WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Dieta cytrusowa. Dobry sposób na odkwaszenie organizmu

Brak energii życiowej, ciągłe zmęczenie, problemy z koncentracją, bóle głowy, zwiększona podatność na przeziębienia – to najczęstsze symptomy długotrwałego zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, w przywróceniu której pomoże dieta cytrusowa. I nie jest to jej jedyna zaleta…

Owoce cytrusoweOwoce cytrusowe są bogatym źródłem witamin
Źródło zdjęć: © 123RF

Już Paracelsus, czyli "ojciec nowożytnej medycyny", przekonywał, że zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu chorób. Nasza krew powinna mieć odczyn zasadowy i pH wynoszące ok. 7. Zazwyczaj jest jednak kwaśna, co wynika m.in. z niewłaściwej diety (bogatej w mięso, słodycze i alkohol), nadmiaru stresów czy braku ruchu. Gdy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas, tworzą się znakomite warunki do rozwoju różnego rodzaju drobnoustrojów chorobotwórczych. Czym to skutkuje?

Początkowo narzekamy na permanentne zmęczenie, nie mamy energii życiowej, męczą nas bóle głowy, pojawiają się problemy z koncentracją, a także pamięcią. Efektem zakwaszenia bywa nadwaga i otyłość. Osłabieniu ulega układ odpornościowy, przez co stajemy się bardziej podatni na ataki grypy czy przeziębienia, zmagamy się z zaparciami i wzdęciami. Paznokcie są kruche i łamliwe, natomiast włosy tracą blask i wypadają. Organizm ma problem z przyswajaniem wapnia, co skutkuje osteoporozą, próchnicą czy parodontozą.

Zakwaszenie sprzyja też rozwojowi wielu poważnych schorzeń, m.in. cukrzycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, ostrych lub przewlekłych stanów zapalnych błony śluzowej żołądka lub zmian zwyrodnieniowych stawów. Niewłaściwy poziom pH może przyspieszać powstawanie komórek nowotworowych.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Jak temu zaradzić? Na przykład stosując co pewien czas dietę cytrusową.

Siła cytrusów

Choć cytrynę, limonkę czy grejpfruta kojarzymy raczej ze kwaśnym smakiem, tak naprawdę te owoce wykazują silne właściwości alkalizujące, dzięki czemu skutecznie zobojętniają nadmiar kwasów w organizmie.

Nie jest to jedyna zaleta cytrusów. To także skarbnica pektyn pełniących rolę błonnika pokarmowego, który chłonąc wodę zapewnia uczucie sytości. Pektyny obniżają poziom cukru oraz "złego" cholesterolu LDL, którego nadmiar przyczynia się rozwoju poważnych schorzeń układu krążenia: miażdżycy, choroby wieńcowej albo udaru mózgu. Pomagają też w usuwaniu organizmu szkodliwych toksyn i metali ciężkich, w tym ołowiu, rtęci i kadmu, których skumulowanie grozi bardzo poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia.

Owoce cytrusowe są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C wzmacniającej odporność organizmu i będącej silnym przeciwutleniaczem, chroniącym przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników. Dostarczają też sporo witamin: A, B oraz E oraz wartościowych biopierwiastków, takich jak potas, wapń, magnez czy sód.

Na czym polega dieta cytrusowa?

Dieta cytrusowa nie ma jasno określonych zasad i występuje w rozmaitych wariantach. Jednym z najpopularniejszych jest jednodniowy detoks polegający na spożywaniu wyłącznie cytryn, limonek, pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów. Pod różnymi postaciami – na surowo, w sałatkach, sokach czy przecierach.

Jedynymi dopuszczalnymi produktami poza cytrusami są wówczas różne sałaty, niewielkie ilości orzechów czy oleje roślinne, które można wykorzystać np. do przygotowania dressingu sałatkowego, podobnie jak ocet jabłkowy, który ma bardzo silne właściwości alkalizujące. Nie można też zapominać o piciu dużej ilości wody, najlepiej średniozmineralizowanej, ewentualnie również herbat owocowych.

Cytrusy są niskokaloryczne, dlatego po takiej jednodniowej diecie można czuć się głodnym i osłabionym. Niektórzy skarżą się również na ból głowy oraz nieprzyjemny oddech. Z ostrożnością do cytrusowego detoksu muszą też podchodzić osoby po przebytych infekcjach czy zmagające się z chorobami przewlekłymi. W takich przypadkach pomysł diety warto skonsultować z lekarzem.

Mniej restrykcyjne diety cytrusowe zakładają na przykład, by cytryny, kiwi czy pomarańcze stanowiły dodatek do każdego posiłku, zarówno śniadaniowego twarożku, jak kurczaka lub ryby serwowanej na obiad. Oczywiście należy wówczas wyeliminować z jadłospisu tłuste mięsa, słodycze czy żywność wysoko przetworzoną.

Niektórzy stosują dietę opartą tylko na jednym rodzaju cytrusów, np. cytrynową (przed lub po posiłku wypija się szklankę soku z cytryny) albo grejpfrutową (grejpfruty stanowią wówczas ważny dodatek do każdego posiłku, a niekiedy nawet go zastępują).

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości