Wsyp łyżeczkę do kawy. Mózg będzie działał jak komputer, a cukier spadnie
Kawa z dodatkiem kakao to nie tylko smakowite połączenie, ale także napój pełen korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować ten wyjątkowy napój i jakie ma właściwości.
Dla wielu osób poranek nie jest kompletny bez filiżanki kawy. Kofeina nie tylko budzi, ale także może być wzbogacona o dodatkowe korzyści zdrowotne. W ostatnim filmie na TikToku ekspert ds. zdrowia dr Karan Rajan oraz dietetyk Corey Rodriguez podkreślili zalety "synergii żywności" – łączenia określonych produktów, aby wzmocnić ich zdrowotne właściwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów
Kakao w kawie – jak to działa?
Corey Rodriguez wyjaśnił: "Jeśli dodasz kakao do swojej kawy, kofeina z kawy i teobromina z kakao współpracują, aby poprawić nastrój, czujność i jasność umysłu." Ważne jest, aby znać różnicę między proszkiem kakaowym a surowym kakao. Surowe kakao, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, jest mniej przetworzone niż proszek kakaowy i zachowuje więcej wartości odżywczych, oferując bogatszy smak.
Kakao czy kakao surowe?
Proszek kakaowy, powszechnie dostępny w supermarketach, jest bardziej przetworzony i często zawiera sztuczne dodatki. Surowe kakao jest postrzegane jako zdrowsza opcja ze względu na mniejszy stopień przetworzenia, ale oba produkty oferują korzyści, gdy są spożywane z umiarem.
Badania wykazały, że polifenole zawarte w kakao mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych poprzez poprawę funkcji mózgu i krążenia krwi. Te związki są również związane z poprawą poziomu cukru we krwi. Jednak przetwarzanie i podgrzewanie kakao może prowadzić do utraty tych korzystnych właściwości.
Surowe kakao jako superfood
Eksperci z Healthline uważają surowe kakao za superfood, które posiada jedne z najpotężniejszych właściwości antyoksydacyjnych. Kakao działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, zwiększa poziom dobrego cholesterolu i redukuje zły cholesterol, a także oferuje korzyści kognitywne. Dzięki właściwościom poprawiającym nastrój i działaniu antydepresyjnemu, kakao jest doskonałe dla zdrowia mózgu.
Źródło: Express
Trwa ładowanie wpisu: tiktok