Zdrowe zakupy w supermarkecie. Sprawdzone sposoby
W dobie XXI wieku, kiedy tak wiele mówi się o walce z otyłością i świadomym wybieraniu pełnowartościowych produktów, sklepy spożywcze wciąż kuszą ofertami niezdrowej żywności. Podpowiadamy jak wybierać produkty dobre dla naszego organizmu.
Większość supermarketów ma podobny układ, który nie jest przypadkowy. Na początku warzywa i owoce, pieczywo na końcu sklepu, a słodycze i przekąski blisko kas i najlepiej na wysokości oczu. Jest to wypracowana strategia, która ma zwiększyć zyski dyskontów. Próbując przejść na zdrowe odżywianie, musimy zacząć od zdrowych zakupów. Nie wyczarujemy w domu zdrowego obiadu, jeżeli kupimy sztuczne produkty, pełne wspomagaczy.
Warzywa i owoce znajdują się zaraz przy wejściu do sklepu, żeby sięgnąć po nie na początku. Dzięki temu nasz mózg ma zakodowaną informację, że zdrowa żywność jest już w koszyku i sięgając po batonik przy kasie nic złego się nie stanie.
Lista zakupów – oszczędność dla portfela
Przed wyjściem na zakupy warto przygotować listę potrzebnych produktów. Dzięki temu w sklepie sięgniesz tylko po to, co naprawdę jest niezbędne. Ta metoda może okazać się zyskiem dla portfela. Kupując tylko to, co masz zapisane, nie wydajesz pieniędzy na zbędne jedzenie.
Zobacz także: Tych produktów nie kupuj na zapas. Wyrzucanie pieniędzy w błoto:
Mniej znaczy lepiej
Robiąc zakupy w supermarkecie, zwykle nie mamy czasu na dokładną analizę etykiet. Co więcej, zwroty na opakowaniach niewiele nam mówią. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy dobrze rozumiemy oznaczenia na produktach, warto kierować się jedną zasadą. Im mniej składników, tym lepiej. Produkty, w których składzie jest mnóstwo dodatków, możemy spokojnie odstawić z powrotem na półkę. Poza tym jedzenie mniej przetworzone jest po prostu zdrowsze. Warto więc sięgać po mąki i makarony pełnoziarniste. Są one dużo bardziej bogate w wartości odżywcze.
Bez cukru, bez tłuszczu, bez soli…
Często producenci kuszą nas ofertami "bez cukru", "bez tłuszczu", co nie zawsze oznacza, że są to zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych produktów. Jogurt bez cukru może być słodzony syropem glukozowo-fruktozowym. Produkty, które opisywane są jako beztłuszczowe, może i mają mniej tłuszczu, ale często mogą mieć o wiele więcej cukru.
Niska kaloryczność to nie wszystko
Wiele osób starając się zdrowo odżywiać, szuka na półkach sklepowych produktów o jak najniższej kaloryczności. Z pewnością jest to ważne podczas diet odchudzających, jeżeli jednak nasza dieta ma być zbilansowana i pełnowartościowa możemy przymknąć oko na kalorie. Jeśli produkt jest bogaty w białko, błonnik czy nienasycone kwasy tłuszczowe.
Staraj się nie chodzić na zakupy na głodnego. Jeśli będziesz miał pusty żołądek, szybciej sięgniesz po niezdrowe przekąski.
Trudno jest przede wszystkim zacząć i zmienić swoje zakupowe nawyki. Jeżeli wypracujemy swój sposób na zdrowe zakupy, kolejne będziemy robić z większą świadomością i przyjemnością.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl