Trwa ładowanie...

Czerstwy chleb? Nie wyrzucaj, da się go uratować!

Wyrzucanie pieczywa zakorzenione jest w naszej podświadomości jako jeden z największych grzechów. Istnieje nawet przesąd, mówiący o tym, że wyrzucanie pieczywa może ściągnąć na człowieka widmo głodu. Obecnie, gdy kwestia niemarnowania żywności podnoszona jest nieustannie, warto poznać sposoby na odświeżenie czerstwego chleba czy bułek.

Istnieje szereg sposobów na odświeżenie czerstwego chlebaIstnieje szereg sposobów na odświeżenie czerstwego chlebaŹródło: 123RF
d4ap1tr
d4ap1tr

Chleb – jak przechowywać, by pozostał dłużej świeży

Warto wiedzieć, że dobry, tradycyjnie pieczony chleb na zakwasie niegdyś zachowywał świeżość przez wiele dni – taki chleb piekły nasze babki i prababki. Obecnie zwłaszcza chleb niskiej jakości czerstwieje lub, co gorsza, pleśnieje – takiego chleba nie można ani odświeżyć, ani ponownie wykorzystać.

Dlatego warto stawiać na dobry chleb z lokalnej piekarni: nie kupujmy pieczywa w dużych marketach i dyskontach. Jeżeli wybieramy pieczywo zapakowane w foliowy worek, po przyjściu do domu koniecznie go przełóżmy do przeznaczonego w tym celu woreczka z bawełny czy lnu i schowajmy chleb do chlebaka.

Uwaga! Chleb krojony czerstwieje szybciej, dlatego lepiej nie kupować go zbyt często, ale za to w tej postaci świetnie nadaje się do mrożenia – później bez trudu z zamrażalnika można wyjąć kromkę lub dwie, które gotowe będą do zjedzenia już po kilku chwilach spędzonych poza lodówką.

Jak przechowywać pieczywo?

Błyskawiczny sposób na odświeżenie czerstwego chleba

Co zrobić z chlebem, którego świeżość przeminęła? Jest na to błyskawiczny sposób, który pozwala cieszyć się świeżym, pachnącym chlebem z chrupiącą skórką już w kilka chwil.

d4ap1tr

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie weź bochenek chleba i potrzyj jego powierzchnię kostką lodu. Wstaw na 10 minut do piekarnika i gotowe! Intensywny zapach, niczym z piekarni o poranku, będzie oznaką, że chleb jest gotowy do schrupania!

Inne patenty na czerstwe pieczywo

Poza trikiem z kostką lodu, istnieje szereg użytecznych sposobów na uratowanie pieczywa przed koszem na odpadki. Oto najlepsze z nich

  • Owiń chleb w lnianą ściereczkę i skrop go wodą. Wstaw bochenek do piekarnika rozgrzanego do 220-250 stopni Celsjusza dosłownie na kilkanaście sekund.
  • Zwilż chleb wodą, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Cały bochenek potrzebuje około 15-2 minut, bułeczki – zaledwie 5 minut.
  • Włóż bochenek chleba lub bułkę pod strumień zimnej wody i pozwól pieczywu lekko nasiąknąć wodą. Następnie wstaw je do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na około 7-10 minut.
  • Posmaruj chleb mlekiem przy pomocy pędzelka. Wstaw do mikrofali ustawionej na najwyższą moc na 10-15 sekund.
  • Wstaw chleb do mikrofali ustawionej na najwyższą moc wraz z niewielkim pojemnikiem wypełnionym wodą – para wodna sprawi, że chleb ponownie stanie się miękki i wilgotny.
  • Zagotuj w garnku wodę i umieść w nim koszyk do gotowania na parze. W koszyku ułóż bułki i przykryj garnek pokrywką. Pozostaw na kilka minut, kontrolując stopień miękkości bułek.
  • Jeśli masz pieczywo krojone, przełóż je do pojemnika na żywność wraz z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki bądź kilkoma łodygami selera naciowego. Umieść w lodówce na 1-1,5 godziny.

Recykling – co zrobić z czerstwym pieczywem?

Gdy nie mamy ochoty na kanapkę lub po prostu nie chce nam się odświeżać pieczywa, można dać mu nowe życie w inny sposób.

d4ap1tr

Najbardziej popularne jest zrobienie tostów francuskich, a co ważne do tego celu nadaje się właściwie każdy rodzaj pieczywa – pokrojona w małe kromki bułka, słodkie bułki drożdżowe czy chałka. Możesz je namoczyć w mieszance jajek i mleka z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Idealne jako słodkie śniadanie. Chleb pszenny, ciężkie razowce czy chleby na zakwasie będą smakowały świetnie po zanurzeniu ich w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli, pieprzu, świeżych ziół czy wyrazistego, drobno startego sera dojrzewającego. Wystarczy usmażyć na klarowanym maśle lub oleju i gotowe! Możliwości jest naprawdę wiele.

Anglicy z czerstwego pieczywa przygotowują pudding na słodko, Włosi z kolei robią sałatkę – to panzanella, toskańska sałatka z cebulą, chlebem i pomidorami – a Hiszpanie obowiązkowo do gazpacho oprócz pomidorów i papryki dodają czerstwe pieczywo.

A grzanki? Ulubione danie dzieci, ale też sentymentalny smak dzieciństwa wielu dorosłych. Gdy brakuje czasu, wystarczy ser i sos pomidorowy, w weekend warto poświęcić trochę energii i usmażyć pieczarki lub postawić na bardziej nieoczywiste dodatki.

Świeży chleb na desce 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d4ap1tr
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4ap1tr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ap1tr
Więcej tematów