Trwa ładowanie...

Jest ci ciężko po świętach? Anna Lewandowska mówi, jak wrócić do formy

Niedawno Anna Lewandowska pokazywała, jak zorganizować nieco zdrowszą wersję świątecznych przysmaków, dziś porusza bardzo ważny temat: powrotu o formy po świętach. Bynajmniej jednak nie chodzi o figurę i tężyznę fizyczną.
Share
Anna Lewandowska mówi, jak w kilku krokach zmienić nawyki żywieniowe
Anna Lewandowska mówi, jak w kilku krokach zmienić nawyki żywienioweŹródło: Instagram
d298o5y

Anna Lewandowska porusza temat kiszonek

Żona Lewandowskiego, zarówno na swoim blogu "Healthy plan by Ann", jak i na Instagramie, wiele miejsca poświęca zmianie nawyków żywieniowych. Ciesząca się niesłabnącą popularnością akcja pod hashtagiem #małekrokidużazmiana po świętach wielkanocnych ruszyła z nowym tematem.

Chodzi o przywracanie i dbanie o równowagę mikroflory jelitowej, określanej również mikrobiotą. Anna Lewandowska nawiązuje do bardzo modnej w ostatnich latach dbałości o jelita i ich prawidłowe funkcjonowanie. Wiąże się to z teorią, według której w jelitach znajduje się nasz "drugi mózg" i w myśl której całe zdrowie wywodzi się właśnie z układu pokarmowego, a konkretnie z jelit.

d298o5y

Stąd wynika troska Lewandowskiej o prawidłową pracę jelit, której źródłem jest prawidłowa flora bakteryjna. Klucz dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale nie tylko. Bakterie żyjące w naszych jelitach odpowiadają też m.in. za odpowiednią pracę układu odpornościowego, za nasz nastrój, samopoczucie psychiczne oraz kondycję fizyczną – tłumaczy trenerka w poście na Instagramie.

5 powodów, dla których warto jeść kiszonki

A jak dbać o jelita? Jednym z najważniejszych sposobów jest jedzenie produktów probiotycznych, czyli tych, które wzbogacają mikrobiotę jelitową. Lewandowska wśród nich wymienia oczywiście kiszonki, ale także jogurty probiotyczne i błonnik pokarmowy.

d298o5y

Na blogu Lewandowska przyznaje, że lubi kiszonki i przygotowuje je sama, a także kupuje na targu z ekologiczną żywnością. Kiszonki, jak akcentuje trenerka, to samo zdrowie – poza wspieraniem mikroflory jelitowej, pomagają w syntetyzowaniu niektórych witamin i są bogate w błonnik pokarmowy oraz mikroelementy.

Ale uwaga – jak dodaje Anna Lewandowska, kiszonki zawierają także dużo soli, więc należy zachować ostrożność z ich spożywaniem. Najlepiej, jeżeli będą dodatkiem do dania głównego.

A jakie produkty można kisić? Niemal wszystkie, o czym zapewnia Lewandowska, dodając, że należy wybierać te, które mają dużą zawartość wody i cukru.

Zobacz także:

Czy jajka można "przedawkować"? Skutki nadmiernego spożycia jajek

Pyszny i zdrowy koktajl ze szpinakiem, bananem i sezamem

Koktajl spalający tłuszcz. Pożegnaj dodatkowe kilogramy po świętach!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d298o5y

Podziel się opinią

Share
d298o5y
d298o5y
Więcej tematów