Karp w promocji w znanym dyskoncie. Ryba nie tylko na święta

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Bogaty w składniki odżywcze

Obraz
© 123RF

Na polskim stole karp gości przede wszystkim podczas Świąt Bożego Narodzenia. Warto sięgać po tę rybę częściej, bo dostarcza całkiem sporo wartości odżywczych. Zwłaszcza, że w Lidlu właśnie trwa na nią promocja. Za 100 gramów fileta ze skórą zapłacimy 3,69 zł

Jedzenie karpia korzystnie wpłynie na nasz wzrok, dzięki zawartej w nim witaminie A. Spożywanie tej ryby m.in. zmniejszy ryzyko zawału serca, poprawi wygląd naszej skóry, pomoże w zachowaniu dobrej pamięci i wzmocni nasze kości. Karp jest rybą niskokaloryczną, co oczywiście też ma swoje zalety.

/ 4Łatwy w przyrządzaniu

Obraz
© 123RF

Karpia najbardziej lubimy jadać smażonego z patelni, pokrojonego w dzwonki. To w takiej postaci często ląduje na wigilijnych stołach. Przez charakterystyczny zapach zwykle mocno doprawiamy rybę cytryną lub maczamy w mleku. Mięso ryby stanie się wtedy kruche. Karpia z powodzeniem można też upiec lub podać w galarecie.

/ 4Przepis na karpia smażonego

Obraz
© 123RF

Składniki:

  • karp (pokrojony w dzwonki)
  • olej do smażenia
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • sok z 2 cytryn
  • 2 jajka

Karpia oczyścić i osuszyć. Następnie posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na parę godzin.

Po wyjęciu z lodówki możemy zacząć panierować rybę w kolejności: mąka, jajko i bułka tarta.

Rozgrzać olej i smażyć rybę kilka minut z każdej strony, aż mięso osiągnie pożądany kolor.

Tak przygotowanego karpia można podawać tradycyjnie - np. z ziemniakami i surówką, bądź ze świeżym pieczywem.

/ 4Przepis na karpia pieczonego

Obraz
© 123RF

Składniki:

  • karp
  • sok z cytryn
  • kilka łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie wedle uznania

Umytego karpia pokroić, doprawić solą i pieprzem. Kawałki karpia obficie pokropić sokiem z cytryny, mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wewnątrz oliwą. Następnie posmarować rybę z wierzchu oliwą i posypać ziołami. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja