Śniadania na ciepło z piekarnika. Pyszny początek dnia
Pomysł na udany poranek
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno nam dostarczać potrzebnej organizmowi energii, byśmy mogli stawiać czoła codziennym wyzwaniom. Znudziły wam się tradycyjne kanapki czy jajecznica? A co powiecie na niebanalne śniadaniowe propozycje z piekarnika. W piekarniku można przygotować niemal wszystko od słodkich babeczek, szybkich tart aż po wytrawne omlety czy zapiekane bułeczki z jajkiem i szynką.
Pieczona owsianka
Owsianka to śniadaniowy klasyk. Przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę. Wieczorem zalej płatki owsiane mlekiem, dodaj miód lub syrop klonowy i wstaw do lodówki. Rano dodaj do niej swoje ulubione składniki – pokrojone w kosteczkę lub starte jabłko, orzechy, rodzynki, żurawinę, banana, borówki czy mrożone maliny. Wymieszaj i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie możesz wziąć prysznic. Śniadanie przygotuje się samo.
Zapiekane grahamki z jajkiem
Jajka zapiekane w bułce są nie tylko smaczne, ale również efektowne. Przy okazji możecie wykorzystać czerstwe pieczywo. Wystarczy odkroić górę kajzerki lub grahamki. Wydrążyć bułeczkę, środek wysmarować masło i dodać pokrojoną drobno szynkę, tarty żółty ser oraz paprykę. Na to wbijamy jajko i dekorujemy np. połówkami pomidorków cherry lub szczypiorkiem. Bułki wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż jajka się zetną.
Owoce pod kruszonką
Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszoną to nie tylko pyszny i prosty deser, ale także świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy zrobić kruszonkę z mąki żytniej z dodatkiem płatków owsianych, mielonych orzechów czy migdałów. Zapiekać można właściwie wszystkie owoce – truskawki, maliny, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest, jeżyny, morele, brzoskwinie, wiśnie, porzeczki, banany, a także rabarbar czy dynię.
Chlebowy pudding
Kolejna pyszna propozycja to chlebowy pudding. Kromki pieczywa (np. tostowego) smarujemy z obu stron masłem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy ulubione owoce – gruszki, jabłka, maliny i bakalie. Mieszamy delikatnie. Jajko roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka (masę dosłodzić cukrem z prawdziwą wanilią). Zalewamy masą chleb i owoce. Wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach śniadanie będzie gotowe.
Omlet z warzywami
Omlet z piekarnika? Czemu nie. Na patelni podsmaż warzywa – np. cebulę, cukinię, fasolkę szparagową, paprykę, szparagi. Możesz także dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Przełóż wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzep z odrobiną soli i pieprzu, dodaj starty parmezan, fetę czy ricottę. Masę serowo-jajeczną wylej na warzywa. Na to pomidorki koktajlowe. Piecz 20-30 min, aż masa się zetnie, w temperaturze 170 stopni. Gotowy omlet posyp świeżą natką lub szczypiorkiem.