WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Pięć prostych i szybkich pomysłów na śledzie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

/ 6Co jeść w czasie postu?

Obraz
© 123RF

Ostatni wtorek przed Wielkim Postem to w Polsce tradycyjny "śledzik". Tego dnia powinniśmy nie tylko dobrze się najeść, ale również przygotować jak najwięcej potraw ze śledzia, jednej z najzdrowszych ryb bałtyckich. Śledzie, choć traktowane często po macoszemu, są bardzo wdzięcznym produktem, z którego przygotujemy bardzo smaczne dania. Oto nasze propozycje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Śledzie z pieczarkami

Obraz
© 123RF

Do śledzi pasują przeróżne sosy, ale również warzywa i grzyby. Śledzie z pieczarkami są łatwe do przyrządzenia i wyjątkowo pyszne. Potrzebujemy: kilka śledzi w oleju, słoiczek marynowanych pieczarek, czerwoną i białą cebulę, olej, ocet, sól i pieprz.

Obie cebule siekamy w kostkę i zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy. Śledzie kroimy w dzwonka, pieczarki w ćwiartki. Do miski wkładamy wszystkie składniki, olej mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem, marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

/ 6Sałatka ze śledzia

Obraz
© 123RF

Sałatki śledziowe to obowiązkowy element na "śledzikowych" przyjęciach. Przygotowuje się je na przeróżne sposoby, wykorzystując śledzie świeże, marynowane lub z zalewy. My potrzebujemy surowe filety ze śledzi, a dodatkowo olej, ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i wodę.

Z filetów ściągamy skórę i usuwamy ości. Układamy je w szerokim słoiku. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, szklankę octu, kilka łyżek soli i cukru oraz pół szklanki oleju i przyprawy. Gotujemy krótko, aż cukier się rozpuści. Marynatą zalewamy śledzie, zakręcamy słoik i odstawiamy na dwa dni.

/ 6Śledzie słodko-kwaśne

Obraz
© 123RF

Solone filety ze śledzi możemy wykorzystać do doskonałego dania, które polubią zarówno miłośnicy ryb, jak i ci, którzy lubią kuchnię orientalną. Składniki: kilka solonych filetów ze śledzia, mleko, papryka czerwona, ananas z puszki, cukier, ocet, sól, pieprz, olej, keczup, przyprawa pięciu smaków.

Filety moczymy w mleku, odsączamy i osuszamy. Paprykę i ananasa kroimy w kostkę. Go garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, ocet, przyprawy i gotujemy kilka minut. Dodajemy paprykę i ananasa, znów gotujemy. Sos studzimy i zalewamy nim śledzie.

/ 6Śledzie po japońsku

Obraz
© 123RF

Japończycy nie znają tego przepisu, ale w Polsce od lat tak właśnie nazywa się śledzie z majonezem, śmietaną i innymi dodatkami. Potrzebujemy: kilka filetów śledziowych z zalewy, majonez, śmietanę 18 proc., cebulę, jajka, groszek konserwowy i pieprz.

Śledzie kroimy w dzwonka, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Na półmisku układamy śledzie, na nich jajka i groszek oraz posiekaną cebulę. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i sosem polewamy rybę.

/ 6Śledzie pod pierzynką

Obraz
© 123RF

I na koniec przepis na danie, które ma w naszym kraju chyba najwięcej zwolenników. Pierzynka to nic innego, jak mieszanka warzyw, którą przekłada się warstwy śledzi. Składniki: filety śledziowe w oleju, marchewka, ziemniaki, cebula, żółty ser, ogórki konserwowe, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz.

Ziemniaki i marchewkę gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. W drobną kostkę kroimy również ogórki i cebulę. Warzywa mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wkładamy warstwę śledzi, warstwę warzyw, znów śledzi, znów warzyw i tak do końca. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru