Co jeść w czasie postu?
Ostatni wtorek przed Wielkim Postem to w Polsce tradycyjny "śledzik". Tego dnia powinniśmy nie tylko dobrze się najeść, ale również przygotować jak najwięcej potraw ze śledzia, jednej z najzdrowszych ryb bałtyckich. Śledzie, choć traktowane często po macoszemu, są bardzo wdzięcznym produktem, z którego przygotujemy bardzo smaczne dania. Oto nasze propozycje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Śledzie z pieczarkami
Do śledzi pasują przeróżne sosy, ale również warzywa i grzyby. Śledzie z pieczarkami są łatwe do przyrządzenia i wyjątkowo pyszne. Potrzebujemy: kilka śledzi w oleju, słoiczek marynowanych pieczarek, czerwoną i białą cebulę, olej, ocet, sól i pieprz.
Obie cebule siekamy w kostkę i zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy. Śledzie kroimy w dzwonka, pieczarki w ćwiartki. Do miski wkładamy wszystkie składniki, olej mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem, marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sałatka ze śledzia
Sałatki śledziowe to obowiązkowy element na "śledzikowych" przyjęciach. Przygotowuje się je na przeróżne sposoby, wykorzystując śledzie świeże, marynowane lub z zalewy. My potrzebujemy surowe filety ze śledzi, a dodatkowo olej, ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i wodę.
Z filetów ściągamy skórę i usuwamy ości. Układamy je w szerokim słoiku. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, szklankę octu, kilka łyżek soli i cukru oraz pół szklanki oleju i przyprawy. Gotujemy krótko, aż cukier się rozpuści. Marynatą zalewamy śledzie, zakręcamy słoik i odstawiamy na dwa dni.
Śledzie słodko-kwaśne
Solone filety ze śledzi możemy wykorzystać do doskonałego dania, które polubią zarówno miłośnicy ryb, jak i ci, którzy lubią kuchnię orientalną. Składniki: kilka solonych filetów ze śledzia, mleko, papryka czerwona, ananas z puszki, cukier, ocet, sól, pieprz, olej, keczup, przyprawa pięciu smaków.
Filety moczymy w mleku, odsączamy i osuszamy. Paprykę i ananasa kroimy w kostkę. Go garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, ocet, przyprawy i gotujemy kilka minut. Dodajemy paprykę i ananasa, znów gotujemy. Sos studzimy i zalewamy nim śledzie.
Śledzie po japońsku
Japończycy nie znają tego przepisu, ale w Polsce od lat tak właśnie nazywa się śledzie z majonezem, śmietaną i innymi dodatkami. Potrzebujemy: kilka filetów śledziowych z zalewy, majonez, śmietanę 18 proc., cebulę, jajka, groszek konserwowy i pieprz.
Śledzie kroimy w dzwonka, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Na półmisku układamy śledzie, na nich jajka i groszek oraz posiekaną cebulę. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i sosem polewamy rybę.
Śledzie pod pierzynką
I na koniec przepis na danie, które ma w naszym kraju chyba najwięcej zwolenników. Pierzynka to nic innego, jak mieszanka warzyw, którą przekłada się warstwy śledzi. Składniki: filety śledziowe w oleju, marchewka, ziemniaki, cebula, żółty ser, ogórki konserwowe, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz.
Ziemniaki i marchewkę gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. W drobną kostkę kroimy również ogórki i cebulę. Warzywa mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wkładamy warstwę śledzi, warstwę warzyw, znów śledzi, znów warzyw i tak do końca. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką.