Czerwony ryż z boczkiem i cukinią. Obiad palce lizać

Czerwony ryż ze złocistymi pieczarkami, cukinią, różową cebulą i chipsami z boczku. Niebanalny pomysł na smaczny i szybki obiad. Wypróbujcie koniecznie. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Ryż po wiejskuRyż po wiejsku
Monika Lemko

Składniki

  • 250 g ryżu czerwonego naturalnego
  • 150 g cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 250 g bardzo małych pieczarek
  • 1 mała cukinia ok. 200 g
  • 1 cebula różowa
  • świeży szczypiorek
  • mielona kurkuma
  • sól himalajska różowa
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przepis

  • W garnku z dodatkiem soli ugotować ryż, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pieczarki umyć, osuszyć, większe przekroić na połowę, albo na ćwiartki, a cukinię w drobną kostkę.
  • Cebulę pokroić na połowę, następnie na dwie, trzy części i rozdzielić liście. Można pokroić w grube pióra. Patelnię rozgrzać, partiami podsmażyć plastry boczku, na tzw., chipsy, przełożyć na talerzyk.
  • Na tłuszcz, który powstał z wytopienia boczku, (jeśli jest za dużo, to należy odlać, wystarczy niewielka ilość) zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i je podsmażyć, na początku ich nie mieszamy, woda odparuje i grzyby zaczną się smażyć, a nie dusić. Dodać ok. 1 płaską łyżeczkę kurkumy, pieprz i pomieszać.
  • Na sam koniec dodać cukinię, krótko ją podsmażyć, powinna być al dente. Wymieszać z ugotowanym (odcedzonym) ryżem, dużą ilość posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Przygotowane danie przykryć pokrywą i pozostawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły. Ryż z cukinią i pieczarkami podawać z chipsami z boczku.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne