Trwa ładowanie...
d1qscos
oprac. Karolina Rozmus

Delikatne, chrupiące - po prostu pyszne. Frytki ze szparagów

Przepis

Czas na szparagi w nietypowej formie. Jedno jest pewne: frytki ze szparagów zdetronizują te z ziemniaków – są chrupiące, złociste, słodkie, a zarazem lekko serowe i nie da się ich nie pokochać. Zrób raz, a będziesz do nich wracać bez końca, aż do końca sezonu na szparagi.

d1qscos
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • 100 g parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie szczypta wędzonej słodkiej papryki
Przepis
  • Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsusza, a blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  • Jajka rozkłócić w misce, a bułkę tartą wymieszać z przyprawami i startym drobno serem.
  • Szparagi panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej.
  • Układać szparagi na blasze, a następnie włożyć ją do piekarnika na około 10-15 minut, aż szparagi staną się miękkie, a panierka rumiana i chrupiąca.

Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Frytki ze szparagów świetnie smakują z sosem czosnkowym lub z dipami ziołowymi na bazie majonezu czy jogurtu naturalnego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Delikatne, chrupiące - po prostu pyszne. Frytki ze szparagów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1qscos

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qscos
d1qscos
d1qscos
d1qscos
Więcej tematów
d1qscos