Wsyp łyżeczkę do kawy. Mózg będzie działał jak komputer, a cukier spadnie

Kawa z dodatkiem kakao to nie tylko smakowite połączenie, ale także napój pełen korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować ten wyjątkowy napój i jakie ma właściwości.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta
8

Dla wielu osób poranek nie jest kompletny bez filiżanki kawy. Kofeina nie tylko budzi, ale także może być wzbogacona o dodatkowe korzyści zdrowotne. W ostatnim filmie na TikToku ekspert ds. zdrowia dr Karan Rajan oraz dietetyk Corey Rodriguez podkreślili zalety "synergii żywności" – łączenia określonych produktów, aby wzmocnić ich zdrowotne właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Kakao w kawie – jak to działa?

Corey Rodriguez wyjaśnił: "Jeśli dodasz kakao do swojej kawy, kofeina z kawy i teobromina z kakao współpracują, aby poprawić nastrój, czujność i jasność umysłu." Ważne jest, aby znać różnicę między proszkiem kakaowym a surowym kakao. Surowe kakao, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, jest mniej przetworzone niż proszek kakaowy i zachowuje więcej wartości odżywczych, oferując bogatszy smak.

Kakao czy kakao surowe?

Proszek kakaowy, powszechnie dostępny w supermarketach, jest bardziej przetworzony i często zawiera sztuczne dodatki. Surowe kakao jest postrzegane jako zdrowsza opcja ze względu na mniejszy stopień przetworzenia, ale oba produkty oferują korzyści, gdy są spożywane z umiarem.

Badania wykazały, że polifenole zawarte w kakao mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych poprzez poprawę funkcji mózgu i krążenia krwi. Te związki są również związane z poprawą poziomu cukru we krwi. Jednak przetwarzanie i podgrzewanie kakao może prowadzić do utraty tych korzystnych właściwości.

Surowe kakao jako superfood

Eksperci z Healthline uważają surowe kakao za superfood, które posiada jedne z najpotężniejszych właściwości antyoksydacyjnych. Kakao działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, zwiększa poziom dobrego cholesterolu i redukuje zły cholesterol, a także oferuje korzyści kognitywne. Dzięki właściwościom poprawiającym nastrój i działaniu antydepresyjnemu, kakao jest doskonałe dla zdrowia mózgu.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany