Ewa Wachowicz: Teraz cytrusy smakują najlepiej i są najzdrowsze
Cytrusy są dostępne u nas przez cały rok, ale właśnie teraz są najlepsze. Dlaczego? Rozpoczął się na nie sezon i mogą do Polski docierać niemal "prosto z drzewa" - mają doskonały smak i aromat. Jakie cytrusy wybierać i co z nich zrobić? Oprócz jedzenia na surowo jest wiele innych możliwości!
Dlaczego akurat teraz warto jeść cytrusy?
Mimo, że cytryny czy pomarańcze kupimy o każdej porze roku, to często zdarza się, że zrywa się je z drzew jeszcze zielone, niedojrzałe. Wszystko po to, by były w stanie przetrwać w transporcie. Następnie poddaje się je tak zwanemu "sztucznemu dojrzewaniu" i takie sprzedaje. Domyślacie się więc, że nie smakują tak samo jak te, które można nabyć właśnie teraz.
Soczyste pomarańcze czy grejpfruty smakują doskonale "solo", ale na ich bazie można tworzyć różne napoje: ciepłe i zimne. Uwielbiam "świąteczną" herbatę z miodem, goździkami oraz cytryną. Niektórzy w naszej rodzinie jedzą też cytrusy, zwłaszcza te bardzo kwaśne, z odrobiną cukru albo miodu. Doskonała przekąska, która z powodzeniem zastąpi typowego batonika. Oczywiście, jeśli chodzi o tę wersję z miodem! Proponuję krojenie cytryn na plasterki i polewanie ich miodem. To coś dla dzieciaków (i nie tylko), które są miłośnikami kwaskowatych słodyczy.
Pomarańcza kontra grejpfrut. Podobne właściwości, ale odmienny smak
Myśląc o cytrusach, jako pierwsza na myśl najczęściej przychodzi nam pomarańcza. Nic dziwnego, bo to jeden z najpopularniejszych owoców. Zawiera dużo witaminy C, B i beta-karotenu, za to mało kalorii, bo około 44 kcal w 100 gramach. Najzdrowsze są surowe owoce, albo świeżo wyciśnięty z nich sok. Pamiętajcie, że warto zjadać pomarańcze z błonami, które oddzielają cząstki owoców, bo są dobrym źródłem błonnika. Pomarańczę można wykorzystać w całości. Starta skórka "perfumuje" ciasto, a filety (wykrojone cząstki miąższu) pozwolą przygotować danie mięsne, na przykład piersi kacze w pomarańczach.
Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu
Co roku, podczas świąt, wbijam w pomarańcze goździki - naturalna ozdoba z aromatem, który rozchodzi się po całym domu. Na bazie pomarańczy można zrobić pyszny krem, którym można przełożyć ciasto. Zanim jednak uda mi się to zrobić, to domownicy wyjadają go z miski łyżeczkami, ponieważ trudno się powstrzymać...
Poniżej niezbędne składniki oraz przepis.
Niezbędne składniki:
- pomarańcze
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 gramów masła
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Z pomarańczy otrzeć skórkę – do garnka nad gorącą kąpielą wodną.
- Z owoców wycisnąć sok (potrzeba około 200 ml).
- Przelać do garnka. Wybić jajka, dodać żółtka. Roztrzepać. Dodać masło i cukier puder.
- Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką (co może potrwać 30-40 minut). Wystudzić.
Z kolei grejpfrut, nieco kwaśniejszy, to również źródło witaminy C i beta karotenu. Jest nieco mniej kaloryczny, a wiele osób uważa, że pozwala on szybciej pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. W istocie, przyśpiesza on przemianę materii. To bardzo zdrowy owoc, który obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie. Na bazie tego cytrusa można stworzyć wiele napojów oraz dodawać do koktajli. Pijąc je regularnie, na pewno wzmocnimy swoją odporność.
Jako miłośniczka kulinarnych eksperymentów, lubię wykorzystywać w kuchni grejpfruta w nietypowy sposób. Sprawdzi się na przykład w sałatce - obok krewetek czy koziego sera. Plasterek tego aromatycznego produktu doda też charakteru naszej jesiennej, rozgrzewającej herbacie. Na rynku istnieje wiele różnych odmian grejpfruta – najbogatszy w witaminę C jest ten o czerwonym odcieniu.
Cytryna nie tylko do herbaty, a limonka nie wyłącznie jako dodatek do drinków
Cytryny w Polsce są znane od znacznie dłuższego czasu, niż limonki. Nie bez powodu cieszą się popularnością. Zawierają dużo witaminy C i wzmacniają naszą odporność. Możemy też wykorzystywać je w kuchni w inny sposób. Kilka kropel cytryny w sałatce podkręci jej smak i sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza. Ja dodaję sok z cytryny do wielu marynat i dipów. Plastrami cytryn pokrywam też porcje mięsa i ryb przed pieczeniem. Nie można zapominać o słodko-kwaśnych deserach z udziałem tego produktu. Poniżej znajdziecie przepis na masę cytrynową, która nadaje się do przełożenia placków, ciasta kruchego lub biszkoptów.
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1½ szklanki cukru
- sok i skórka z 2 cytryn
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Z cytryn otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
- Wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną - tak, by powstała jednolita masa. Czasem trzeba regulować ilość dodawanej mąki - jeżeli cytryny są większe i bardziej soczyste, dodajemy więcej, jeśli mniejsze, mniej.
- Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu wlać masę cytrynową, gotować cały czas mieszając (aż zgęstnieje).
- Jeszcze ciepłą masą przekładać placki.
Limonka, tak jak cytryna, jest bardzo zdrowa. Kojarzy się nam głównie z tym, że dodajemy ją do drinków. Faktycznie, jej plasterki albo skórka to doskonały dodatek oraz dekoracja. Tak naprawdę jej sok świetnie podkręci smak przygotowywanych przez nas sałatek oraz dań mięsnych. Nierzadko kilka kropel doskonale komponuje się też z serwowaną przez nas zupą - zwłaszcza orientalną. Jeśli zaś chodzi o desery z wykorzystaniem tego owocu to jest ich naprawdę bardzo dużo. I zapewniam was - smakują doskonale. Skupmy się też jednak na właściwościach prozdrowotnych limonki. Ma ona bardzo korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego i poprawia pracę wątroby.
Kochani, reasumując - wszelkie cytrusy zdecydowanie na tak, a zwłaszcza teraz! I pamiętajcie, możecie je wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Zobacz też: