Dlaczego warto piec chleb w domu
Domowy czy sklepowy?
Receptura jest banalnie prosta: dobry chleb powinien zawierać tylko mąkę, wodę, zakwas lub drożdże, sól oraz ewentualnie ziarna zbóż. Jednak w pieczywie, które kupujemy w sklepach, zwłaszcza dużych marketach, możemy znaleźć sporo dodatkowych barwników i spulchniaczy. Często brakuje mu za to smaku. To powinno przekonać nas do podjęcia próby samodzielnego upieczenia chleba.
Receptura jest banalnie prosta: dobry chleb powinien zawierać tylko mąkę, wodę, zakwas lub drożdże, sól oraz ewentualnie ziarna zbóż. Jednak w pieczywie, które kupujemy w sklepach, zwłaszcza dużych marketach, możemy znaleźć sporo dodatkowych barwników i spulchniaczy. Często brakuje mu za to smaku. To powinno przekonać nas do podjęcia próby samodzielnego upieczenia chleba.