Cukrzyca. 8 produktów, które chronią przed chorobą

Co 8 sekund ktoś na świecie umiera z powodu cukrzycy, a co 11. dorosła osoba jest na nią chora. Statystyki są nieubłagane. Wiele czynników może być odpowiedzialnych za wystąpienie choroby, ale jedno jest pewne: istnieje sposób, by zmniejszyć ryzyko zachorowania. To dieta, a konkretnie spożywanie określonych produktów.

Glukometr i owoce w tleCzy dieta może zminimalizować ryzyko zachorowania na cukrzycę?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dieta nie oznacza rezygnacji z dobrego jedzenia, nie jest też reżimem obwarowanym szeregiem mrożących krew w żyłach zasad. Jednak oznacza konieczność zmiany nawyków żywieniowych. Małe porcje, regularność w spożywaniu posiłków i zmniejszenie bądź wyeliminowanie cukrów prostych z diety. To są podstawy. A jakie produkty warto na stałe włączyć do diety jako profilaktykę cukrzycy?

Kasza

Kasze – zwłaszcza pęczak, gryczana niepalona czy jęczmienna – to źródło węglowodanów, ale złożonych. Czyli takich, które nie powodują nagłego wyrzutu glukozy do krwi i równie gwałtownego spadku. Zawierają D-chiro-inozytol i magnez, poprawiające działanie insuliny, zatem chronią przed insulinoopornością. Warto, by kasze na stałe zagościły w naszej kuchni – są pyszne i sycą na długo.

Zielone warzywa

U wegetarian, którzy przecież z założenia jedzą dużo warzyw, ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. może spaść nawet o 30 procent. Nie trzeba od razu przechodzić na dietę roślinną – wystarczy zwiększyć udział warzyw w diecie. Szpinak, kapusta, brokuł i jarmuż spożywane regularnie mogą obniżyć ryzyko wystąpienia choroby nawet o 14 procent!

Kawa obniża poziom cukru w organizmie organizmie

Jabłka, gruszki, pomarańcze

Owoce to trudny temat – z uwagi na zawartość fruktozy (a także glukozy i sacharozy) nie wszystkie są polecane w diecie antycukrzycowej. Ważny jest umiar i wybieranie zwłaszcza tych owoców, które mają niski indeks glikemiczny. Należą do nich jabłka, gruszki i pomarańcze. Za to badania opublikowane przez "British Medical Journal" wskazują na istotny związek między regularnym spożywaniem borówki amerykańskiej a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Brązowy ryż

Mniej przetworzony niż biały ryż, w przeciwieństwo do niego ma także niski indeks glikemiczny i jest kopalnią cennych minerałów. Mangan i magnez obecne w brązowym ryżu regulują poziom cukru we krwi. Warto umieścić go w jadłospisie w miejsce białego ryżu.

Masło orzechowe

Badania wykazały, że masło orzechowe może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, jako dodatek do zup i sosów, na słono i słodko – ma niski indeks glikemiczny, więc nawet chorzy na cukrzycę mogą go spożywać. Oczywiście mowa o maśle orzechowym bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego.

Produkty pełnoziarniste

Nie tylko są źródłem sycących i dających na długo energię węglowodanów złożonych, ale też dzięki zawartości (wcale niemałej!) błonnika obniżają glikemię i są polecane osobom chorym na cukrzycę typu 1. i 2. Makaron czy pieczywo pełnoziarniste to świetna alternatywa dla miłośników bułeczek i włoskiej pasty!

Sok grejpfrutowy

Soki nie są polecane ani w diecie dla cukrzyków, ani w profilaktyce choroby. To nie dotyczy soku grejpfrutowego – dla niego warto zrobić wyjątek, pod warunkiem, że nie będziemy sięgać po sok z dodatkiem cukru. Grejpfrut obniża poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Ryby morskie i pestki

Powinny gościć na naszym talerzu co najmniej raz w tygodniu. Dlaczego? Nienasycone kwasy tłuszczowe ułatwiają przyswajanie insuliny. Fińscy naukowcy dostrzegają związek spożywania ryb morskich i zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy. A ci, którzy do ryb miłością nie pałają, mogą sięgać po inne źródła NNKT – dobre oleje, orzechy oraz pestki (zwłaszcza siemię lniane).

Warzywa, owoce i mięso, a w tle glukometr
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟