Trwa ładowanie...

Jest ci ciężko po świętach? Anna Lewandowska mówi, jak wrócić do formy

Niedawno Anna Lewandowska pokazywała, jak zorganizować nieco zdrowszą wersję świątecznych przysmaków, dziś porusza bardzo ważny temat: powrotu o formy po świętach. Bynajmniej jednak nie chodzi o figurę i tężyznę fizyczną.

Anna Lewandowska mówi, jak w kilku krokach zmienić nawyki żywienioweAnna Lewandowska mówi, jak w kilku krokach zmienić nawyki żywienioweŹródło: Instagram
d110qqa
d110qqa

Anna Lewandowska porusza temat kiszonek

Żona Lewandowskiego, zarówno na swoim blogu "Healthy plan by Ann", jak i na Instagramie, wiele miejsca poświęca zmianie nawyków żywieniowych. Ciesząca się niesłabnącą popularnością akcja pod hashtagiem #małekrokidużazmiana po świętach wielkanocnych ruszyła z nowym tematem.

Chodzi o przywracanie i dbanie o równowagę mikroflory jelitowej, określanej również mikrobiotą. Anna Lewandowska nawiązuje do bardzo modnej w ostatnich latach dbałości o jelita i ich prawidłowe funkcjonowanie. Wiąże się to z teorią, według której w jelitach znajduje się nasz "drugi mózg" i w myśl której całe zdrowie wywodzi się właśnie z układu pokarmowego, a konkretnie z jelit.

Stąd wynika troska Lewandowskiej o prawidłową pracę jelit, której źródłem jest prawidłowa flora bakteryjna. Klucz dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale nie tylko. Bakterie żyjące w naszych jelitach odpowiadają też m.in. za odpowiednią pracę układu odpornościowego, za nasz nastrój, samopoczucie psychiczne oraz kondycję fizyczną – tłumaczy trenerka w poście na Instagramie.

5 powodów, dla których warto jeść kiszonki

A jak dbać o jelita? Jednym z najważniejszych sposobów jest jedzenie produktów probiotycznych, czyli tych, które wzbogacają mikrobiotę jelitową. Lewandowska wśród nich wymienia oczywiście kiszonki, ale także jogurty probiotyczne i błonnik pokarmowy.

d110qqa

Na blogu Lewandowska przyznaje, że lubi kiszonki i przygotowuje je sama, a także kupuje na targu z ekologiczną żywnością. Kiszonki, jak akcentuje trenerka, to samo zdrowie – poza wspieraniem mikroflory jelitowej, pomagają w syntetyzowaniu niektórych witamin i są bogate w błonnik pokarmowy oraz mikroelementy.

Ale uwaga – jak dodaje Anna Lewandowska, kiszonki zawierają także dużo soli, więc należy zachować ostrożność z ich spożywaniem. Najlepiej, jeżeli będą dodatkiem do dania głównego.

A jakie produkty można kisić? Niemal wszystkie, o czym zapewnia Lewandowska, dodając, że należy wybierać te, które mają dużą zawartość wody i cukru.

Zobacz także:

d110qqa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d110qqa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d110qqa
Więcej tematów