Trwa ładowanie...

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Tak, ale pod jednym warunkiem

Mozolne krojenie składników na sałatkę jarzynową sprawia, że w niewielu domach gospodyni ogranicza się do skromnej miseczki. Zazwyczaj hurtowe ilości posiekanej marchewki, ogórków, jabłka czy ziemniaków rodzą natrętne pytanie: co dalej?. No właśnie – czy sałatkę jarzynową można zamrozić, by cieszyć się jej smakiem także po świętach?
Share
Sałatka jarzynowa z majonezem niestety szybko się psuje
Sałatka jarzynowa z majonezem niestety szybko się psujeŹródło: 123RF
d2706vt

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa zasadniczo powinna być zjedzona w ciągu 1-2 dni po przygotowaniu, jeśli znajdują się w niej jajka, cebula i oczywiście majonez. Zwłaszcza on zdecydowanie skraca przydatność do spożycia tego świątecznego klasyku. Jeśli jednak przygotowaliście sałatkę z użyciem całego słoika majonezu, lepiej zaproście znajomych do konsumpcji. Taka sałatka długo w lodówce nie postoi i zdecydowanie nie należy jej mrozić.

Dlatego większość z nas przechowuje w lodówce sałatkę jarzynową bez majonezu, dodając go bezpośrednio przed podaniem potrawy na stół. Ten sposób sprawia, że sałatką można się cieszyć nawet przez kilka dni.

d2706vt

Co ciekawe, sałatkę bez majonezu można również z powodzeniem mrozić, pamiętając jednak, by w jej składzie nie znajdowały się ogórki kiszone, jajka i cebula. Dlaczego? Bo te produkty po odmrożeniu nie będą ani smakowały dobrze, ani pachniały i zdecydowanie sprawią, że sałatka będzie niejadalna.

Ugotowana, pokrojona w kostkę marchew, wymieszana z kukurydzą, groszkiem, ziemniakami, jabłkiem i selerem lub korzeniem pietruszki to idealna baza sałatki jarzynowej, którą z powodzeniem można mrozić.

Pokrojone i wymieszane warzywa wystarczy przełożyć do woreczka strunowego lub pojemnika do mrożenia i zamknąć szczelnie. W zamrażalniku mogą przebywać nawet 1-2 tygodnie. Warto mrozić je w małych porcjach na raz – dzięki temu świeża sałatka jarzynowa wyląduje na naszym stole w krótkim czasie.

Po wyjęciu woreczka z zamrażalnika należy przełożyć mieszankę warzyw do lodówki – wystarczy kilka godzin. Do tego świeżo krojony ogórek i cebula oraz ugotowane na twardo jajko. Po wymieszaniu z majonezem sałatka będzie smakować dokładnie tak, jak ta świeżo zrobiona.

d2706vt

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Zobacz także:

Lekka sałatka z ciecierzycą, selerem naciowym i pomidorkami koktajlowymi

Jest ci ciężko po świętach? Anna Lewandowska mówi, jak wrócić do formy

Szczepienie przeciw COVID-19. Przygotuj swój organizm za pomocą diety

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2706vt

Podziel się opinią

Share
d2706vt
d2706vt
Więcej tematów