Delikatne, chrupiące - po prostu pyszne. Frytki ze szparagów

Czas na szparagi w nietypowej formie. Jedno jest pewne: frytki ze szparagów zdetronizują te z ziemniaków – są chrupiące, złociste, słodkie, a zarazem lekko serowe i nie da się ich nie pokochać. Zrób raz, a będziesz do nich wracać bez końca, aż do końca sezonu na szparagi.

Frytki ze szparagówFrytki ze szparagów
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • 100 g parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie szczypta wędzonej słodkiej papryki

Przepis

  • Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsusza, a blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  • Jajka rozkłócić w misce, a bułkę tartą wymieszać z przyprawami i startym drobno serem.
  • Szparagi panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej.
  • Układać szparagi na blasze, a następnie włożyć ją do piekarnika na około 10-15 minut, aż szparagi staną się miękkie, a panierka rumiana i chrupiąca.

Przepis

Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Frytki ze szparagów świetnie smakują z sosem czosnkowym lub z dipami ziołowymi na bazie majonezu czy jogurtu naturalnego.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary