Czym słodzić, gdy na sklepowych półkach brakuje cukru?

W sklepach coraz częściej zaczyna brakować cukru, a jeśli już uda nam się go znaleźć, cena znacznie przewyższa nasze oczekiwania. Zobacz, jak poradzić sobie bez cukru i czym go zastąpić.

Czym słodzić, gdy na sklepowych półkach brakuje cukru?Czym słodzić, gdy brakuje cukru?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OlgaKriger
48

Miód, czyli płynne złoto

W odróżnieniu od cukru miód ma bardzo wiele wartości odżywczych. Zawiera fosfor, magnez, potas, wapń żelazo, mangan, kobalt oraz witaminy takie jak witamina A, kwas foliowy, pantotenowy, biotynę oraz witaminy z grupy B.

Wśród wartości leczniczych miodu, warto wymienić jego pozytywny wpływ na wydolność serca. Miód wykazuje również silne działanie bakteriobójcze, dlatego polecany jest w przypadku infekcji.

W kuchni miód ma wiele zastosowań. Możemy słodzić nim herbatę lub używać go do wypieku ciast oraz w zasadzie wszędzie tam, gdzie użylibyśmy cukru. W kuchni doskonale sprawdzi się miód o neutralnym smaku, na przykład miód lipowy. Jeżeli jednak zależy nam na zachowaniu jego wartości odżywczych, warto dodawać miód do letniej herbaty czy kubka mleka. Traci on bowiem witaminy pod wpływem wysokiej temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Zdrowsze zamienniki cukru — stewia, ksylitol i erytrol

Stewia, to roślina, która rośnie na terenie Ameryki Południowej i Środkowej. Słodzik produkowany ze stewii jest 300 razy słodszy od cukru, więc żeby zastąpić nią pół szklanki cukru, potrzeba tylko pół łyżeczki stewii. Słodzik ten ma zero kalorii, jest więc świetną alternatywą dla osób na diecie. Wykazano istotne właściwości stewii. Ekstrakt z liści tej rośliny obniża zarówno ciśnienie, jak i poziom glukozy we krwi. Dzięki niej trzustka wytwarza więcej insuliny.

Ksylitol pozyskiwany jest z kory brzozy, ale występuje także w malinach, kukurydzy czy śliwkach. Zawiera 40 proc. mniej kalorii niż cukier i jest on też od niego znacznie mniej słodki. Ksylitol jest metabolizowany bez użycia insuliny, przez co jest polecany osobom chorym na cukrzycę. Wykazuje właściwości prebiotyczne i wspomaga wchłanianie wapnia. Jest polecany przez dentystów, ponieważ nie tylko nie fermentuje on w jamie ustnej, ale działa także przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Należy jednak unikać spożywania go w dużych ilościach, ponieważ może powodować biegunkę.

Erytrol w naturze występuje w pyłach niektórych roślin. Nie ma kalorii i nie wpływa na poziom glukozy we krwi. Smakuje podobnie do cukru, chociaż jest od niego nieco mniej słodki. Jak ksylitol, przy większym spożyciu erytrol może działać przeczyszczająco. Zaleca się więc nie spożywać go więcej niż 100 g dziennie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka