Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Tak, ale pod jednym warunkiem

Mozolne krojenie składników na sałatkę jarzynową sprawia, że w niewielu domach gospodyni ogranicza się do skromnej miseczki. Zazwyczaj hurtowe ilości posiekanej marchewki, ogórków, jabłka czy ziemniaków rodzą natrętne pytanie: co dalej?. No właśnie – czy sałatkę jarzynową można zamrozić, by cieszyć się jej smakiem także po świętach?

Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa z majonezem niestety szybko się psuje
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa zasadniczo powinna być zjedzona w ciągu 1-2 dni po przygotowaniu, jeśli znajdują się w niej jajka, cebula i oczywiście majonez. Zwłaszcza on zdecydowanie skraca przydatność do spożycia tego świątecznego klasyku. Jeśli jednak przygotowaliście sałatkę z użyciem całego słoika majonezu, lepiej zaproście znajomych do konsumpcji. Taka sałatka długo w lodówce nie postoi i zdecydowanie nie należy jej mrozić.

Dlatego większość z nas przechowuje w lodówce sałatkę jarzynową bez majonezu, dodając go bezpośrednio przed podaniem potrawy na stół. Ten sposób sprawia, że sałatką można się cieszyć nawet przez kilka dni.

Co ciekawe, sałatkę bez majonezu można również z powodzeniem mrozić, pamiętając jednak, by w jej składzie nie znajdowały się ogórki kiszone, jajka i cebula. Dlaczego? Bo te produkty po odmrożeniu nie będą ani smakowały dobrze, ani pachniały i zdecydowanie sprawią, że sałatka będzie niejadalna.

Ugotowana, pokrojona w kostkę marchew, wymieszana z kukurydzą, groszkiem, ziemniakami, jabłkiem i selerem lub korzeniem pietruszki to idealna baza sałatki jarzynowej, którą z powodzeniem można mrozić.

Pokrojone i wymieszane warzywa wystarczy przełożyć do woreczka strunowego lub pojemnika do mrożenia i zamknąć szczelnie. W zamrażalniku mogą przebywać nawet 1-2 tygodnie. Warto mrozić je w małych porcjach na raz – dzięki temu świeża sałatka jarzynowa wyląduje na naszym stole w krótkim czasie.

Po wyjęciu woreczka z zamrażalnika należy przełożyć mieszankę warzyw do lodówki – wystarczy kilka godzin. Do tego świeżo krojony ogórek i cebula oraz ugotowane na twardo jajko. Po wymieszaniu z majonezem sałatka będzie smakować dokładnie tak, jak ta świeżo zrobiona.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów