Cukrzyca. 8 produktów, które chronią przed chorobą

Co 8 sekund ktoś na świecie umiera z powodu cukrzycy, a co 11. dorosła osoba jest na nią chora. Statystyki są nieubłagane. Wiele czynników może być odpowiedzialnych za wystąpienie choroby, ale jedno jest pewne: istnieje sposób, by zmniejszyć ryzyko zachorowania. To dieta, a konkretnie spożywanie określonych produktów.

Glukometr i owoce w tleCzy dieta może zminimalizować ryzyko zachorowania na cukrzycę?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dieta nie oznacza rezygnacji z dobrego jedzenia, nie jest też reżimem obwarowanym szeregiem mrożących krew w żyłach zasad. Jednak oznacza konieczność zmiany nawyków żywieniowych. Małe porcje, regularność w spożywaniu posiłków i zmniejszenie bądź wyeliminowanie cukrów prostych z diety. To są podstawy. A jakie produkty warto na stałe włączyć do diety jako profilaktykę cukrzycy?

Kasza

Kasze – zwłaszcza pęczak, gryczana niepalona czy jęczmienna – to źródło węglowodanów, ale złożonych. Czyli takich, które nie powodują nagłego wyrzutu glukozy do krwi i równie gwałtownego spadku. Zawierają D-chiro-inozytol i magnez, poprawiające działanie insuliny, zatem chronią przed insulinoopornością. Warto, by kasze na stałe zagościły w naszej kuchni – są pyszne i sycą na długo.

Zielone warzywa

U wegetarian, którzy przecież z założenia jedzą dużo warzyw, ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. może spaść nawet o 30 procent. Nie trzeba od razu przechodzić na dietę roślinną – wystarczy zwiększyć udział warzyw w diecie. Szpinak, kapusta, brokuł i jarmuż spożywane regularnie mogą obniżyć ryzyko wystąpienia choroby nawet o 14 procent!

Kawa obniża poziom cukru w organizmie organizmie

Jabłka, gruszki, pomarańcze

Owoce to trudny temat – z uwagi na zawartość fruktozy (a także glukozy i sacharozy) nie wszystkie są polecane w diecie antycukrzycowej. Ważny jest umiar i wybieranie zwłaszcza tych owoców, które mają niski indeks glikemiczny. Należą do nich jabłka, gruszki i pomarańcze. Za to badania opublikowane przez "British Medical Journal" wskazują na istotny związek między regularnym spożywaniem borówki amerykańskiej a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Brązowy ryż

Mniej przetworzony niż biały ryż, w przeciwieństwo do niego ma także niski indeks glikemiczny i jest kopalnią cennych minerałów. Mangan i magnez obecne w brązowym ryżu regulują poziom cukru we krwi. Warto umieścić go w jadłospisie w miejsce białego ryżu.

Masło orzechowe

Badania wykazały, że masło orzechowe może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, jako dodatek do zup i sosów, na słono i słodko – ma niski indeks glikemiczny, więc nawet chorzy na cukrzycę mogą go spożywać. Oczywiście mowa o maśle orzechowym bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego.

Produkty pełnoziarniste

Nie tylko są źródłem sycących i dających na długo energię węglowodanów złożonych, ale też dzięki zawartości (wcale niemałej!) błonnika obniżają glikemię i są polecane osobom chorym na cukrzycę typu 1. i 2. Makaron czy pieczywo pełnoziarniste to świetna alternatywa dla miłośników bułeczek i włoskiej pasty!

Sok grejpfrutowy

Soki nie są polecane ani w diecie dla cukrzyków, ani w profilaktyce choroby. To nie dotyczy soku grejpfrutowego – dla niego warto zrobić wyjątek, pod warunkiem, że nie będziemy sięgać po sok z dodatkiem cukru. Grejpfrut obniża poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Ryby morskie i pestki

Powinny gościć na naszym talerzu co najmniej raz w tygodniu. Dlaczego? Nienasycone kwasy tłuszczowe ułatwiają przyswajanie insuliny. Fińscy naukowcy dostrzegają związek spożywania ryb morskich i zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy. A ci, którzy do ryb miłością nie pałają, mogą sięgać po inne źródła NNKT – dobre oleje, orzechy oraz pestki (zwłaszcza siemię lniane).

Warzywa, owoce i mięso, a w tle glukometr
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy