Zapomnij o panierce! Kurczak w tym wydaniu cię zaskoczy
Pierś z kurczaka często gości na naszych stołach. Nic dziwnego jest to łatwo dostępne i proste do przyrządzenia mięso. Jeśli znudził wam się już filet w panierce, przygotujcie na obiad kurczaka z miodem i suszonymi morelami. Do tego kilka listków mięty i chrupiące płatki migdałowe. To połączenie to prawdziwa eksplozja smaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- kilka łyżek miodu
- 2 duże piersi z kurczaka
- płatki migdałowe
- 150-200 g suszonych moreli
- kieliszek białego wina (najlepiej półsłodkiego)
- liście mięty
Piersi przekroić poziomo (nie do końca). Rozłożyć i posmarować miodem. Obtoczyć w płatkach migdałowych.
Piec na małym ogniu na maśle z obu stron, aż się zarumienią na złoto.
Wrzucić pokrojone na pół suszone morele i zalać winem, dodając 2 łyżki stołowe miodu. Przykryć pokrywką i dusić przez około 15 min. do momentu zredukowania się sosu.
Podawać udekorowane listkami mięty, najlepiej z kuskusem z suszonymi owocami lub z ryżem na mleku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze