Wszystko, co powinieneś wiedzieć o miodzie

Miód od tysiącleci ceniony jako substancja słodząca, a także lek. Często pojawia się w naszej diecie zimą, bo doskonale wspiera naszą odporność. Warto więc zapoznać się bliżej z właściwościami i ciekawostkami dotyczącymi tego wspaniałego produktu.

Miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov
Magda Bukowska

Jak wybrać miód?

Miód może pochodzić z konkretnej rośliny (np. akacji, lipy, lawendy, malin, rzepaku), albo z wielu roślin. W tym drugim przypadku otrzymujemy miód wielokwiatowy. Jest jeszcze trzecia odmiana miodu – spadziowy, produkowany przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki roślin lub żywica z żywych drzew.

Miody między sobą różnią się także kolorem. Miód akacjowy jest praktycznie bezbarwny, z kolei gryczany ciemnobrązowy. Każdy naturalny miód jest bogaty w cukry proste, takie jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Zawiera również kwasy organiczne, nadające specyficzną ostrość oraz mnóstwo mikroelementów i pyłków pszczelich.

Właściwości miodu

Miód pomaga przy wielu dolegliwościach, zaczynając od problemów z układem pokarmowym, poprzez schorzenia układu oddechowego, a na chorobach serca kończąc. Jest jednak pełen wolnych rodników, które opóźniają proces starzenia się.

Miód łatwo traci jednak swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Powyżej 45 stopni C denaturacji ulegają substancje, które decydują o prozdrowotnych właściwościach miodu. Dlatego też jeśli słodzimy gorącą herbatę czy używamy miodu do wypieków, posłuży on jedynie jako substancja słodząca. Warto więc jeść miód na zimno – wtedy jest najzdrowszy.

Kto nie powinien jeść miodu?

Miód ma tyle zalet, że wydawałoby się, że może jeść go każdy. Tak, niestety, nie jest. Nie powinno się podawać go dzieciom do 12 miesiąca życia, ze względu na niebezpieczeństwo zatrucia jadem kiełbasianym, którego ślady mogą się w miodzie znaleźć. Starszym osobom to nie zaszkodzi, ale niemowlęta mogą to mocno odchorować.

Innym przeciwwskazaniem dla spożycia miodu jest uczulenie. U osób z alergią powinniśmy zachować ostrożność. Produkty pszczele na szczęście dość rzadko wywołują silne reakcje alergiczne, należy jednak zachować ostrożność. Miód nie jest także zalecany osobom z cukrzycą, w przypadku tej dolegliwości, jedzenie pszczelego złota warto omówić z lekarzem.

Przechowywanie miodu

W miarę upływu czasu oraz w zależności od warunków przechowywania zmienia się konsystencja miodu – gęsta ciecz ulega krystalizacji. To charakterystyczna cecha miodu. Krystalizacja jest prawidłowym procesem, dlatego nie obawiajmy się tego, że długo przechowywany miód zaczyna twardnieć. To normalne. Wystarczy słoik z takim miodem wstawić do ciepłej wody, a po kilku minutach jest on znowu płynny.

Jak rozpoznać dobry miód?

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane