Szczepienie przeciw COVID-19. Przygotuj swój organizm za pomocą diety

Jak wiadomo, jedzenie ma moc leczniczą, a nasza dieta czy właściwie styl żywienia odbija się na naszym zdrowiu. Jest to szczególnie istotne w dobie pandemii, gdy każdy z nas drży o zdrowie swoje i swoich bliskich. A jak się odżywiać i czego unikać przed i po szczepieniu przeciw COVID-19?

Domowy rosół z makaronemOd dawna wiadomo, że jedzenie ma moc leczniczą
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pandemia zatacza coraz szersze kręgi, a infekcja covidowa nie oszczędza nikogo. Nowe mutacje wirusa, długi ogon COVID-19 i powikłania po infekcji koronawirusowej to tematy, które budzą we wszystkich lęk. Coraz więcej osób, mimo obaw, decyduje się na szczepienie, coraz większa część populacji jest już zaszczepiona.

Choć wokół szczepień przeciwko COVID-19 jest niemal tak wiele kontrowersji, jak wokół samej choroby, to niemal każdy choć przez chwilę myślał o zaszczepieniu się. Co wielu z nas powstrzymuje? Lęk przed skutkami ubocznymi szczepionki. Na szczęście w pewnym stopniu mamy wpływ na reakcję naszego organizmu. Odpowiedź tkwi w… odpowiedniej diecie i właściwych pokarmach.

Jak się przygotować do szczepienia – o tym pamiętaj

Dolegliwości, jakie mogą pojawić się po szczepieniu to dreszcze, gorączka, osłabienie, zmęczenie i nudności. Ma to ścisły związek z odpowiedzią autoimmunologiczną organizmu i nie jest wcale złym znakiem. W ten sposób organizm buduje odporność. Czy to znaczy, że na te dolegliwości trzeba się godzić? Wcale nie, można je zmniejszyć i to za pomocą diety.

A jak się przygotować do szczepienia? Oto, o czym warto pamiętać na kilka tygodni przed szczepieniem

  1. Zmień dietę. Najzdrowsza, zdaniem lekarzy, jest dieta śródziemnomorska, eliminująca czerwone mięso na rzecz warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych i źródeł kwasów omega-3 i omega-6. Ta dieta wykazuje działanie przeciwzapalne, ale jeżeli nie możesz na nią przejść, to spróbuj przynajmniej ograniczyć czerwone mięso i wyroby mięsne, takie jak kiełbasy, parówki, wędliny itd. Są prozapalne i mogą być rakotwórcze.
  2. Zadbaj o jelita. Chodzi o wsparcie mikroflory jelitowej, bo to z jelit pochodzi nasze zdrowie. Prawidłowo funkcjonujące jelita zapewniają nie tylko prawidłowe trawienie, ale właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego – budują więc odporność. Jak zadbać o jelita? Wystarczy wzbogacić dietę o kiszonki i fermentowane produkty mleczne – kefir, maślankę, jogurt naturalny. Badania wykazały, że prawidłowo funkcjonujący mikrobiom jelitowy może zwiększać odpowiedź immunologiczną na szczepionkę.
  3. Nie zapomnij o błonniku. Błonnik pokarmowy działa niczym szczoteczka, która wymiata niechcianych lokatorów i resztki z końcowego odcinka układu pokarmowego. Oczyszcza więc z toksyn i poprawia funkcjonowanie jelit. Wraz z produktami probiotycznymi i tymi, które zawierają kwas mlekowy, błonnik wspiera odporność organizmu.
  4. Ogranicz stres, zwalcz smutek. Przewlekły stres, depresja, nerwice – to wpływa bezpośrednie na nasze zdrowie fizyczne, zmniejszając odporność organizmu. Jak z tym walczyć? Cóż, być może gorzka czekolada i banany nie uleczą z depresji, ale dla zapracowanych i smutnych z powodu izolacji na pewno będą dobrym remedium na złe emocje, obniżające odporność.

5 powodów, dla których powinieneś zacząć jeść kiszonki jeszcze dziś

Co jeść po szczepieniu – produkty lecznicze i niewskazane

Odpowiednia dieta, oczyszczenie jelit ze złogów, usprawnienie ich pracy – wystarczy kilka tygodni, by wprowadzone w życie nowe, zdrowe nawyki przygotowały organizm na szczepienie. A jak wspierać organizm tuż po podaniu pierwszej dawki?

  • Pij wodę. Nawadnianie organizmu to hasło, które mamy już zakodowane w głowie. Faktycznie zwłaszcza po szczepieniu warto pamiętać, by przyjmować płyny regularnie i w odpowiedniej ilości. Gorączka, ból głowy, nudności – mogą pojawić się po szczepieniu, a ich skutki zniweluje w znacznym stopniu woda, która reguluje poziom ciśnienia tętniczego i zapobiega skutkom nadmiernej utraty płynów przez organizm w trakcie gorączki.
  • Jedz lekko, lecz pożywnie. Żadnych drastycznych diet – ani dieta niskokaloryczna, ani eliminacyjna nie będzie zdrowa dla organizmu po szczepieniu. Koniecznie należy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości białka, a także mikroelementów z warzyw i owoców.
  • Babcine sposoby na złe samopoczucie. Objawy grypopodobne? Nic tak dobrze nam nie zrobi, jak miska rosołu. Najlepiej, by był to długo gotowany wywar, koniecznie z warzywami i naturalnymi antybiotykami: cebulą, czosnkiem, imbirem, kurkumą.
  • Niski indeks glikemiczny – produkty, które nie powodują nagłego wyrzutu glukozy do krwi, są prawdopodobnie najlepsze na pierwsze dni po szczepieniu. Dlaczego? To one mają działanie przeciwzapalne. Kiedy możesz, sięgaj po brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, warzywa strączkowe i zielone warzywa.
  • Błonnik i kiszonki. Jeśli wprowadzasz je na kilka tygodni przed szczepieniem, pamiętaj, by korzystać z ich dobrodziejstw także po szczepieniu, nawet przez kilka tygodni. Budowanie prawidłowej mikrobioty jelit jest czasochłonne.
  • Naturalne antybiotyki. Wspierają odporność i dbają o to, by chorobotwórcze patogeny trzymały się od nas z daleka. Warto pamiętać, by pojawiały się nie tylko wtedy, kiedy choroba atakuje, ale by były obecne w diecie na co dzień, bo to buduje nasz system do walki z chorobami. Naturalne, roślinne antybiotyki to nie tylko czosnek i cebula, ale także miód, imbir i chrzan. Coraz częściej mówi się także o właściwościach prozdrowotnych propolisu, echinacei, ekstraktu z grejpfruta i octu jabłkowego.
  • Zapomnij o żywności przetworzonej, tłustej i słodyczy. Przynajmniej na czas szczepienia warto pozwolić organizmowi, by mógł się skupić na tym, co ważne. Obciążanie go nadmiarem tłustej, przetworzonej żywności i słodyczy nie jest wskazane, a wręcz może nasilić niektóre dolegliwości.
Kiszonki w słoiku
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów