WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Desery na Dzień Matki. Pomysły na proste i pyszne słodkości

Dzień matki zbliża się wielkimi krokami. Każda mama z pewnością ucieszy się z pysznego deseru, przygotowanego przez jej pociechę. Podpowiadamy, jakie słodkości można przygotować z tej okazji.

Pyszne desery na Dzień Matki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Domowe czekoladki dla mamy

Obraz
© Pixabay

Składniki

  • 130 g wafelków z nadzieniem
  • 150 g migdałów
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 250 g czekolady
  • szczypta soli
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, kolorowe posypki

Przygotowanie:

1. Obierz migdały ze skórki. Teraz wrzuć je do blendera lub młynka i kilkukrotnie włącz urządzenia na kilka sekund. Muszą być rozdrobnione, nie zmielone na wiór.

2. Pokrusz wafelki, wrzuć je do miski, dodaj orzechy i niewielką szczyptę soli, krem czekoladowy i wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Z powstałej masy uformuj kulki (zwilż dłonie – masa nie będzie się do nich kleić).

4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali) i obtaczaj w niej pralinki, a następnie posyp wiórkami, orzechami, kakao lub kolorowymi posypkami.

5. Poczekaj, aż czekolada zastygnie i włóż je do ozdobnego pudełeczka lub malutkich papilotek i podaruj mamie.

Rabarbar zapiekany pod kruszonką

Obraz
© Getty Images

Składniki:

  • 120 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 100 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru

Przygotowane:

1. Rabarbar i truskawki pokrój i ułóż w kokilkach lub ceramicznej foremce do tarty. Posyp cukrem waniliowym.

2. Płatki migdałowe zblenduj. Wymieszaj migdały, mąkę, masło i brązowy cukier, tak by powstała kruszonka.

3. Kruszonkę wysyp na śliwki.

4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw crumble i piecz, aż się przyrumieni (ok. 15-20 min).

Ryżowe szyszki

Obraz
© Adobe Stock

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 450 g krówek dobrej jakości
  • 100 g masła

Przygotowanie:

1. Krówki umieszczany w rondelku, dodajemy 10 dag masła i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia, nie zapominając o częstym mieszaniu.

2. Na koniec do masy dosypujemy ryż preparowany.

3. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

4. Następnie zwilżamy dłonie i formujemy zgrabne szyszki.

5. Gdy całkiem ostygną przekładamy do lodówki, by nabrały odpowiedniej konsystencji.

Owocowa pianka bez pieczenia

Obraz
© Pixabay

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 100 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 opakowania truskawkowej galaretki
  • 250 dag truskawek lub borówek

Przygotowanie:

1. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ostudzoną galaretkę ( jedno opakowanie) łączymy ze śmietaną. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

3. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy tworząc z nich spód ciasta.

4. Gotową piankę wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów. Całość wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.

5. Gdy pianka już stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy je wcześniej przygotowaną, ostudzoną galaretką owocową (dwa opakowania).

6. Wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Cytrynowe babeczki z lukrem

Obraz
© Getty Images

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 120 g roztopionego masła

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem zwykłym i wanilinowym.

2. Dodaj startą skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszaj maślankę z jajkami i roztopionym masłem. Dodaj do suchych składników.

3. Wymieszaj trzepaczką.

4. Ciasto przełóż do papilotek i formy na muffinki.

5. Piecz około 20-25 minut do suchego patyczka. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudzone babeczki polej lukrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika