Czerwiec 2019. Sezon na borówki rozpoczęty

Sezon 2019 na borówki rozpoczęty. Spożywanie kubka borówek amerykańskich dziennie ogranicza czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. To nie koniec. Zdradzamy, dlaczego warto jeść borówki.

Borówki, czym kierować się przy zakupie
Źródło zdjęć: © East News
Dominika Czerniszewska

Borówki, czym kierować się przy zakupie?

Borówki są intensywnie niebieskie. Należy unikać borówek miękkich, uszkodzonych i wilgotnych, ponieważ szybko spleśnieją. Z tego powodu borówkę amerykańską powinno się myć tuż przed podaniem. Jeśli chcemy ją przechowywać w lodówce, pamiętajmy, by spożyć ją przed upływem tygodnia.

Borówka zmniejsza ryzyko serca

Codzienne zjadanie 150 gramów borówek amerykańskich (mniej więcej filiżanka) zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc. – informuje "American Journal of Clinical Nutrition".

Borówka zawiera kwas elagowy, kwas foliowy i wspomniane już antyoksydanty. Dzięki temu może być stosowana w działaniach profilaktycznych chorób nowotworowych przełyku, krtani i płuc. W tej dziedzinie borówka jest bardziej skuteczna niż jej bliska kuzynka – czarna jagoda.

Spożywanie borówki pozytywnie wpływa na pracę mózgu, m.in. poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Dzięki wysokiemu stężeniu antyoksydantów i polifenoli, borówka zapobiega również powstawaniu zapaleń.

Borówki - wartości odżywcze

100 g borówek zaspokaja 14 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Borówki mają przy tym stosunkowo niewiele kalorii. Dzięki temu wspierają pracę układu trawiennego oraz wspomagają odchudzanie. Borówka poprawia wchłanianie składników odżywczych.

Borówki amerykańskie mają dużo witaminy C. Oprócz tego zawierają także dość sporo witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Borówka amerykańska jest bogata w cenne składniki antyoksydacyjne oraz pektyny, rodzaj błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W borówkach znajdują się również substancje odżywcze, takie jak potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, selen, cynk, miedź i wapń.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć