WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Dlaczego warto piec chleb w domu

Receptura jest banalnie prosta: dobry chleb powinien zawierać tylko mąkę, wodę, zakwas lub drożdże, sól oraz ewentualnie ziarna zbóż. Jednak w pieczywie, które kupujemy w sklepach, zwłaszcza dużych marketach, możemy znaleźć sporo dodatkowych barwników i spulchniaczy. Często brakuje mu za to smaku. To powinno przekonać nas do podjęcia próby samodzielnego upieczenia chleba.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Domowy czy sklepowy?

Obraz
© 123RF.COM

Receptura jest banalnie prosta: dobry chleb powinien zawierać tylko mąkę, wodę, zakwas lub drożdże, sól oraz ewentualnie ziarna zbóż. Jednak w pieczywie, które kupujemy w sklepach, zwłaszcza dużych marketach, możemy znaleźć sporo dodatkowych barwników i spulchniaczy. Często brakuje mu za to smaku. To powinno przekonać nas do podjęcia próby samodzielnego upieczenia chleba.

/ 10Chleba na polskich stołach

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew modlitwie chleb staje się coraz mniej powszedni. Z danych Instytutu Polskiego Pieczywa wynika bowiem, że jego spożycie systematycznie spada. Obecnie zjadamy o połowę mniej pieczywa niż jeszcze dwie dekady temu - w 2014 r. statystyczny mieszkaniec naszego kraju pochłonął 47,8 kg chleba i bułek, czyli o dwa kilogramy mniej niż o rok wcześniej.

/ 10Dobry chleb, zdrowy chleb

Obraz
© Shutterstock.com

Nadal jednak znajdujemy się w europejskiej czołówce "zjadaczy chleba". To dobrze, ponieważ pamiętajmy, że tego typu produkty zapewniają urozmaicanie posiłków ważnymi dla organizmu składnikami: węglowodanami, białkami, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, substancjami mineralnymi (związkami potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu czy selenu) i witaminami - zwłaszcza z grupy B i E.

/ 10Jak chleb wpływa na zdrowie?

Obraz
© 123RF.COM

Chleb poprawia pamięć i koncentrację, chroni przed nowotworami (szczególnie wypiekany na zakwasie, zawierającym kwas mlekowy) i wzmacnia organizm kobiet w ciąży (dostarcza m.in. solidnej dawki kwasu foliowego)
. Wbrew niektórym przesądom pieczywo spożywane w racjonalnych ilościach może nawet zapobiegać otyłości. Dzięki zawartości skrobi cząstki chleba wielokrotnie zwiększają objętość w przewodzie pokarmowym, szybko powodując "efekt przesytu". Błyskawicznie przestajemy być głodni i tracimy ochotę na podjadanie.

Jednak nie każdy chleb wykazuje tylko pozytywne właściwości. Co kryje się w pieczywie oferowanym w polskich sklepach?

/ 10Chleb karmelem barwiony

Obraz
© 123RF.COM

Oferta pieczywa jest teoretycznie bardzo bogata. Sklepowe produkty uginają się pod ciężarem produktów razowych, pszennych, żytnich, wieloziarnistych, sojowych. Opatrzonych nazwami "wiejski", "swojski", "fit" czy "diabetyk", sugerującymi dobrą jakość oraz pozytywny wpływ na zdrowie.

A jak jest w rzeczywistości? - Obecnie w supermarketach chleby są pieczone z gotowej mrożonej masy z dodatkiem drożdży. Niejednokrotnie zapach pieczonego chleba rozpylany jest w sprayu. Kusząco pachnie, ładnie wygląda, ale... na tym koniec. Taki chleb już na drugi dzień jest niesmaczny, kruszy się, psuje, a po kilku czy kilkunastu dniach może nawet zacząć pleśnieć - tłumaczy Justyna Szafirowska, dietetyczka Naturhouse.

/ 10Im mniej składników, tym lepiej

Obraz
© Fotolia

Dobry chleb powinien zawierać tylko mąkę, wodę, zakwas lub drożdże, sól oraz ewentualnie ziarna zbóż. Jednak w wielu sklepach (zwłaszcza dużych sieciach handlowych) znajdziemy tam różne sztuczne dodatki, np. karmel, który pięknie zabarwia bochenek, nawet ten z mąki pszennej. Wprowadza to konsumentów w błąd, ponieważ myślą, że wybierają ciemne, żytnie pieczywo.

- Producenci standardowo dodają do pieczywa polepszacze antypleśniowe, emulgatory lub mieszanki spulchniające, regulatory kwasowości, barwniki nadające brązowy kolor, estry kwasu mono- i diacetylowinowego oraz wiele innych składników, kryjących się głównie pod znanym symbolem "E" - wylicza Justyna Szafirowska.

/ 10Nieskomplikowana receptura

Obraz
© 123RF.COM

Zasada jest prosta - im mniej składników tym lepiej dla chleba i naszego zdrowia. Problem w tym, że na pieczywie często nie znajdziemy informacji o składzie. - Kontrole wykazują jednak, że to co sprzedaje się w sklepach to w większości produkty chlebopodobne i bułkopodobne. Według Państwowej Inspekcji Handlowej co czwarty chleb w dużych sieciach handlowych nie spełnia norm - mówi Justyna Szafirowska.

/ 10Nie taki trudny wypiek

Obraz
© Shutterstock.com

Coraz trudniej znaleźć piekarnię, która nie "ulepsza" wypieków chemicznymi dodatkami, co powinno stać się argumentem przemawiającym za samodzielnym przygotowaniem chleba. Jeśli już znajdziemy dobrej jakości pieczywo, jego cena często jest dość wysoka.

- Wbrew temu co może się wydawać, pieczenie chleba w domu nie jest wcale tak pracochłonne. Na rynku znajdziemy wiele maszyn do wypieku, które ułatwią to zadanie, ponadto na dłuższą metę pozwolą oszczędzać pieniądze - przekonuje dietetyczka Naturhouse.

/ 10Zrób chleb wymarzony

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki domowemu wyrobowi pieczywa mamy pełną kontrolę nad jego składem i możemy uniknąć przyjmowania zwiększonej ilości kalorii, dostarczanych ze słodem lub karmelem, barwiącymi sklepowy chleb. Sami możemy wybrać mąkę wysokiej jakości, chroniąc siebie i rodzinę przed spożywania konserwantów wraz z gotowymi wypiekami.

10 / 10Sam wybierz dodatki

Obraz
© 123RF.COM

- Poza tym, można do woli eksperymentować ze smakiem i dodatkami, takimi jak ziarna, pestki, owoce czy zioła. Pieczywo własnego wyrobu dłużej zachowuje świeżość, a niepowtarzalny zapach pieczonego chleba, który roznosi się po domu to tylko dodatkowy plus - zachwala Justyna Szafirowska.

RAF/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki