Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Wcale nie do trzymania patelni
Większość Polaków przechowuje pod piekarnikiem patelnie, garnki czy blachy do ciast. Jednak przeznaczenie jej jest zupełnie inne. Dowiedzcie się do czego tak naprawdę służy.
Szuflada po piekarnikiem - do czego służy?
Większość piekarników posiada na dolę szufladę. Zazwyczaj trzymamy tam wszelakie przybory kuchenne. Okazuje się, że mają one zupełnie inny cel. Producenci tłumaczą, że została zaprojektowana po to, by przechowywać tam przygotowane potrawy.
Po upieczeniu należy włożyć dania do szuflady, aby nie straciły ciepła przed przyjściem gości. Oczywiście można je przechować w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, ale po co, skoro mamy do tego specjalne miejsce, które kontroluje zazwyczaj wilgotność, więc włożone do niej jedzenie nie będzie suche. Według zaleceń nie powinno się tam trzymać niczego łatwopalnego. Dlatego, jeśli przechowujecie tam np. instrukcje do piekarnika lub deskę drewnianą radzimy przełożyć.
Zobacz także: Śniadania na ciepło z piekarnika. Pyszny początek dnia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl