Dietetyk radzi, jak długo można dojadać potrawy wigilijne. Proste zasady

Zostały ci potrawy po świątecznej uczcie? Dietetyk kliniczny radzi, ile dni możemy dojadać dania oraz w jaki sposób je przechowywać. Nie wszystko możemy zamrozić. Koniecznie przeczytaj porady, żeby nie zaszkodzić własnemu zdrowiu.

Dietetyk radzi, jak długo można dojadać potrawy wigilijne. Proste zasady
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Pozostałości możemy zamrozić

Większość potraw nadaje się do zamrożenia. "Jeśli zamrozimy potrawy, to możemy dojadać je nawet kilka miesięcy. Pierogi również możemy zamrozić. Te obsmażane nie bardzo się nadają, ponieważ wchłaniają olej i bardzo ciężko się je zamraża" - tłumaczy WP Kobieta Patryk Iwański, dietetyk kliniczny. "Jeśli chodzi o karpia, zależy jak został przyrządzony. Jeśli był w panierce, to możemy ją ściągnąć i zamrozić mięso ryby" - dodaje.

Czego natomiast nie wolno nam zamrozić? "Na pewno sałatki jarzynowej i ciasta oraz potrawy, które zawierają jajka i śmietanę, ponieważ te produkty są idealne do rozwoju bakterii. Tak naprawdę większość potraw można zamrozić, tylko problemem są potem walory smakowe, które mogą się wytracić. Jak i konsystencja takiego pokarmu" - kwituje dietetyk kliniczny.

Ile dni możemy przechowywać jedzenie?

"Jedzenie wigilijne przechowywane w lodówce może stać 4-5 dni. Jeśli przetrzymujemy je w lodówce to najbezpieczniej będzie, jeśli poddamy je obróbce termicznej, ponieważ wysoka temperatura pomoże zabić bakterie. Najlepiej podgotować, jeśli jest taka możliwość" - wyjaśnia Iwański.

Tłumaczy również, że śledzie w oleju mogą postać 5 dni. Ciasto powinno się szybko skonsumować, ponieważ zawiera w sobie wilgoć, która z kolei powoduje, że ma dobre warunki do rozwoju pleśni.

Jedzenie trzymane na balkonie

Jeśli jedzenie nie mieści się w lodówce to spora część z nas przetrzymuje je na balkonie. Patryk Iwański mówi: "Oczywiście można, jeśli temperatura nie przekracza 5 stopni na zewnątrz. Uznaje się, że taka temperatura jest graniczna dla rozwoju bakterii. Jeśli jest ona wyższa, to jedzenie zacznie się psuć".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru