Czekolada deserowa - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Czekolada jest znana i uwielbiana już od tysięcy lat. Może być afrodyzjakiem, swoistym poprawiaczem humoru, nierzadko określa się ją jako narkotyk. Czekolada deserowa, chociaż nie tak mocna jak gorzka i nie tak słodka jak mleczna, to również doskonała, cenna słodycz.

Czekolada deserowa może być świetnym zamiennikiem słodkiej czekolady mlecznej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Jak powszechnie wiadomo, czekoladę uzyskuje się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i substancji słodzących. Nierzadko dodaje się do niej również orzechy, rodzynki, wanilię czy słodkie, owocowe masy, a nawet chili, dlatego każdy miłośnik czekoladowych słodkości *z pewnością odnajduje swój ulubiony wariant. W skład czekolady deserowej wchodzi oczywiście miazga kakaowa, cukier, lecytyna i tłuszcz kakaowy. W porównaniu do *gorzkiej czekolady, w której znajduje się najczęściej od 70% do 99% miazgi kakaowej, czekolada deserowa najczęściej zawiera w sobie nieco powyżej 50% miazgi kakaowej, a także zawiera nieco mniej cukru niż czekolada mleczna lub biała. Wydaje się więc, że czekolada deserowa to doskonały „kompromis” dla osób, które preferują mniej gorzki smak, ale także nie przepadają za bardzo słodkimi łakociami.

Czekolada deserowa – wartości odżywcze

Czekolada deserowa jest doskonałym źródłem magnezu, żelaza, wapnia czy potasu, ale to także źródło kalorii, co nie jest dobre dla osób odchudzających się. W 100 g takiej czekolady, czyli w standardowej tabliczce czekolady deserowej, znajduje się aż 491.0 kcal, 54.0 g węglowodanów i 28.2 g tłuszczu! Ma to jednak swoje zalety, gdyż dzięki temu czekolada deserowa daje nam solidny zastrzyk energii, potrzebny np. przy intensywnej pracy. Kakao zawarte w czekoladzie deserowej jest też bogatym źródłem flawonoidów.

Czekolada deserowa – właściwości zdrowotne

Czekolada deserowa, jako doskonałe źródło wielu składników odżywczych, korzystnie wpływa na układ nerwowy i układ naczyniowo-sercowy. Dzięki niej nasze naczynia krwionośne robią się bardziej elastyczne, co zapobiega zakrzepom, odkładaniu się cholesterolu oraz zawałowi serca. Spożywanie czekolady deserowej jest zalecane przy intensywnej pracy umysłowej, gdyż zawarty w niej magnez usprawnia działanie naszego mózgu, dzięki czemu lepiej zapamiętujemy i kojarzymy. Czekolada deserowa jest również doskonałym stymulantem i korzystnie wpływa na nasz nastrój, gdyż przyspiesza produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Toteż czekolada deserowa świetnie nadaje się na „pocieszacza”. Należy jednak pamiętać, że kakao bywa często silnym alergene,, a zawarty w czekoladzie deserowej cukier niezbyt korzystnie wpływa na zęby, chociaż nie tak negatywnie jak np. cukierki toffi, które żuje się długo i które, oczywiście, mocniej wpływają na uzębienie.

Czekolada deserowa – kulinarne zastosowanie

Czekolada deserowa, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem idealnie nadającym się do wszelkiego rodzaju deserów. Może być spożywana w postaci płynnej bądź stałej, również stanowi świetną bazę do wielu ciast, ciasteczek, tortów, lodów, kremów, puddingów itp. Czekolada deserowa świetnie komponuje się z kawą czy owocami, a nawet może być niecodziennym dodatkiem do sosu podawanego z wszelkimi rodzajami mięsa (zobacz przepisy na zwykłe i niezwykłe dania z czekoladą)
.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja