Karp w promocji w znanym dyskoncie. Ryba nie tylko na święta
Bogaty w składniki odżywcze
Na polskim stole karp gości przede wszystkim podczas Świąt Bożego Narodzenia. Warto sięgać po tę rybę częściej, bo dostarcza całkiem sporo wartości odżywczych. Zwłaszcza, że w Lidlu właśnie trwa na nią promocja. Za 100 gramów fileta ze skórą zapłacimy 3,69 zł
Jedzenie karpia korzystnie wpłynie na nasz wzrok, dzięki zawartej w nim witaminie A. Spożywanie tej ryby m.in. zmniejszy ryzyko zawału serca, poprawi wygląd naszej skóry, pomoże w zachowaniu dobrej pamięci i wzmocni nasze kości. Karp jest rybą niskokaloryczną, co oczywiście też ma swoje zalety.
Łatwy w przyrządzaniu
Karpia najbardziej lubimy jadać smażonego z patelni, pokrojonego w dzwonki. To w takiej postaci często ląduje na wigilijnych stołach. Przez charakterystyczny zapach zwykle mocno doprawiamy rybę cytryną lub maczamy w mleku. Mięso ryby stanie się wtedy kruche. Karpia z powodzeniem można też upiec lub podać w galarecie.
Przepis na karpia smażonego
Składniki:
- karp (pokrojony w dzwonki)
- olej do smażenia
- mąka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- sok z 2 cytryn
- 2 jajka
Karpia oczyścić i osuszyć. Następnie posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na parę godzin.
Po wyjęciu z lodówki możemy zacząć panierować rybę w kolejności: mąka, jajko i bułka tarta.
Rozgrzać olej i smażyć rybę kilka minut z każdej strony, aż mięso osiągnie pożądany kolor.
Tak przygotowanego karpia można podawać tradycyjnie - np. z ziemniakami i surówką, bądź ze świeżym pieczywem.
Przepis na karpia pieczonego
Składniki:
- karp
- sok z cytryn
- kilka łyżek oliwy
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie wedle uznania
Umytego karpia pokroić, doprawić solą i pieprzem. Kawałki karpia obficie pokropić sokiem z cytryny, mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wewnątrz oliwą. Następnie posmarować rybę z wierzchu oliwą i posypać ziołami. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.