Wszystko, co powinieneś wiedzieć o miodzie

Miód od tysiącleci ceniony jako substancja słodząca, a także lek. Często pojawia się w naszej diecie zimą, bo doskonale wspiera naszą odporność. Warto więc zapoznać się bliżej z właściwościami i ciekawostkami dotyczącymi tego wspaniałego produktu.

Miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov
Magda Bukowska

Jak wybrać miód?

Miód może pochodzić z konkretnej rośliny (np. akacji, lipy, lawendy, malin, rzepaku), albo z wielu roślin. W tym drugim przypadku otrzymujemy miód wielokwiatowy. Jest jeszcze trzecia odmiana miodu – spadziowy, produkowany przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki roślin lub żywica z żywych drzew.

Miody między sobą różnią się także kolorem. Miód akacjowy jest praktycznie bezbarwny, z kolei gryczany ciemnobrązowy. Każdy naturalny miód jest bogaty w cukry proste, takie jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Zawiera również kwasy organiczne, nadające specyficzną ostrość oraz mnóstwo mikroelementów i pyłków pszczelich.

Właściwości miodu

Miód pomaga przy wielu dolegliwościach, zaczynając od problemów z układem pokarmowym, poprzez schorzenia układu oddechowego, a na chorobach serca kończąc. Jest jednak pełen wolnych rodników, które opóźniają proces starzenia się.

Miód łatwo traci jednak swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Powyżej 45 stopni C denaturacji ulegają substancje, które decydują o prozdrowotnych właściwościach miodu. Dlatego też jeśli słodzimy gorącą herbatę czy używamy miodu do wypieków, posłuży on jedynie jako substancja słodząca. Warto więc jeść miód na zimno – wtedy jest najzdrowszy.

Kto nie powinien jeść miodu?

Miód ma tyle zalet, że wydawałoby się, że może jeść go każdy. Tak, niestety, nie jest. Nie powinno się podawać go dzieciom do 12 miesiąca życia, ze względu na niebezpieczeństwo zatrucia jadem kiełbasianym, którego ślady mogą się w miodzie znaleźć. Starszym osobom to nie zaszkodzi, ale niemowlęta mogą to mocno odchorować.

Innym przeciwwskazaniem dla spożycia miodu jest uczulenie. U osób z alergią powinniśmy zachować ostrożność. Produkty pszczele na szczęście dość rzadko wywołują silne reakcje alergiczne, należy jednak zachować ostrożność. Miód nie jest także zalecany osobom z cukrzycą, w przypadku tej dolegliwości, jedzenie pszczelego złota warto omówić z lekarzem.

Przechowywanie miodu

W miarę upływu czasu oraz w zależności od warunków przechowywania zmienia się konsystencja miodu – gęsta ciecz ulega krystalizacji. To charakterystyczna cecha miodu. Krystalizacja jest prawidłowym procesem, dlatego nie obawiajmy się tego, że długo przechowywany miód zaczyna twardnieć. To normalne. Wystarczy słoik z takim miodem wstawić do ciepłej wody, a po kilku minutach jest on znowu płynny.

Jak rozpoznać dobry miód?

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm