Czego możesz nauczyć się z programów kulinarnych?

W telewizji gotują celebryci, szefowie kuchni i amatorzy. Udoskonalają znane receptury, popisują się wiedzą i umiejętnościami. Prezentują nowoczesne techniki, a gdy rywalizują o zwycięstwo, muszą być błyskawiczni i dokładni. Programy kulinarne wyrastają jak grzyby po deszczu. Zanim jednak przełączysz kanał, znudzony ich nadmiarem, zaczekaj. Możesz się z nich całkiem sporo nauczyć.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Terminarz emisji programów kulinarnych można zobaczyć na tv.wp.pl

- Moda na gotowanie bardzo mnie cieszy i mam nadzieję, że nie przeminie, ponieważ kilka razy dziennie jemy i za każdym razem mamy szansę sprawić sobie i innym przyjemność - mówi Ewa Wachowicz, była Miss Polski i miłośniczka kuchni w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle. Ewa Wachowicz sama prowadzi programy o gotowaniu, jest też jurorką polskiej edycji programu "Top Chef".

Rozrywka i edukacja

O tym, że zapanowała moda na gotowanie, świadczy popularność programów kulinarnych. W jednych popisują się amatorzy ("MasterChef", "Ugotowani"), w innych szefowie kuchni ("Top Chef"). Bywa, że na ekranie gotuje tylko jedna osoba (jak Karol Okrasa czy Tomasz Jakubiak) albo cały zespół wpuszczony w tryby reality show ("Hell's Kitchen"). Dużą oglądalność mają programu typu "Kuchenne rewolucje", w których równie istotną rolę co potrawy pełnią emocje uczestników. Niektórzy kucharze, jak Robert Makłowicz, gotują w różnych zakątkach świata, przy okazji opowiadając o odwiedzanym kraju. A statystyki mówią same za siebie - każdy program tego typu ogląda kilka milionów widzów.

- Programy kulinarne, w których możemy obserwować kuchenne zmagania uczestników czy podglądać profesjonalistów przy pracy, w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością. Tego typu audycje, choć niewątpliwie stanowią przede wszystkim formę rozrywki, niosą również ze sobą pewne walory edukacyjne - mówi dietetyk Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

O jakie walory edukacyjne chodzi? Nie da się ukryć, że dzięki programom kulinarnym poznajemy nowe produkty, sposoby ich przyrządzania i techniki. Uczestnicy zazwyczaj muszą zmierzyć się z tematem przewodnim programu. Przykładowo: w ostatnich odcinkach programu "Top Chef" mieli za zadanie wykorzystać w kuchni drożdże różnego typu, przygotować potrawy z dodatkiem herbaty albo przyrządzić danie z superżywnością (tzw. superfood). W "Hell's Kitchen" uczestnicy oceniani byli za filetowanie ryb, a w jednym z odcinków "MasterChefa" musieli rozpoznać jak najwięcej produktów z całego świata.

- Dla wielu osób programy kulinarne stanowią inspirację do własnych działań w kuchni. Chętnie spisujemy podawane przepisy, podglądamy technikę wykonania potraw oraz poznajemy nowe dania - przyznaje Radosław Majewski.

Telewizyjne obalanie mitów

Nie da się również ukryć, że programy kulinarne w dużym stopniu zwiększają nasze zainteresowanie tematyką zdrowego odżywiania.
- Tego typu audycje często stają się motywacją do uważnego zwracania uwagi na jakość kupowanych produktów oraz poszukiwania rzetelnych informacji o żywności - mówi ekspert z Centrum Dietetyki Stosowanej.

- Dzięki nim wiele osób zaczyna analizować skład poszczególnych wyrobów, czytając etykiety, i wybiera te, które są po prostu zdrowsze. A takie decyzje w pośredni sposób wpływają na poprawę jakości produktów spożywczych dostępnych w sklepach.

Oprócz tego, jak zauważa Radosław Majewski, podglądanie znanych kucharzy pozwala nam poznać pewne techniki kulinarne (jak np. gotowanie na parze czy smażenie bez tłuszczu), dzięki którym możemy w łatwy sposób obniżyć wartość kaloryczną naszych potraw.

Zdaniem Majewskiego w programach kulinarnych równie często piętnowane są najpopularniejsze błędy Polaków w zakresie odżywiania, obala się także niektóre stereotypy np. stwierdzenie, że pieczywo tuczy.
- Jest to oczywiście mit. Pieczywo samo w sobie nie tuczy, tuczy jego nadmiar. Jak pokazują statystyki, w Polsce ilość spożytego pieczywa spada z roku na rok. Jeszcze 20 lat temu jedliśmy je w ilości 97 kg na osobę, a w zeszłym roku to już tylko ok. 54 kg. W tym czasie problem otyłości znacząco się zwiększył, więc chyba pieczywo nie jest tu problemem - twierdzi dietetyk.

Atutem programów kulinarnych jest też różnorodność w prezentowaniu dań.
- Oprócz promocji polskich produktów niewątpliwym walorem programów kulinarnych jest prezentacja dań niemal z całego świata, co może stanowić inspirację do urozmaicania swojej kuchni. Dodatkowo poznajemy też inne podejście do jedzenia, jak chociażby kulturę spożycia alkoholu - zauważa Radosław Majewski.

Nie tylko zalety...

Mimo wielu atutów do programów kulinarnych warto jednak podchodzić w dystansem.
- Musimy pamiętać, że ich rolą nie jest tylko promowanie zasad zdrowego żywienia, więc nie wszystkie pomysły będą warte powtórzenia w kuchni (jeśli myślimy oczywiście o zdrowym odżywianiu) - zauważa dietetyk Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Ekspert dodaje, że należy filtrować wszelkie nieprecyzyjne informacje. Podaje przykład cynamonu: nie da się zaprzeczyć, że dodając go do potrawy, zwiększymy zawartość cynku w diecie.
- Problem w tym, że aby uznać cynamon za istotne źródło cynku, to dorosły mężczyzna musiałby zjeść blisko 2 kg tej przyprawy - wyjaśnia. I dodaje, że minusem programów kulinarnych może być poziom wiedzy prowadzących. Jeśli zatem widzimy, że dyżurnym ekspertem show jest np. modelka, która wypowiada się na temat oczyszczania organizmu z toksyn, usłyszane informacje musimy traktować z rezerwą.

- Zachęta do odchudzania płynąca ze strony znanych osób jest bez wątpienia czymś dobrym, jednak sam fakt popularności nie daje nikomu kompetencji w zakresie odżywiania. Dużo lepiej w tym wypadku zaufać fachowcom. Przykładem może być chociażby Karol Okrasa, który nie tylko potrafi świetnie gotować, ale jest także dietetykiem - uważa Remigiusz Filarski.

Specjalista zwraca jeszcze uwagę na jedną rzecz: jego zdaniem jednym z negatywnych skutków oglądania programów kulinarnych może być zniechęcenie do odchudzania.
- Dotyczy to zwłaszcza audycji "przerysowanych", celowo prezentujących działania radykalne, takie jak wyrzucanie produktów spożywczych z lodówki czy ciężkie ćwiczenia fizyczne. To wszystko ma na celu zaciekawienie widza i wyróżnienie danego programu na tle innych, ale jednocześnie może sugerować, że przy zdrowym odżywianiu nie ma miejsca na jakiekolwiek błędy, a kluczem do sukcesu jest poddanie się bardzo dużemu reżimowi treningowemu. W rzeczywistości jednak równie spektakularne efekty osiągnąć można racjonalnie ułożoną dietą i minimalizowaniem odstępstw od niej. A najważniejsza przy tym jest konsekwencja w działaniu - sumuje Remigiusz Filarski.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb