Desery na Dzień Matki. Pomysły na proste i pyszne słodkości

Dzień matki zbliża się wielkimi krokami. Każda mama z pewnością ucieszy się z pysznego deseru, przygotowanego przez jej pociechę. Podpowiadamy, jakie słodkości można przygotować z tej okazji.

Pyszne desery na Dzień Matki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Domowe czekoladki dla mamy

Obraz
© Pixabay

Składniki

  • 130 g wafelków z nadzieniem
  • 150 g migdałów
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 250 g czekolady
  • szczypta soli
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, kolorowe posypki

Przygotowanie:

1. Obierz migdały ze skórki. Teraz wrzuć je do blendera lub młynka i kilkukrotnie włącz urządzenia na kilka sekund. Muszą być rozdrobnione, nie zmielone na wiór.

2. Pokrusz wafelki, wrzuć je do miski, dodaj orzechy i niewielką szczyptę soli, krem czekoladowy i wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Z powstałej masy uformuj kulki (zwilż dłonie – masa nie będzie się do nich kleić).

4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali) i obtaczaj w niej pralinki, a następnie posyp wiórkami, orzechami, kakao lub kolorowymi posypkami.

5. Poczekaj, aż czekolada zastygnie i włóż je do ozdobnego pudełeczka lub malutkich papilotek i podaruj mamie.

Rabarbar zapiekany pod kruszonką

Obraz
© Getty Images

Składniki:

  • 120 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 100 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru

Przygotowane:

1. Rabarbar i truskawki pokrój i ułóż w kokilkach lub ceramicznej foremce do tarty. Posyp cukrem waniliowym.

2. Płatki migdałowe zblenduj. Wymieszaj migdały, mąkę, masło i brązowy cukier, tak by powstała kruszonka.

3. Kruszonkę wysyp na śliwki.

4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw crumble i piecz, aż się przyrumieni (ok. 15-20 min).

Ryżowe szyszki

Obraz
© Adobe Stock

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 450 g krówek dobrej jakości
  • 100 g masła

Przygotowanie:

1. Krówki umieszczany w rondelku, dodajemy 10 dag masła i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia, nie zapominając o częstym mieszaniu.

2. Na koniec do masy dosypujemy ryż preparowany.

3. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

4. Następnie zwilżamy dłonie i formujemy zgrabne szyszki.

5. Gdy całkiem ostygną przekładamy do lodówki, by nabrały odpowiedniej konsystencji.

Owocowa pianka bez pieczenia

Obraz
© Pixabay

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 100 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 opakowania truskawkowej galaretki
  • 250 dag truskawek lub borówek

Przygotowanie:

1. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ostudzoną galaretkę ( jedno opakowanie) łączymy ze śmietaną. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

3. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy tworząc z nich spód ciasta.

4. Gotową piankę wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów. Całość wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.

5. Gdy pianka już stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy je wcześniej przygotowaną, ostudzoną galaretką owocową (dwa opakowania).

6. Wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Cytrynowe babeczki z lukrem

Obraz
© Getty Images

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 120 g roztopionego masła

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem zwykłym i wanilinowym.

2. Dodaj startą skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszaj maślankę z jajkami i roztopionym masłem. Dodaj do suchych składników.

3. Wymieszaj trzepaczką.

4. Ciasto przełóż do papilotek i formy na muffinki.

5. Piecz około 20-25 minut do suchego patyczka. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudzone babeczki polej lukrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę