Delikatne, chrupiące - po prostu pyszne. Frytki ze szparagów
Czas na szparagi w nietypowej formie. Jedno jest pewne: frytki ze szparagów zdetronizują te z ziemniaków – są chrupiące, złociste, słodkie, a zarazem lekko serowe i nie da się ich nie pokochać. Zrób raz, a będziesz do nich wracać bez końca, aż do końca sezonu na szparagi.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsusza, a blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
- Jajka rozkłócić w misce, a bułkę tartą wymieszać z przyprawami i startym drobno serem.
- Szparagi panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej.
- Układać szparagi na blasze, a następnie włożyć ją do piekarnika na około 10-15 minut, aż szparagi staną się miękkie, a panierka rumiana i chrupiąca.
Przepis
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Frytki ze szparagów świetnie smakują z sosem czosnkowym lub z dipami ziołowymi na bazie majonezu czy jogurtu naturalnego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl