Desery na Dzień Matki. Pomysły na proste i pyszne słodkości
Dzień matki zbliża się wielkimi krokami. Każda mama z pewnością ucieszy się z pysznego deseru, przygotowanego przez jej pociechę. Podpowiadamy, jakie słodkości można przygotować z tej okazji.
Domowe czekoladki dla mamy
Przygotowanie:
1. Obierz migdały ze skórki. Teraz wrzuć je do blendera lub młynka i kilkukrotnie włącz urządzenia na kilka sekund. Muszą być rozdrobnione, nie zmielone na wiór.
2. Pokrusz wafelki, wrzuć je do miski, dodaj orzechy i niewielką szczyptę soli, krem czekoladowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Z powstałej masy uformuj kulki (zwilż dłonie – masa nie będzie się do nich kleić).
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali) i obtaczaj w niej pralinki, a następnie posyp wiórkami, orzechami, kakao lub kolorowymi posypkami.
5. Poczekaj, aż czekolada zastygnie i włóż je do ozdobnego pudełeczka lub malutkich papilotek i podaruj mamie.
Rabarbar zapiekany pod kruszonką
Składniki:
- 120 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 100 g mąki
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g masła
- 100 g brązowego cukru
Przygotowane:
1. Rabarbar i truskawki pokrój i ułóż w kokilkach lub ceramicznej foremce do tarty. Posyp cukrem waniliowym.
2. Płatki migdałowe zblenduj. Wymieszaj migdały, mąkę, masło i brązowy cukier, tak by powstała kruszonka.
3. Kruszonkę wysyp na śliwki.
4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw crumble i piecz, aż się przyrumieni (ok. 15-20 min).
Ryżowe szyszki
Składniki:
- 100 g ryżu preparowanego
- 450 g krówek dobrej jakości
- 100 g masła
Przygotowanie:
1. Krówki umieszczany w rondelku, dodajemy 10 dag masła i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia, nie zapominając o częstym mieszaniu.
2. Na koniec do masy dosypujemy ryż preparowany.
3. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
4. Następnie zwilżamy dłonie i formujemy zgrabne szyszki.
5. Gdy całkiem ostygną przekładamy do lodówki, by nabrały odpowiedniej konsystencji.
Owocowa pianka bez pieczenia
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 100 ml mleka
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 opakowania truskawkowej galaretki
- 250 dag truskawek lub borówek
Przygotowanie:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ostudzoną galaretkę ( jedno opakowanie) łączymy ze śmietaną. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
3. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy tworząc z nich spód ciasta.
4. Gotową piankę wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów. Całość wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
5. Gdy pianka już stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy je wcześniej przygotowaną, ostudzoną galaretką owocową (dwa opakowania).
6. Wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.
Cytrynowe babeczki z lukrem
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 120 g roztopionego masła
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem zwykłym i wanilinowym.
2. Dodaj startą skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszaj maślankę z jajkami i roztopionym masłem. Dodaj do suchych składników.
3. Wymieszaj trzepaczką.
4. Ciasto przełóż do papilotek i formy na muffinki.
5. Piecz około 20-25 minut do suchego patyczka. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudzone babeczki polej lukrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl