Wszystko, co powinieneś wiedzieć o miodzie

Miód od tysiącleci ceniony jako substancja słodząca, a także lek. Często pojawia się w naszej diecie zimą, bo doskonale wspiera naszą odporność. Warto więc zapoznać się bliżej z właściwościami i ciekawostkami dotyczącymi tego wspaniałego produktu.

Miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov
Magda Bukowska

Jak wybrać miód?

Miód może pochodzić z konkretnej rośliny (np. akacji, lipy, lawendy, malin, rzepaku), albo z wielu roślin. W tym drugim przypadku otrzymujemy miód wielokwiatowy. Jest jeszcze trzecia odmiana miodu – spadziowy, produkowany przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki roślin lub żywica z żywych drzew.

Miody między sobą różnią się także kolorem. Miód akacjowy jest praktycznie bezbarwny, z kolei gryczany ciemnobrązowy. Każdy naturalny miód jest bogaty w cukry proste, takie jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Zawiera również kwasy organiczne, nadające specyficzną ostrość oraz mnóstwo mikroelementów i pyłków pszczelich.

Właściwości miodu

Miód pomaga przy wielu dolegliwościach, zaczynając od problemów z układem pokarmowym, poprzez schorzenia układu oddechowego, a na chorobach serca kończąc. Jest jednak pełen wolnych rodników, które opóźniają proces starzenia się.

Miód łatwo traci jednak swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Powyżej 45 stopni C denaturacji ulegają substancje, które decydują o prozdrowotnych właściwościach miodu. Dlatego też jeśli słodzimy gorącą herbatę czy używamy miodu do wypieków, posłuży on jedynie jako substancja słodząca. Warto więc jeść miód na zimno – wtedy jest najzdrowszy.

Kto nie powinien jeść miodu?

Miód ma tyle zalet, że wydawałoby się, że może jeść go każdy. Tak, niestety, nie jest. Nie powinno się podawać go dzieciom do 12 miesiąca życia, ze względu na niebezpieczeństwo zatrucia jadem kiełbasianym, którego ślady mogą się w miodzie znaleźć. Starszym osobom to nie zaszkodzi, ale niemowlęta mogą to mocno odchorować.

Innym przeciwwskazaniem dla spożycia miodu jest uczulenie. U osób z alergią powinniśmy zachować ostrożność. Produkty pszczele na szczęście dość rzadko wywołują silne reakcje alergiczne, należy jednak zachować ostrożność. Miód nie jest także zalecany osobom z cukrzycą, w przypadku tej dolegliwości, jedzenie pszczelego złota warto omówić z lekarzem.

Przechowywanie miodu

W miarę upływu czasu oraz w zależności od warunków przechowywania zmienia się konsystencja miodu – gęsta ciecz ulega krystalizacji. To charakterystyczna cecha miodu. Krystalizacja jest prawidłowym procesem, dlatego nie obawiajmy się tego, że długo przechowywany miód zaczyna twardnieć. To normalne. Wystarczy słoik z takim miodem wstawić do ciepłej wody, a po kilku minutach jest on znowu płynny.

Jak rozpoznać dobry miód?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja