Jak przygotować szparagi? Nie zawsze musimy je obierać
Szparagi to smaczne i wartościowe warzywa. Sezon na szparagi zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do połowy czerwca. Jak wybrać i przygotować szparagi?
Szparagi - jak wybrać najlepsze?
Na rynku znajdziemy białe i zielone szparagi. Jakie wybrać? Przy wyborze szparagów w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich końcówki. Najlepsze szparagi to takie, które nie rozwinęły kwiatostanu - powinien być zbity i zamknięty oraz nieprzesuszony. Szparagi w dotyku powinny przypominać gumę. Jeśli potrzemy o siebie dwie łodygi i usłyszymy delikatne trzeszczenie, oznacza to, że są świeże.
Szparagi - gotowanie
1. Szparagi powinniśmy gotować na parze lub w wysokim garnku, do którego wstawiamy związany sznurkiem pęczek, tak by główki wystawały ponad lustro wody, bo gotują się one znacznie szybciej niż łodygi.
2. Czas gotowania szparagów nie powinien przekroczyć 10 min.
3. Do wody warto dodać szczyptę soli i cukru.
4. Szparagi można również przygotować na patelni lub na grillu. Czas smażenia z każdej strony nie powinien przekroczyć 6 minut.
Zobacz też: Produkty, które poprawiają nastrój
Szparagi - czy trzeba je obierać?
Białe szparagi musimy obrać ze skórki, która jest bardzo włóknista i nie nadaje się do jedzenia. Obieramy je przy pomocy obieraczki do warzyw lub bardzo delikatnie nożem, by nie usunąć zbyt grubej warstwy miąższu. Zielonych szparagów z kolei nie obieramy, bo nie dość, że są one cieńsze niż białe, to w dodatku ich skórka jest miękka.
I w jednej, i w drugiej odmianie musimy jednak usunąć twarde końcówki. Białym szparagom po prostu odłamujemy je: naciskamy szparaga, a końcówka odłamie się tam, gdzie trzeba. W zielonej odmianie obcinamy trzy, cztery centymetry.
Przepisy na szparagi
Pomysłów na smaczne przygotowanie szparagów jest naprawdę wiele. Klasycznie podaje się je polane masłem z bułką tartą lub sosem holenderskim. Możemy je też owinąć szynką i upiec pod beszamelem.
Szparagi można także zapiekać z innymi warzywami, mięsem drobiowym czy rybą. Warto je także dodać do jajecznicy lub omletu. Świetnie komponują się również jako składnik dań z makaronem i ryżem lub wytrawnych tart.
Młode, cienkie zielone szparagi wyśmienicie smakują na surowo jako składnik lekkiej sałatki. Dobrym pomysłem jest również szparagowa zupa-krem.
Białe szparagi z szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 10 plastrów szynki parmeńskiej lub parzonego boczku
- szczypta soli
- cukier
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
1. Obieraczką do miękkich warzyw i owoców obieramy szparagi. Zdrewniałe końcówki odłamujemy. Umieszczamy szparagi w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco.
2. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy je przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru.
3. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy do niego mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając dodajemy mleko i tak gotujemy, aż masa zgęstnieje.
4. Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.
5. Szparagi dzielimy na 10 małych pęczków. Każdy owijamy plastrem szynki parmeńskiej lub boczku. Układamy je obok siebie w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem.
6. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Zielone szparagi w cieście francuskim
*Składniki: *
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 pęczki zielonych szparagów
- 250 g szynki parmeńskiej
- 300 g kremowego koziego sera
- 1 jajko
- sól cukier
Przygotowanie:
1. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i sparzamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
2. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Każdy smarujemy serkiem, na wierzch układamy szynkę i po 3 szparagi. Zawijamy.
3. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem.
4. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20-25 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl