Trwa ładowanie...

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Tak, ale pod jednym warunkiem

Mozolne krojenie składników na sałatkę jarzynową sprawia, że w niewielu domach gospodyni ogranicza się do skromnej miseczki. Zazwyczaj hurtowe ilości posiekanej marchewki, ogórków, jabłka czy ziemniaków rodzą natrętne pytanie: co dalej?. No właśnie – czy sałatkę jarzynową można zamrozić, by cieszyć się jej smakiem także po świętach?

Sałatka jarzynowa z majonezem niestety szybko się psujeSałatka jarzynowa z majonezem niestety szybko się psujeŹródło: 123RF
d9zj1o7
d9zj1o7

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa zasadniczo powinna być zjedzona w ciągu 1-2 dni po przygotowaniu, jeśli znajdują się w niej jajka, cebula i oczywiście majonez. Zwłaszcza on zdecydowanie skraca przydatność do spożycia tego świątecznego klasyku. Jeśli jednak przygotowaliście sałatkę z użyciem całego słoika majonezu, lepiej zaproście znajomych do konsumpcji. Taka sałatka długo w lodówce nie postoi i zdecydowanie nie należy jej mrozić.

Dlatego większość z nas przechowuje w lodówce sałatkę jarzynową bez majonezu, dodając go bezpośrednio przed podaniem potrawy na stół. Ten sposób sprawia, że sałatką można się cieszyć nawet przez kilka dni.

Co ciekawe, sałatkę bez majonezu można również z powodzeniem mrozić, pamiętając jednak, by w jej składzie nie znajdowały się ogórki kiszone, jajka i cebula. Dlaczego? Bo te produkty po odmrożeniu nie będą ani smakowały dobrze, ani pachniały i zdecydowanie sprawią, że sałatka będzie niejadalna.

Ugotowana, pokrojona w kostkę marchew, wymieszana z kukurydzą, groszkiem, ziemniakami, jabłkiem i selerem lub korzeniem pietruszki to idealna baza sałatki jarzynowej, którą z powodzeniem można mrozić.

d9zj1o7

Pokrojone i wymieszane warzywa wystarczy przełożyć do woreczka strunowego lub pojemnika do mrożenia i zamknąć szczelnie. W zamrażalniku mogą przebywać nawet 1-2 tygodnie. Warto mrozić je w małych porcjach na raz – dzięki temu świeża sałatka jarzynowa wyląduje na naszym stole w krótkim czasie.

Po wyjęciu woreczka z zamrażalnika należy przełożyć mieszankę warzyw do lodówki – wystarczy kilka godzin. Do tego świeżo krojony ogórek i cebula oraz ugotowane na twardo jajko. Po wymieszaniu z majonezem sałatka będzie smakować dokładnie tak, jak ta świeżo zrobiona.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Zobacz także:

d9zj1o7
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj