Dieta fleksitariańska, czyli z czym to się je 

Sięgają po mięso, ale od czasu do czasu. Schabowy tak, ale tylko od święta. "Elastyczny wegetarianizm" wybiera coraz więcej Polaków. Fleksitarianizm, bo o nim tu mowa, chociaż jako zjawisko nie jest niczym nowym, staje się coraz bardziej popularny.

Zbilansowana dieta fleksitariańska zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze
Źródło zdjęć: © 123RF

Fleksitarianizm – co to?

Fleksitarianizm to rodzaj diety, który polega na eliminowaniu mięsa. Może dotyczyć to ograniczania ilości mięsnych posiłków w tygodniu lub spożywania go bardzo okazjonalnie – na przykład na mieście lub u znajomych.
Ludzie mają różne powody do rezygnacji z mięsa – etyczne, religijne czy zdrowotne. Czasami jednak przejście na wegetarianizm lub weganizm może wiązać się z dużymi wyrzeczeniami. Dla osób, które chcą zmienić dietę na bardziej roślinną poleca się fleksitarianizm, ponieważ pozwala on małymi krokami odstawiać mięso i tym samym przyzwyczajać organizm do zmian.

Fleksitarianizm polega na spożywaniu w większej mierze produktów roślinnych, przy jednoczesnym ograniczeniu produktów mięsnych. Może być to dobre rozwiązanie dla osób, które dopiero uczą się bycia wege. Główną zasadą na diecie fleksitariańskiej jest ograniczenie mięsa i produktów odzwierzęcych w codziennych posiłkach. Podstawą jadłospisu są produkty wegetariańskie: warzywa, owoce, ziarna zbóż oraz orzechy. Produkty te są doskonałą skarbnicą witamin, substancji mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Głównym źródłem białka są rośliny strączkowe, soja, ciecierzyca, soczewica czy bób. Na diecie fleksitariańskiej dopuszczalne jest spożywanie produktów odzwierzęcych takich jak jaja czy nabiał. Mięso i jego przetwory są dozwolone, ale okazjonalnie.

Wegetarianizm od czasu do czasu

Diety wegetariańskiej coraz bardziej zyskują na popularności. Nowe badania naukowe dowodzą, że ograniczenie spożywania mięsa może przyczynić się do zachowania prawidłowego stanu zdrowia, wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia czy nowotworów. Dodatkowo ograniczona konsumpcja mięsa jest także korzystna dla środowiska.

Zobacz także: Czerwone mięso groźne dla zdrowia?:

Chociaż ograniczenie spożywania mięsa nie jest nowym zjawiskiem, to naukowe określenie go jako "fleksitarianizm" ma zaledwie 30 lat. Bycie wegetarianinem od czasu do czasu to bardziej styl życia niż dieta. Kluczem do sukcesu elastycznego wegetarianizmu jest bycie świadomym konsumentem. Nie trzeba całkowicie odstawiać mięsa, aby czerpać wynikające z tego korzyści zdrowotne.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące