Jakie grzyby nadają się do kiszenia?
Obecnie grzyby kisi się rzadko. Od kiszonych popularniejsze są mniej zdrowe grzyby marynowane. Warto jednak powrócić do tej metody, zwłaszcza, że kiszonki są smaczne i jednocześnie nie tracą składników mineralnych. Zobacz, które grzyby wybrać i do czego zastosować.
Do kiszenia najlepiej nadają się rydze, kurki, pieczarki, koźlarze, borowiki i podgrzybki. Przede wszystkim muszą być jędrne i świeże. Przy kiszeniu oddzielamy kapelusze od nóżek. Trzonki można odłożyć na przykład do suszenia. Natomiast osobno kisimy małe i duże kapelusze.
Czym różnią się grzyby marynowane od kiszonych?
Wiele osób zastanawia się, czym różni się kiszenie od marynowania grzybów. Przede wszystkim marynowanie to konserwowanie produktów spożywczych za pomocą octu. Natomiast kiszenie oparte jest na procesie fermentacji mlekowej co zapobiega, m.in. procesom gnicia.
Jak kisić grzyby?
Grzyby starannie oczyścić, a następnie lekko obgotować, odsączyć i ostudzić na sicie. Potem układać je warstawami w kamiennym garnku i przesypywać solą. Należy dodać też przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cukier, krążki cebuli. Następnie przykryć czystym lnianym płótnem i obciążyć wyparzonym talerzem. Kiszone grzyby można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 4-5 miesięcy.
Do czego używać kiszonych grzybów?
Posiekane grzyby są dobrym dodatkiem do tatara. Wrzucone do zupy lub bigosu nadadzą potrawie leśnego aromatu. Pamiętajmy, by nie dosalać już dań z dodatkiem kiszonych grzybów. Natomiast sok z kiszonki to doskonała przyprawa do barszczu. Świetnie sprawdzą się również jako składnik zimnych przystawek.
Przepis na kiszone grzyby
- 3 kg grzybów,
- 100 g soli,
- 300 g cebuli,
- 20 g cukru,
- 8-10 ziaren pieprzu,
- 3 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- szklanka kwaśnego mleka lub kefiru.
Przygotowanie: grzyby oczyść i opłucz. Oddziel kapelusze i obgotuj je chwilę w osolonej wodzie. Odcedź i osusz. Kwaśne mleko wymieszaj z cukrem. W dużym naczyniu układaj warstwami kapelusze z cebulą i przyprawami. Każdą warstwę posyp solą i skrop kwaśnym mlekiem. Garnek przykryj wyparzonym talerzem i obciąż.