Dodaj do jajek jeden składnik a schudniesz szybciej
Jajka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Może nie każdy powinien jeść je bez opamiętania (uwaga na cholesterol!), ale odchudzającym się na pewno warto je polecić. Wystarczy do jajek dorzucić jeszcze jeden mały dodatek, żeby jeszcze podkręcić efekt spadku wagi.
W latach 70. ubiegłego wieku dietetycy wypowiedzieli jajkom prawdziwą wojnę. Na wojnie jak to na wojnie, nikt nie brał jeńców. Jajka okryły się złą sławą – warto dodać, że niesłusznie. Poszło oczywiście o cholesterol. Dziś wiadomo już, że cholesterol w jajkach jest, ale nie do końca szkodzi tak bardzo, jak przypuszczano. Żółtko oprócz niego zawiera również lecytynę, która rozbija szkodliwy związek na mniejsze cząstki i zapobiega jego przyczepianiu się do naczyń krwionośnych. Nie znaczy to, że jajka możemy jeść codziennie w dużych ilościach na śniadanie, obiad i kolację. Pewnych ograniczeń warto się jednak trzymać – dietetycy zalecają nieprzekraczanie normy 4-5 jaj tygodniowo.
Na pewno o jajkach nie powinny zapominać osoby, które chcą schudnąć. Dlaczego? To proste. Jajka mają sporo wartości odżywczych i mało kalorii. Jedno jajko waży około 50 g i ma 75 kcal, a zawiera potrzebne organizmowi witaminy: K, A, E, D, B2 i B12 oraz minerały, choćby fosfor, sód czy żelazo. Jest też na modnej liście żywności przeciwzapalnej. Jeśli czytaliście książkę "Food pharmacy", wiecie, o czym mowa. Jeśli nie, spieszymy z wyjaśnieniem. Dietetycy przekonują, że większość z nas trapi problem przewlekłego stanu zapalnego w układzie trawienia. Można go zwalczać pożywieniem – zdrowym i zbilansowanym.
Jeśli jeszcze dodać do tego niewygórowaną cenę, to jajka można uznać za świetny pierwszy wybór dla osób na diecie. Możemy jednak uczynić z nich totalne superfood, jeśli do posiłku dodamy jeden składnik. Chodzi o jarmuż (również będący na liście produktów przeciwzapalnych). Bliski krewny kapusty jest już dostępny w wielu warzywniakach, a umyty i paczkowany bez problemu kupimy w dyskoncie. Wielu osobom nie smakuje, ale w połączeniu z jajkami jest wyśmienity i tworzy prawdziwy duet mocy.
Zobacz też: Test świeżości jajek. Jak go wykonać?
– Pojawiają się dowody, że skład fitochemiczny roślin liściastych może odgrywać rolę w utracie wagi – tłumaczy na łamach shefinds.com dietetyk Rachel Swanson. Chodzi o polifenole, które mają wpływ na komórki tłuszczowe. Jarmuż jest również bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać utracie masy mięśniowej. Jeśli jesteście na diecie, pewnie wiecie, że jej spadek spowalnia metabolizm, a to może zniweczyć przynajmniej część pracy wkładanej w odchudzanie.
Jeśli więc do tej pory nie znosiłeś jarmużu, a lubisz jajka (kto nie lubi jajek!), spróbuj tego połączenia. Smaczny i zaskakująco zdrowy duet będzie sprzymierzeńcem twojej diety.