Delikatne, chrupiące - po prostu pyszne. Frytki ze szparagów

Czas na szparagi w nietypowej formie. Jedno jest pewne: frytki ze szparagów zdetronizują te z ziemniaków – są chrupiące, złociste, słodkie, a zarazem lekko serowe i nie da się ich nie pokochać. Zrób raz, a będziesz do nich wracać bez końca, aż do końca sezonu na szparagi.

Frytki ze szparagówFrytki ze szparagów
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • 100 g parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie szczypta wędzonej słodkiej papryki

Przepis

  • Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsusza, a blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  • Jajka rozkłócić w misce, a bułkę tartą wymieszać z przyprawami i startym drobno serem.
  • Szparagi panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej.
  • Układać szparagi na blasze, a następnie włożyć ją do piekarnika na około 10-15 minut, aż szparagi staną się miękkie, a panierka rumiana i chrupiąca.

Przepis

Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Frytki ze szparagów świetnie smakują z sosem czosnkowym lub z dipami ziołowymi na bazie majonezu czy jogurtu naturalnego.

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"