Lekka sałatka z ciecierzycą, selerem naciowym i pomidorkami koktajlowymi
Ta sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego smakuje wybornie. Świetnie sprawdzi się po świątecznym obżarstwie.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łodygi selera naciowego
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- ok. 70 g twardego koziego sera
- pół natki pietruszki lub kolendry
- opcjonalnie: 1/2 drobno pokrojonej papryczki chilli
Na sos winegret:
- 4-6 łyżek oliwy
- 2-3 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
Przepis
- W kubeczku mieszamy składniki sosu.
- Odsączamy ciecierzycę, selera naciowego kroimy na cząstki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Pietruszkę/kolendrę siekamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy pokrojoną papryczkę (opcjonalnie), dodajemy pokruszony ser.
- Zalewamy winegretem i delikatnie mieszamy całość.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl