Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców w Polsce. Są one nie tylko niezwykle smaczne, ale również bardzo zdrowe. Jednak dlaczego tak naprawdę warto je jeść i jakie wartości wnoszą one do naszej diety?
Wartości odżywcze jabłek
Jabłka to owoce, które zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Wszystkie są bardzo potrzebne człowiekowi do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Jako że nie mają właściwości uczulających, a są tak wartościowe dla ludzkiego organizmu, nie powinniśmy się dziwić, że są jednym z pierwszych produktów wprowadzanych do diety maluszka w trakcie jej rozszerzania.
Przede wszystkim jabłka to źródło witamin z grupy B, witamin C, E, K oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy A. W tych owocach – szczególnie w ich skórce – znajdziemy ogromne ilości błonnika pokarmowego. Dodatkowo obecne są w nich takie składniki mineralne jak: potas, magnez, żelazo, sód, fosfor i wapń.
W jabłkach znajdziemy również substancje czynne, m.in. polifenole i flawanole, a także pektyny i katechiny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułeczki z jabłkami. Idealne na drugie śniadanie
Właściwości jabłek
Dzięki zawartości witaminy C, jabłka wspierają odporność, hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, wzmacniają naczynia krwionośne, pozytywnie wpływają na kondycję skóry oraz spowalniają procesy jej starzenia się. Ponadto spożywanie tych owoców ma wpływ na regulację gospodarki wodno-elektrolitowej oraz równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Duża zawartość potasu sprawia, że jabłka zalecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym. Okazuje się również, że mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wspierają leczenie cukrzycy. Jabłka mają niski indeks glikemiczny plasujący się na poziomie 38. Dzięki temu nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Owoce te mogą więc bez przeszkód zjadać chorzy na cukrzycę czy też osoby z insulinoopornością.
Jako owoce niskokaloryczne i posiadające dużo błonnika, są również odpowiednie dla osób na dietach redukcyjnych. Jabłka w 100 g dostarczają średnio 40 kcal oraz 1,2 g błonnika, który sprawia, że po zjedzeniu tego owocu czujemy się nasyceni i nie mamy ochoty na niezdrowe przekąski czy słodycze. Błonnik ma również pozytywny wpływ na procesy trawienne oraz metabolizm.
Jedzenie jednego jabłka dziennie pomaga zapobiegać zaparciom, poprawia jakość mikroflory jelitowej, a także wspiera detoksykację. Pektyny obecne w tym owocu uczestniczą w procesie wydalania z organizmu ołowiu i rtęci, czyli metali ciężkich niekorzystnie wpływających na zdrowie.
Jak jeść jabłka?
Jabłka oczywiście najlepiej jeść na surowo i nie obierać ich ze skórek. Należy jedynie pozbawić je gniazd nasiennych ze względu na toksyczne właściwości pestek. W jabłku skórka ma najwięcej wartości odżywczych, ale przed jej zjedzeniem owoc należy dokładnie umyć.
Aby pozbyć się środków ochrony roślin, które mogą być obecne na jego powierzchni, warto włożyć jabłko do wody o odczynie kwasowym, czyli do wody wymieszanej z octem lub kwaskiem cytrynowym. Potem wystarczy owoc opłukać pod bieżącą wodą, by cieszyć się jego smakiem i wszelkimi wartościami.
Jabłka należą do owoców, które można też jeść w postaci przetworzonej, choć oczywiście będą one miały nieco mniej witamin i składników mineralnych, jeśli podda się je obróbce termicznej. Nie zmienia to faktu, że w dalszym ciągu będą one zdrowe i smaczne.
Jabłka można połączyć z wytrawnymi daniami obiadowymi, np. szaszłykami z mięsem i warzywami, ale największą popularnością cieszą się z pewnością desery z tymi owocami w roli głównej, takie jak szarlotka czy racuchy. Jabłka można wkroić do owsianki, do sałatki owocowej czy też zrobić z nich mus albo smoothie.
Jabłka można jeść praktycznie przez cały rok. W naszym kraju dostępne są odmiany letnie, jesienne i zimowe. Każde z nich, zebrane o odpowiedniej porze i właściwie przechowywane, może wytrzymać nawet przez kilka miesięcy. Dietetycy zaznaczają, że jabłka warto jeść dwa razy dziennie: rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Stosujmy się więc do tej pięknej maksymy.