Czerwiec 2019. Sezon na borówki rozpoczęty
Sezon 2019 na borówki rozpoczęty. Spożywanie kubka borówek amerykańskich dziennie ogranicza czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. To nie koniec. Zdradzamy, dlaczego warto jeść borówki.
Borówki, czym kierować się przy zakupie?
Borówki są intensywnie niebieskie. Należy unikać borówek miękkich, uszkodzonych i wilgotnych, ponieważ szybko spleśnieją. Z tego powodu borówkę amerykańską powinno się myć tuż przed podaniem. Jeśli chcemy ją przechowywać w lodówce, pamiętajmy, by spożyć ją przed upływem tygodnia.
Borówka zmniejsza ryzyko serca
Codzienne zjadanie 150 gramów borówek amerykańskich (mniej więcej filiżanka) zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc. – informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
Borówka zawiera kwas elagowy, kwas foliowy i wspomniane już antyoksydanty. Dzięki temu może być stosowana w działaniach profilaktycznych chorób nowotworowych przełyku, krtani i płuc. W tej dziedzinie borówka jest bardziej skuteczna niż jej bliska kuzynka – czarna jagoda.
Spożywanie borówki pozytywnie wpływa na pracę mózgu, m.in. poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Dzięki wysokiemu stężeniu antyoksydantów i polifenoli, borówka zapobiega również powstawaniu zapaleń.
Borówki - wartości odżywcze
100 g borówek zaspokaja 14 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Borówki mają przy tym stosunkowo niewiele kalorii. Dzięki temu wspierają pracę układu trawiennego oraz wspomagają odchudzanie. Borówka poprawia wchłanianie składników odżywczych.
Borówki amerykańskie mają dużo witaminy C. Oprócz tego zawierają także dość sporo witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Borówka amerykańska jest bogata w cenne składniki antyoksydacyjne oraz pektyny, rodzaj błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W borówkach znajdują się również substancje odżywcze, takie jak potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, selen, cynk, miedź i wapń.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl