Czas na sok. Sokowirówki i wyciskarki do owoców do 70 proc. taniej

Soki owocowo-warzywne to inwestycja w zdrowie, odporność, a także urodę. W ich samodzielnym przygotowaniu pomogą nam sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe. Dla was wyszukaliśmy kilka ofert tych praktycznych urządzeń w niższej cenie.

Odpowiednia sokowirówka lub wyciskarka wolnoobrotowa poradzi sobie z twardymi warzywami
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Polub samodzielnie robione soki

Lato to idealny czas na robienie własnych soków. Tanie i dostępne za każdym rogiem owoce wprost z ogrodów i działek to źródło składników odżywczych, doskonały smak i sprzymierzeniec w prowadzeniu zdrowszego trybu życia. Maliny, jabłka, gruszki, truskawki, jagody oraz buraki, szpinak, jarmuż czy szpinak – te i inne owoce i warzywa mogą nam posłużyć za bazę do stworzenia własnego soku. Proporcje i skład dobierzemy samodzielnie.

Choć w sklepach nietrudno o butelkowane soki o wysokiej zawartości składników odżywczych, możliwość zrobienia własnego, świeżego soku z sezonowych owoców to doskonała zabawa. Własna sokowirówka lub wyciskarka pomoże nam uzyskać nietypowy sok, gdzie smaki możemy połączyć według własnego pomysłu. Marzy ci się sok z agrestu i pomarańczy? Bez problemu zrobisz go samodzielnie i zapewnisz sobie doskonały dodatek do drugiego śniadania i dodający energii zamiennik dla kolejnej filiżanki kawy...

Sokowirówka a wyciskarka wolnoobrotowa

Aby przyrządzić sok przyda nam się sokowirówka lub wyciskarka wolnoobrotowa. Zasada działania tych dwóch typów urządzeń jest inna. Sokowirówka rozdrabnia owoce, tworząc rzadki przecier z zawartością poszatkowanego musu. Taki sok może się lekko rozwarstwiać, ale jeśli takiego soku oczekujecie – sokowirówka jest dla was idealnym urządzeniem. Niektóre sokowirówki są wyposażone w specjalny filtr, którym sok możemy lekko przecedzić oraz pozbawić tworzącej się na powierzchni napoju piany.

Wyciskarka wolnoobrotowa za pomocą powoli obracającej się śruby zgniata nawet twarde owoce, a do zbiornika zostaje odprowadzony sok. Im wyższa moc urządzenia, tym więcej drogocennych kropelek zostaje uzyskanych. Jeśli chcesz otrzymać czysty sok – postaw na wyciskarkę. Dodatkową zaletą drugiego rodzaju urządzeń jest fakt, że wyciskarki nie zmieniają temperatury wyrobów (sokowirówka delikatnie je podgrzewa, co w przypadkach niektórych soków może mieć wpływ na właściwości odżywcze).

O czym warto wiedzieć przy zakupie urządzenia do robienia soków?

Odpowiednio wysoka moc wybranego modelu pomoże nam zrobić sok także z twardych marchewek, a odpowiednio szeroki otwór, do którego wkładamy cząstki, ułatwi szybszą pracę, gdyż nie będziemy musieli kroić wybranych owoców i warzyw. Mocne urządzenia poradzą sobie też z twardymi, ale bardzo zdrowymi buraczkami czy włóknistym imbirem. Niektóre modele z węższym wlotem doskonale sprawdzą się w robieniu soków z owoców jagodowych, które teraz możemy kupić w atrakcyjnej cenie, większe modele z kolei pozwalają na wkładanie do urządzenia całych, średniej wielkości jabłek.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw