Czym jest post Dąbrowskiej? Cudowne przemiany gwiazd na kontrowersyjnej diecie
Dieta czy właściwie post dr Dąbrowskiej to kontrowersyjna metoda żywienia, która gwarantuje spektakularne efekty. Nic dziwnego, że jej zwolenników jest coraz więcej. Na czym polega post Dąbrowskiej oraz kto i z jakim efektem się mu poddał? Sprawdźcie koniecznie
Post dr Dąbrowskiej – czym jest
Doktor Ewa Dąbrowska to specjalista chorób wewnętrznych i autor restrykcyjnej diety, zwanej przez jej zwolenników "postem".
Opiera się on na założeniu, że wiele chorób, w tym cywilizacyjnych czy autoimmunologicznych, da się uleczyć za pomocą całkowitego postu lub diety warzywno-owocowej. Dlaczego post Dąbrowskiej jest tak restrykcyjny? Bo zakłada spożywanie niskoskrobiowych warzyw i niektórych owoców.
Cały post, trwający 6 tygodni, jest dwuetapowy. W tym czasie organizm ma między innymi oczyścić się z toksyn. Te działania, jak deklaruje autorka "Ciało i ducha ratować żywieniem", mają przynieść dodatkowe korzyści w postaci: zwiększenia energii witalnej i poprawienia sprawności umysłowej, a także regeneracji układu nerwowego, trawiennego oraz gruczołów i narządów wewnętrznych.
Kontrowersyjność postu Dąbrowskiej wynika z kaloryczności posiłków – łącznie w ciągu doby można spożywać maksymalnie 400-600 kCal! Na czym polega fenomen postu? Dzięki niskiej kaloryczności posiłków uruchamia się tzw. trawienie endogenne – organizm nie mogąc czerpać z węglowodanów, tłuszczów i białka w posiłkach, sięga do obecnych w organizmie złogów oraz zdegenerowanych tkanek.
Nic więc dziwnego, że gwiazdy tak chętnie przechodzą na post Dąbrowskiej – jednym z jego efektów jest spektakularna utrata nadprogramowych kilogramów w rekordowo krótkim czasie.
Owoce i warzywa w diecie
Post dr Dąbrowskiej – co można jeść na poście?
Choć post jest bardzo restrykcyjny, to gama produktów, które można spożywać w czasie jego trwania, jest stosunkowo szeroka. Podczas sześciotygodniowego postu należy spożywać jak najwięcej surowych warzyw – niskokalorycznych, bogatych w wodę oraz sole mineralne i witaminy. Wśród owoców dozwolone są tylko jabłka, gruszki, grejpfruty, cytryny i jagody.
- surówki (z dozwolonych w poście warzyw), jedno- lub kilkuskładnikowe, najlepiej, by były przygotowywane na świeżo
- soki z wyciskarki wolnoobrotowej i koktajle z warzyw z niewielkim dodatkiem owoców
- surowe i krótko gotowane (do 30 minut) zupy warzywne
- kiszonki
- warzywa surowe i gotowane na parze lub pieczone
- kiełki
- suszone warzywa i owoce (w ograniczonej ilości)
Post dr Dąbrowskiej – jakie gwiazdy są zwolennikami tej diety?
Wśród polskich gwiazd, które zakochały się w poście Dąbrowskiej i spektakularnych efektach, jakie on daje, do rekordzistek należą:
- Małgorzata Rozenek – w 2018 roku podjęła wyzwanie i bardzo szybko zachwyciła się postem Dąbrowskiej, akcentując, że to nie jest dieta, a post leczniczy. Już po 2 tygodniach celebrytka pochwaliła się przypływem sił witalnych i promienną cerą.
- Sonia Bohosiewicz – choć nie przyznała, ile straciła na rygorystycznej diecie, to zapewniała, że już po 14 dniach zauważyła, że jej skóra stała się promienna
- Karolina Szostak – przez 2 lata przeszła spektakularną przemianę, stając się inspiracją dla wielu celebrytek. Ile schudła w tym czasie Szostak? Aż 30 kilogramów!
- Katarzyna Skrzynecka – ponoć jej "wersja" postu była nieco mniej restrykcyjna i można ją nazwać raczej wegańskim detoksem, ale efekt również był imponujący. W 2019 roku Skrzynecka schudła 16 kg.
- Anna Popek – przyznała, że na poście była już kilkanaście lat temu, gdy jeszcze nie był popularny. Schudła wówczas aż 7 kg, choć głównym celem gwiazdy było wyleczenie się z alergii
- Izabela Janachowska – jej celem był powrót do wagi sprzed ciąży, ale przede wszystkim odciążenie organizmu od mięsa i słodyczy, które gwiazda lubiła jadać.
Zobacz także: