekspert ds. zdrowia dr Karan Rajan oraz dietetyk Corey Rodriguez podkreślili zalety "synergii żywności" – łączenia określonych produktów, aby wzmocnić ich zdrowotne właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Kakao w kawie – jak to działa?

Corey Rodriguez wyjaśnił: "Jeśli dodasz kakao do swojej kawy, kofeina z kawy i teobromina z kakao współpracują, aby poprawić nastrój, czujność i jasność umysłu." Ważne jest, aby znać różnicę między proszkiem kakaowym a surowym kakao. Surowe kakao, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, jest mniej przetworzone niż proszek kakaowy i zachowuje więcej wartości odżywczych, oferując bogatszy smak.

Kakao czy kakao surowe?

Proszek kakaowy, powszechnie dostępny w supermarketach, jest bardziej przetworzony i często zawiera sztuczne dodatki. Surowe kakao jest postrzegane jako zdrowsza opcja ze względu na mniejszy stopień przetworzenia, ale oba produkty oferują korzyści, gdy są spożywane z umiarem.

Badania wykazały, że polifenole zawarte w kakao mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych poprzez poprawę funkcji mózgu i krążenia krwi. Te związki są również związane z poprawą poziomu cukru we krwi. Jednak przetwarzanie i podgrzewanie kakao może prowadzić do utraty tych korzystnych właściwości.

Surowe kakao jako superfood

Eksperci z Healthline uważają surowe kakao za superfood, które posiada jedne z najpotężniejszych właściwości antyoksydacyjnych. Kakao działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, zwiększa poziom dobrego cholesterolu i redukuje zły cholesterol, a także oferuje korzyści kognitywne. Dzięki właściwościom poprawiającym nastrój i działaniu antydepresyjnemu, kakao jest doskonałe dla zdrowia mózgu.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości