Delikatne, chrupiące - po prostu pyszne. Frytki ze szparagów

Czas na szparagi w nietypowej formie. Jedno jest pewne: frytki ze szparagów zdetronizują te z ziemniaków – są chrupiące, złociste, słodkie, a zarazem lekko serowe i nie da się ich nie pokochać. Zrób raz, a będziesz do nich wracać bez końca, aż do końca sezonu na szparagi.

Frytki ze szparagówFrytki ze szparagów
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • 100 g parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie szczypta wędzonej słodkiej papryki

Przepis

  • Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsusza, a blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  • Jajka rozkłócić w misce, a bułkę tartą wymieszać z przyprawami i startym drobno serem.
  • Szparagi panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej.
  • Układać szparagi na blasze, a następnie włożyć ją do piekarnika na około 10-15 minut, aż szparagi staną się miękkie, a panierka rumiana i chrupiąca.

Przepis

Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Frytki ze szparagów świetnie smakują z sosem czosnkowym lub z dipami ziołowymi na bazie majonezu czy jogurtu naturalnego.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja