Trwa ładowanie...

Desery na Dzień Matki. Pomysły na proste i pyszne słodkości

Dzień matki zbliża się wielkimi krokami. Każda mama z pewnością ucieszy się z pysznego deseru, przygotowanego przez jej pociechę. Podpowiadamy, jakie słodkości można przygotować z tej okazji.

Desery na Dzień Matki. Pomysły na proste i pyszne słodkościŹródło: Getty Images
darfvea
darfvea

Domowe czekoladki dla mamy

Pixabay
Źródło: Pixabay

Składniki

  • 130 g wafelków z nadzieniem
  • 150 g migdałów
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 250 g czekolady
  • szczypta soli
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, kolorowe posypki

Przygotowanie:

1. Obierz migdały ze skórki. Teraz wrzuć je do blendera lub młynka i kilkukrotnie włącz urządzenia na kilka sekund. Muszą być rozdrobnione, nie zmielone na wiór.

2. Pokrusz wafelki, wrzuć je do miski, dodaj orzechy i niewielką szczyptę soli, krem czekoladowy i wszystko dokładnie wymieszaj.

darfvea

3. Z powstałej masy uformuj kulki (zwilż dłonie – masa nie będzie się do nich kleić).

4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali) i obtaczaj w niej pralinki, a następnie posyp wiórkami, orzechami, kakao lub kolorowymi posypkami.

5. Poczekaj, aż czekolada zastygnie i włóż je do ozdobnego pudełeczka lub malutkich papilotek i podaruj mamie.

Rabarbar zapiekany pod kruszonką

Getty Images
Źródło: Getty Images

Składniki:

  • 120 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 100 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru

Przygotowane:

1. Rabarbar i truskawki pokrój i ułóż w kokilkach lub ceramicznej foremce do tarty. Posyp cukrem waniliowym.

darfvea

2. Płatki migdałowe zblenduj. Wymieszaj migdały, mąkę, masło i brązowy cukier, tak by powstała kruszonka.

3. Kruszonkę wysyp na śliwki.

4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw crumble i piecz, aż się przyrumieni (ok. 15-20 min).

Ryżowe szyszki

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 450 g krówek dobrej jakości
  • 100 g masła

Przygotowanie:

1. Krówki umieszczany w rondelku, dodajemy 10 dag masła i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia, nie zapominając o częstym mieszaniu.

darfvea

2. Na koniec do masy dosypujemy ryż preparowany.

3. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

4. Następnie zwilżamy dłonie i formujemy zgrabne szyszki.

5. Gdy całkiem ostygną przekładamy do lodówki, by nabrały odpowiedniej konsystencji.

Owocowa pianka bez pieczenia

Pixabay
Źródło: Pixabay

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 100 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 opakowania truskawkowej galaretki
  • 250 dag truskawek lub borówek

Przygotowanie:

1. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia.

darfvea

2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ostudzoną galaretkę ( jedno opakowanie) łączymy ze śmietaną. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

3. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy tworząc z nich spód ciasta.

4. Gotową piankę wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów. Całość wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.

5. Gdy pianka już stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy je wcześniej przygotowaną, ostudzoną galaretką owocową (dwa opakowania).

darfvea

6. Wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Cytrynowe babeczki z lukrem

Getty Images
Źródło: Getty Images

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 120 g roztopionego masła

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem zwykłym i wanilinowym.

2. Dodaj startą skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszaj maślankę z jajkami i roztopionym masłem. Dodaj do suchych składników.

3. Wymieszaj trzepaczką.

4. Ciasto przełóż do papilotek i formy na muffinki.

5. Piecz około 20-25 minut do suchego patyczka. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudzone babeczki polej lukrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

darfvea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj