Nie zawsze 180 stopni. Jak wybrać właściwą temperaturę piekarnika?

Każdy piekarnik ma szeroki zakres ustawienia temperatury. Nawet kilka stopni różnicy może sprawić, że danie będzie smakować zupełnie inaczej. Sprawdź, co piec w danej temperaturze, by potrawa zawsze była doskonale wypieczona, wilgotna i aromatyczna.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Właściwa temperatura pieczenia decyduje o smaku i konsystencji dania
Właściwa temperatura pieczenia decyduje o smaku i konsystencji dania (Shutterstock.com)
WP

Mniej niż 100 stopni
W słowniczku kuchennym "chłodny" piekarnik to taki, który nagrzany jest do poniżej 100 stopni. To idealna temperatura do pieczenia potraw, które muszą spędzić w piekarniku wiele godzin, a nawet całą noc. Zakres 60-90 stopni to zakres idealny do podtrzymywania temperatury. Jeśli chcesz podać na stół ciepłą potrawę, na przykład ciasto, którego nie da się już podgrzać po wychłodzeniu, umieść go w piekarniku nagrzanego do niskiej temperatury. Nie przypali się, a nadal będzie apetycznie ciepłe.

WP

120-130 stopni
Taki zakres temperatur jest najlepszy na długie pieczenie. Niektóre rodzaje mięs wymagają długotrwałej obróbki cieplnej, dzięki której smakują doskonale i rozpływają się w ustach. Jeśli nie masz zamiaru piec dania przez całą noc, taka temperatura potrafi skrócić czas przygotowania do kilku godzin. Długie pieczenie w takiej temperaturze posłuży udźcowi z indyka czy roladzie z szynki.

140-160 stopni
Jeśli lubisz pieczone warzywa i często przygotowujesz je w piekarniku, taki zakres temperatur będzie ich najlepszym kompanem. Około 150 stopni to idealny poziom ciepła dla wszelkich delikatnych i suchych warzyw. Przygotuj w ten sposób szparagi lub chipsy z jarmużu, a efekt będzie doskonały. Taka moc piekarnika będzie odpowiednia także dla mięs, które łatwo przesuszyć (na przykład gęsiny) oraz ciast drożdżowych i serników.

WP

180 stopni
Ta temperatura to najpopularniejszy wybór większości domowych kucharzy. Mówi się, że w takiej temperaturze wszystko się upiecze. Oprócz nielicznych wyjątków, takie ustawienie faktycznie sprawi, że smak i konsystencja potrawy będzie satysfakcjonująca. Kluczem do sukcesu jest jednak czas pieczenia – surowa pieczeń potrzebuje dużo więcej czasu, niż niewielkie domowe ciasteczka.

WP
Fotolia
Podziel się

200-220 stopni
Tak wysoka temperatura będzie odpowiednia dla szybkiej i intensywnej obróbki cieplnej. Korzystaj z niej podczas przygotowywania parmezanowych chipsów czy opiekania wcześniej przesmażonego mięsa. Ten zakres sprzyja również warzywom, jednak zawsze pilnuj czasu pieczenia. Taka temperatura może szybko przypalić cienkie i małe kawałki, powodując ich wyschnięcie i utratę smaku.

WP

Pieczenie mięs
Choć uwielbiamy dania, które zawierają pieczone mięso, doskonale wiemy, jak łatwo jest je popsuć. Odpowiedni czas i temperatura obróbki ma ogromny wpływ na efekt końcowy. Najlepszym tego przykładem są steki – nawet kilkadziesiąt sekund może popsuć preferowany przez nas poziom wysmażenia. Najprościej jest posłużyć się termometrem do mierzenia temperatury wewnątrz produktu. Najniższa temperatura mięsa zdatnego do spożycia to 46-49 stopni, jednak wyjdzie ono bardzo krwiste. Z kolei to mocno wysmażone będzie miało temperaturę około 70 stopni. Znajomość zasad pieczenia danych produktów to bardzo przydatna umiejętność, która jest ogromną oszczędnością czasu. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i czas pieczenia, a następnie zrelaksować się i czekać na efekty z dużym apetytem.

WP

Chrupiąca skórka
Lubianym przez nas rodzajem mięsa jest kurczak, który z łatwością można upiec w całości. Podany na stół zawsze wzbudzi apetyt domowników i gości robiąc duże wrażenie. Niekiedy jednak mamy problem z osiągnięciem pięknej i chrupiącej skórki. Kluczem do sukcesu jest podpieczenie gotowego, ale bladego kurczaka, w temperaturze około 150 stopni. Mięso należy umieścić na kratce, by powietrze mogło wokół niego krążyć. W innym przypadku kurczak od spodu zacząłby się gotować. Po kilku minutach, kiedy skórka będzie złota i chrupiąca, wykładamy kurczaka na półmisek i podajemy na stół.

Fotolia
Podziel się
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP