Czerstwy chleb? Nie wyrzucaj, da się go uratować!
Wyrzucanie pieczywa zakorzenione jest w naszej podświadomości jako jeden z największych grzechów. Istnieje nawet przesąd, mówiący o tym, że wyrzucanie pieczywa może ściągnąć na człowieka widmo głodu. Obecnie, gdy kwestia niemarnowania żywności podnoszona jest nieustannie, warto poznać sposoby na odświeżenie czerstwego chleba czy bułek.
Chleb – jak przechowywać, by pozostał dłużej świeży
Warto wiedzieć, że dobry, tradycyjnie pieczony chleb na zakwasie niegdyś zachowywał świeżość przez wiele dni – taki chleb piekły nasze babki i prababki. Obecnie zwłaszcza chleb niskiej jakości czerstwieje lub, co gorsza, pleśnieje – takiego chleba nie można ani odświeżyć, ani ponownie wykorzystać.
Dlatego warto stawiać na dobry chleb z lokalnej piekarni: nie kupujmy pieczywa w dużych marketach i dyskontach. Jeżeli wybieramy pieczywo zapakowane w foliowy worek, po przyjściu do domu koniecznie go przełóżmy do przeznaczonego w tym celu woreczka z bawełny czy lnu i schowajmy chleb do chlebaka.
Uwaga! Chleb krojony czerstwieje szybciej, dlatego lepiej nie kupować go zbyt często, ale za to w tej postaci świetnie nadaje się do mrożenia – później bez trudu z zamrażalnika można wyjąć kromkę lub dwie, które gotowe będą do zjedzenia już po kilku chwilach spędzonych poza lodówką.
Jak przechowywać pieczywo?
Błyskawiczny sposób na odświeżenie czerstwego chleba
Co zrobić z chlebem, którego świeżość przeminęła? Jest na to błyskawiczny sposób, który pozwala cieszyć się świeżym, pachnącym chlebem z chrupiącą skórką już w kilka chwil.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie weź bochenek chleba i potrzyj jego powierzchnię kostką lodu. Wstaw na 10 minut do piekarnika i gotowe! Intensywny zapach, niczym z piekarni o poranku, będzie oznaką, że chleb jest gotowy do schrupania!
Inne patenty na czerstwe pieczywo
Poza trikiem z kostką lodu, istnieje szereg użytecznych sposobów na uratowanie pieczywa przed koszem na odpadki. Oto najlepsze z nich
- Owiń chleb w lnianą ściereczkę i skrop go wodą. Wstaw bochenek do piekarnika rozgrzanego do 220-250 stopni Celsjusza dosłownie na kilkanaście sekund.
- Zwilż chleb wodą, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Cały bochenek potrzebuje około 15-2 minut, bułeczki – zaledwie 5 minut.
- Włóż bochenek chleba lub bułkę pod strumień zimnej wody i pozwól pieczywu lekko nasiąknąć wodą. Następnie wstaw je do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na około 7-10 minut.
- Posmaruj chleb mlekiem przy pomocy pędzelka. Wstaw do mikrofali ustawionej na najwyższą moc na 10-15 sekund.
- Wstaw chleb do mikrofali ustawionej na najwyższą moc wraz z niewielkim pojemnikiem wypełnionym wodą – para wodna sprawi, że chleb ponownie stanie się miękki i wilgotny.
- Zagotuj w garnku wodę i umieść w nim koszyk do gotowania na parze. W koszyku ułóż bułki i przykryj garnek pokrywką. Pozostaw na kilka minut, kontrolując stopień miękkości bułek.
- Jeśli masz pieczywo krojone, przełóż je do pojemnika na żywność wraz z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki bądź kilkoma łodygami selera naciowego. Umieść w lodówce na 1-1,5 godziny.
Recykling – co zrobić z czerstwym pieczywem?
Gdy nie mamy ochoty na kanapkę lub po prostu nie chce nam się odświeżać pieczywa, można dać mu nowe życie w inny sposób.
Najbardziej popularne jest zrobienie tostów francuskich, a co ważne do tego celu nadaje się właściwie każdy rodzaj pieczywa – pokrojona w małe kromki bułka, słodkie bułki drożdżowe czy chałka. Możesz je namoczyć w mieszance jajek i mleka z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Idealne jako słodkie śniadanie. Chleb pszenny, ciężkie razowce czy chleby na zakwasie będą smakowały świetnie po zanurzeniu ich w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli, pieprzu, świeżych ziół czy wyrazistego, drobno startego sera dojrzewającego. Wystarczy usmażyć na klarowanym maśle lub oleju i gotowe! Możliwości jest naprawdę wiele.
Anglicy z czerstwego pieczywa przygotowują pudding na słodko, Włosi z kolei robią sałatkę – to panzanella, toskańska sałatka z cebulą, chlebem i pomidorami – a Hiszpanie obowiązkowo do gazpacho oprócz pomidorów i papryki dodają czerstwe pieczywo.
A grzanki? Ulubione danie dzieci, ale też sentymentalny smak dzieciństwa wielu dorosłych. Gdy brakuje czasu, wystarczy ser i sos pomidorowy, w weekend warto poświęcić trochę energii i usmażyć pieczarki lub postawić na bardziej nieoczywiste dodatki.
Zobacz także: