Trwa ładowanie...

Czym słodzić, gdy na sklepowych półkach brakuje cukru?

W sklepach coraz częściej zaczyna brakować cukru, a jeśli już uda nam się go znaleźć, cena znacznie przewyższa nasze oczekiwania. Zobacz, jak poradzić sobie bez cukru i czym go zastąpić.

Czym słodzić, gdy brakuje cukru?Czym słodzić, gdy brakuje cukru?Źródło: Adobe Stock, fot: OlgaKriger
df0rco1
df0rco1

Miód, czyli płynne złoto

W odróżnieniu od cukru miód ma bardzo wiele wartości odżywczych. Zawiera fosfor, magnez, potas, wapń żelazo, mangan, kobalt oraz witaminy takie jak witamina A, kwas foliowy, pantotenowy, biotynę oraz witaminy z grupy B.

Wśród wartości leczniczych miodu, warto wymienić jego pozytywny wpływ na wydolność serca. Miód wykazuje również silne działanie bakteriobójcze, dlatego polecany jest w przypadku infekcji.

W kuchni miód ma wiele zastosowań. Możemy słodzić nim herbatę lub używać go do wypieku ciast oraz w zasadzie wszędzie tam, gdzie użylibyśmy cukru. W kuchni doskonale sprawdzi się miód o neutralnym smaku, na przykład miód lipowy. Jeżeli jednak zależy nam na zachowaniu jego wartości odżywczych, warto dodawać miód do letniej herbaty czy kubka mleka. Traci on bowiem witaminy pod wpływem wysokiej temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Zdrowsze zamienniki cukru — stewia, ksylitol i erytrol

Stewia, to roślina, która rośnie na terenie Ameryki Południowej i Środkowej. Słodzik produkowany ze stewii jest 300 razy słodszy od cukru, więc żeby zastąpić nią pół szklanki cukru, potrzeba tylko pół łyżeczki stewii. Słodzik ten ma zero kalorii, jest więc świetną alternatywą dla osób na diecie. Wykazano istotne właściwości stewii. Ekstrakt z liści tej rośliny obniża zarówno ciśnienie, jak i poziom glukozy we krwi. Dzięki niej trzustka wytwarza więcej insuliny.

df0rco1

Ksylitol pozyskiwany jest z kory brzozy, ale występuje także w malinach, kukurydzy czy śliwkach. Zawiera 40 proc. mniej kalorii niż cukier i jest on też od niego znacznie mniej słodki. Ksylitol jest metabolizowany bez użycia insuliny, przez co jest polecany osobom chorym na cukrzycę. Wykazuje właściwości prebiotyczne i wspomaga wchłanianie wapnia. Jest polecany przez dentystów, ponieważ nie tylko nie fermentuje on w jamie ustnej, ale działa także przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Należy jednak unikać spożywania go w dużych ilościach, ponieważ może powodować biegunkę.

Erytrol w naturze występuje w pyłach niektórych roślin. Nie ma kalorii i nie wpływa na poziom glukozy we krwi. Smakuje podobnie do cukru, chociaż jest od niego nieco mniej słodki. Jak ksylitol, przy większym spożyciu erytrol może działać przeczyszczająco. Zaleca się więc nie spożywać go więcej niż 100 g dziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df0rco1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj